Με εντολή ΗΠΑ η ρήξη Ζελένσκι-Μακρόν-Αμερικανοί επιδιώκουν πόλεμο μέχρι “τελευταίου Ουκρανού”

1002
Με εντολή ΗΠΑ η ρήξη Ζελένσκι-Μακρόν

O B.Zελένσκι αποφάσισε να έρθει σε ρήξη με τη Γαλλία και να “καρφώσει” την πρόταση του προέδρου  της Γαλλίας, Ε.Μακρόν, ο οποίος του πρότεινε να “κάνει εδαφικές παραχωρήσεις” στην Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος.

Ο Ε.Μακρόν είπε το αυτονόητο βλέποντας πως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος χρήσης πυρηνικών: Η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανακαταλάβει την Κριμαία, το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ ή τις περιοχές που έχασε από την έναρξη του πολέμου.

Συνεπώς η καλύτερη λύση θα είναι ένα ομοσπονδιακό ουκρανικό κράτος. Δυστυχώς για τον Ζελένσκι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται η Ουκρανία θα χάνει εδάφη. Υπερασπίζεται μεν ηρωικά όσο μπορεί τα εδάφη της όσο μπορεί αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Σε 2-3 μήνες η Ουκρανία θα έχει γίνει περίκλειστο κράτος με απώλεια Οδησσού και Νικολάεφ. Και το πρόβλημα για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ θα έχει μεγαλώσει γιατί η Ρωσία θα έχει φτάσει στα σύνορα με Μολδαβία.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αρχίζει να βυθίζεται σε οικονομική άβυσσο. Η ενεργειακή κρίση αρχίζει να συνδυάζεται με επισιτιστική δημιουργώντας μια “τέλεια καταιγίδα”.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών πολλών κρατών αρχίζουν να αδειάζουν με την Ουκρανία να καταναλώνει μια άνευ προηγουμένου ποσότητα όπλων.

Τέλος και η ΕΕ για την Ουκρανία – Σκληραίνει στάση η Ρωσία

Προχτές μάλιστα ο Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ άλλαξε στάση ανακοινώνοντας ότι η Ρωσία έχει αλλάξει θέση και τώρα αντιτίθεται και στην είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι Ρώσοι βλέπουν πλέον ότι οι Ουκρανοί καταρρέουν σε πολλές περιοχές και εξαντλούνται ειδικά σε θέματα προσωπικού.

«Στην αρχή δεν ανησυχούσαμε πολύ για την ΕΕ. Η κατάσταση άλλαξε όταν ο Borrel ανακοίνωσε ότι η έκβαση αυτού του πολέμου θα κριθεί στο πεδίο της μάχης. Και επίσης επειδή η ΕΕ είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Έτσι, πιστεύω ότι η στάση μας απέναντι στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι ίδια με το ΝΑΤΟ, καθώς δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Dmitry Polyanskiy.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «απόλυτα σίγουρος» ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν αντιμετώπιζε μια υπαρξιακή απειλή και δεν δει διπλωματική λύση στον τρέχοντα πόλεμο.

Με εντολή ΗΠΑ η ρήξη Ζελένσκι-Μακρόν

Ο Β.Ζελένσκι αποκλείεται να πήρε την πρωτοβουλία αυτή μόνος του. Δεν αποφασίζεις να επιτεθείς στον μοναδικό άνθρωπο από την Ευρώπη ο οποίος μπορεί να συνομιλήσει με τον Β.Πούτιν και να βρει μια διπλωματική λύση.

Δεν επιτίθεσαι έτσι στον άνθρωπο που σε στηρίζει, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Συνεπώς γιατί τον “καρφώνεις” δημόσια;

Συνεπώς, η εντολή έγινε ήρθε από τις ΗΠΑ, από τον κύριο υποστηρικτή του Β.Ζελένσκι. Είναι φανερό ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος γιατί αυτό “αποδυναμώνει την Ρωσία”.

Και γιατί αυτό την “κρατά απασχολημένη” όσο αυξάνεται η απειλή της Κίνας.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούν στις ΗΠΑ να καταθέσει τα όπλα η Ουκρανία και να καταστραφεί μια προσπάθεια πολλών ετών που σκοπό είχε την ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Συνεπώς ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Ζελένσκι: Ο Μακρόν μου είπε να παραχωρήσω εδάφη

Ο Εμανουέλ Μακρόν «προσπαθεί μάταια» να κάνει διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό» ο Γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα στο κανάλι του στο Telegram.

«Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», παρατήρησε.

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται «χωρίς να ταπεινώνεται» η Ρωσία.

Για τον Ζελένσκι ωστόσο, «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα». Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι το διάβημα αυτό «δεν είναι πολύ σωστό», για να επιτρέψει, κατά τη γνώμη του, στον Πούτιν «να σώσει την υπόληψη» του, τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε έδαφος για να σώσουμε κάτι για κάποιον», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την συνέντευξη και σε αυτά τα αποσπάσματα, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει ότι ο Γάλλος ομόλογός του του είχε προτείνει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί λύση στη σύγκρουση.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε εξάλλου ότι «ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε». «Δεν είναι πλέον δυνατόν», τόνισε. «Ως πρόεδρος, είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν, αλλά μόνο με αυτόν. Χωρίς κανέναν από τους μεσολαβητές του. Και στο πλαίσιο του διαλόγου, όχι στα τελεσίγραφα», είπε στην ιταλική τηλεόραση RAI 1.

«Φύγετε από αυτό το έδαφος που έχετε καταλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου», είπε. «Αυτό είναι το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για να μιλήσουμε για οτιδήποτε».

Τι απαντά το Ελιζέ

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», τόνισε από την πλευρά της η γαλλική προεδρία.

Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν έκτοτε, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών απείχαν μακράν.

«Σήμερα, ο διάλογος (με τη Μόσχα) πρέπει να είναι πραγματιστικός», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή». «Και με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα», διευκρίνισε.

Προ ημερών και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρουν μία λύση και να σταματήσει ο πόλεμος.

Αλλά τα όσα είπε ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και αποκάλυψε επίσης ο ουκρανικός τύπος δείχνουν ότι και το Παρίσι επιχειρεί να πιέσει το Κίεβο για την εξεύρεση μίας διεξόδου από την πολεμική σύγκρουση.

Τρίτη φάση της εισβολής

Με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να έχουν επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αλλά και περιοχές στα κεντρικά της χώρας, χωρίς να είναι σαφές πώς και τι ακριβώς θέλουν να κάνουν στο νότιο, παραθαλάσσιο μέτωπο, το Κίεβο εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή μπαίνει στην τρίτη της φάση.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι κατά τη νέα φάση τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν κύριο στόχο να υπερασπιστούν τα εδάφη στα οποία απέκτησαν μέχρι στιγμής, μετά από δυόμισι και πλέον μήνες επιθέσεων. Ο Ουκρανός αξιωματούχος εκτιμά ότι αυτή η φάση του πολέμου θα έχει παρατεταμένες μάχες. Κατά την ανάλυσή του, η πρώτη φάση ήταν η προσπάθεια να καταληφθεί η Ουκρανία «μέσα σε λίγες ημέρες», κάτι που δεν το κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ η δεύτερη είχε στόχο να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές.

Το συμπέρασμα του Αντρούσιφ είναι ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο, ώστε μέσα από μία μακρά πίεση προς τη Δύση και το Κίεβο να πετύχουν τη διαπραγμάτευση που θέλουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας