Με εγγυήσεις, αλλά χωρίς ΝΑΤΟ-Η Ευρώπη περιέγραψε ένα ρεαλιστικό ουκρανικό μέλλον

1557
Η Δύση πρέπει να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία, απορρίπτοντας την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του στον Αμερικανό παρατηρητή Τάκερ Κάρλσον. Και ο ίδιος, προφανώς, συμφωνεί απόλυτα με αυτό. Για το αν υπάρχουν πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων – στο υλικό του RIA Novosti.

Προαίσθημα ενός τρίτου κόσμου

Ο Κάρλσον τόνισε ότι η Ουγγαρία βρίσκεται πολύ κοντά στη ζώνη σύγκρουσης. Αξίζει λοιπόν να ακούσουμε τη γνώμη της Βουδαπέστης.
Σε μισή ώρα συνομιλία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις περσινές εκρήξεις στο Nord Stream. Η έρευνα, στην οποία δεν επετράπη ποτέ στη Ρωσία, ηγήθηκαν η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία. Όμως δεν βγήκαν σαφή συμπεράσματα. Ο Όρμπαν υπενθύμισε επίσης ότι η Ουγγαρία χαρακτήρισε αμέσως το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση. Και επέκρινε τη Γερμανία, η οποία αντέδρασε εξαιρετικά νωθρά. «Μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας ξεκαθαρίσαμε ότι εάν κάποιος θέλει να κάνει το ίδιο με τον νότιο διάδρομο (φυσικού αερίου), θα το θεωρήσουμε πρόσχημα για πόλεμο και θα απαντήσουμε αμέσως», προειδοποίησε.
Σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση, ο Όρμπαν όχι μόνο είπε ότι δεν πρέπει να υπολογίζουμε στην ήττα της Ρωσίας, αλλά σημείωσε επίσης: η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα με κατάλληλους όρους. Θεωρεί εντελώς ανούσια τη συζήτηση για την Κριμαία, το Κίεβο δεν μπορεί να διεκδικήσει τη χερσόνησο. «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι στο κατώφλι μας, επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, είναι σίγουρος. Αρκετές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Όλα θα μπορούσαν να διευθετηθούν με την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, πιστεύει ο Όρμπαν. Υπό την προεδρία του, η αμερικανική εξωτερική πολιτική γνώρισε τις καλύτερες στιγμές των τελευταίων ετών. «Δεν ξεκίνησε ούτε έναν πόλεμο», τόνισε ο Ούγγρος ηγέτης.

παλιός άβακας

Στο Κίεβο, αναμενόμενα εξοργισμένοι. “Δεν ξέρουμε πώς είναι στην Ουγγαρία, αλλά η Ουκρανία δεν εμπορεύεται ούτε εδάφη ούτε κυριαρχία. Και ο κόσμος δεν θα κάνει εμπόριο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η ουγγρική κυβέρνηση δείχνει την Κριμαία εκτός Ουκρανίας
Η Βουδαπέστη έχει επίσης αρκετές αξιώσεις κατά του Κιέβου – ιδίως όσον αφορά την ουγγρική μειονότητα στην Υπερκαρπάθια. Η Ουγγαρία, καταρχήν, δεν βιάζεται να βοηθήσει την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Μόσχα.
Στη Δύση μιλούν για την ιδιωτική «φιλορωσική θέση» του Όρμπαν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πανελλαδική πορεία. Έτσι, ο Ούγγρος πρόεδρος Καταλίν Νόβακ, σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ζελένσκι, του επεσήμανε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις. «Δεν βλέπω καμία στρατιωτική λύση που θα οδηγούσε σε μια σταθερή και μακροπρόθεσμη ειρήνη», είπε.
Το καθεστώς του Κιέβου είχε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα ασκούσε πίεση στον Όρμπαν και θα τον ανάγκαζε να αλλάξει τη ρητορική του. Αυτό όμως δεν συνέβη. Και η Ουγγαρία συνεχίζει να κάμπτει τη γραμμή της, βάζοντας ακτίνες στους τροχούς των Βρυξελλών. Εκεί, όπως γνωρίζετε, χρειάζεται συναίνεση για θεμελιώδεις αποφάσεις.

Αόριστες προοπτικές

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Ολεντσένκο, ανώτερο ερευνητή στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο IMEMO RAS, οι δηλώσεις του Όρμπαν αποτελούν απόδειξη της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στην ΕΕ για την άνευ όρων υποστήριξη προς την Ουκρανία.
“Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, του οποίου η φωνή ακούγεται πιο δυνατά από άλλους σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε ισχυρή θέση. Επιχειρηματολογεί όλες τις δηλώσεις. Πρώτα απ ‘όλα, με τα εθνικά συμφέροντα. Και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί του: δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί την προφανές», υποστηρίζει ο ειδικός. Επιπλέον, ο Όρμπαν δεν είναι καθόλου «λευκό κοράκι». Οι κύριες συγκρούσεις του δεν είναι με τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC). Η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι οι κύριοι αντίπαλοι του Ούγγρου πρωθυπουργού.
“Πιθανώς, η ομιλία του Όρμπαν συνδέεται επίσης με την επιθυμία της Βουδαπέστης να επεκτείνει τους περιορισμούς στην προμήθεια ουκρανικών σιτηρών. Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία, η οποία παρεμπιπτόντως είναι επίσης αντίθετη στην άρση των απαγορεύσεων στα σιτηρά. Αλλά ο Όρμπαν παίζει διαφορετικά πεδίου, σε αντίθεση με τις ανοιχτά αντιρωσικές πολωνικές αρχές», – διευκρινίζει ο συνομιλητής του RIA Novosti.
Ο διευθυντής του INION Aleksey Kuznetsov θυμάται ότι ο Όρμπαν παραδοσιακά αντιτίθεται στο δυτικό κυρίαρχο ρεύμα. Ωστόσο, τα λόγια του δεν αποτελούν ακόμη απόδειξη μιας διάσπασης στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο απλώς μια πολιτική πτέρυγα της στρατιωτικής συμμαχίας.
“Η στάση απέναντι στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει, γιατί εδώ, στην ουσία, υπάρχει μια σύγκρουση πληρεξουσίου μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας. Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα για το πώς να διερευνήσουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού, ξένων πολιτική και ακόμη και την οικονομία με τα χέρια κάποιου άλλου. Όσο για την τελευταία πτυχή , πρέπει να καταλάβετε: παρά τα αισιόδοξα δεδομένα, η χώρα αισθάνεται τη ζημιά από αυτό που συμβαίνει. Ναι, δεν είμαστε πολύ επιρρεπείς σε κυρώσεις, αλλά παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα», τονίζει ο αναλυτής. Και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν βιώνουν το κόστος της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, η παράταση της σύγκρουσης εξακολουθεί να είναι επωφελής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας