Το κίνημα αντίστασης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από τον Οκτώβριο, όταν το ισραηλινό καθεστώς κλιμάκωσε την επιθετικότητά του στον Λίβανο.
Την Κυριακή, το κίνημα εκτόξευσε «δεκάδες πυραύλους Fadi-1 και Fadi-2» εναντίον της ισραηλινής αεροπορικής βάσης Ramat David, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των εδαφών, μόλις 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Χάιφα.
Το αεροδρόμιο αποτελεί τη βάση των F-16 που βομβαρδίζουν το Λίβανο τις τελευταίες ημέρες. 80 αεροσκάφη αυτού του τύπου, πάνω από το 1/3 του συνολικού αριθμού F-16 του κατοχικού μορφώματος, έχουν έδρα το αεροδρόμιο αυτό.
Η Χεζμπολλάχ προσδιόρισε τον Fadi-1 ως πύραυλο διαμετρήματος 220 χιλιοστών με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων (49 μίλια) και το Fadi-2 ως βλήμα διαμετρήματος 303 χιλιοστών που μπορεί να πετάξει έως και 105 χιλιόμετρα (65 μίλια).
Το αρχικό χτύπημα ακολούθησαν δύο ακόμη ομοβροντίες, κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν 15 και 20 ρουκέτες αντίστοιχα προς τη βάση, η οποία φιλοξενεί πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και επιθετικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μεταξύ άλλων στρατιωτικών εξοπλισμών.
Το κατοχικό μόρφωμα αποκρύπτει συστηματικά τις στρατιωτικές του απώλειες, επομένως ενδέχεται να μη μάθουμε το αποτέλεσμα των πληγμάτων. Από την άλλη μεριά, η Χεζμπολλάχ συχνά κάνει υπερπτήσεις της κατεχόμενης Παλαιστίνης με drones, περιλαμβανομένων στρατηγικών στόχων, και δημοσιεύει φωτογραφίες.
Η Χεζμπολάχ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα τέτοια πλήγματα κατά των κατεχόμενων εδαφών από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το καθεστώς κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στον Λίβανο, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές του, μετά την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιχειρήσεις του κινήματος στόχευαν τόσο σε αντίποινα κατά του καθεστώτος όσο και στην επίδειξη υποστήριξης προς τους πληγέντες από τη συνεχιζόμενη γενοκτονία της Γάζας.
Περιγράφοντας την επιχείρησή του την Κυριακή, το κίνημα είπε επίσης ότι πραγματοποίησε το χτύπημα «για την υποστήριξη του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και για την υποστήριξη της γενναίας και έντιμης αντίστασής του».
Η επιχείρηση προοριζόταν επίσης ως απάντηση στις «επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις που στόχευσαν διάφορες περιοχές του Λιβάνου και οδήγησαν στην πτώση πολλών μαρτύρων αμάχων», πρόσθεσε.
Το χτύπημα ήρθε δύο ημέρες αφότου τουλάχιστον 38 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, επτά γυναίκες και ένας ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, ο Ιμπραήμ Ακίλ, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης σε κατοικημένη περιοχή σε ένα νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτό.
Νωρίτερα, πολυάριθμες εκρήξεις είχαν στόχο τηλεειδοποιητές και φορητούς ασυρμάτους σε όλο τον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων μελών της Χεζμπολάχ.
Το ισραηλινό καθεστώς αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις, αλλά η κυβέρνηση του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ το θεωρούν απόλυτα υπεύθυνο.
Αντιδρώντας στις εκρήξεις, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah χαρακτήρισε την θηριωδία «κήρυξη πολέμου». Υποστήριξε ότι το καθεστώς θα αντιμετωπίσει «σκληρή τιμωρία και δίκαιη τιμωρία, και εκεί που το περιμένει και εκεί που δεν το περιμένει».
Το κατοχικό καθεστώς διεξήγαγε πολέμους κατά του Λιβάνου το 2000 και το 2006 μόνο για να αναγκαστεί να νικήσει ταπεινωτικές υποχωρήσεις ως αποτέλεσμα των αποφασιστικών αμυντικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.
Το κίνημα έχει δεσμευτεί να απαντήσει με όλη του την ανδρεία και να ενισχυθεί σε περίπτωση άλλου ισραηλινού πολέμου.