Μαύρα σύννεφα στο Κίεβο: Έκτακτη σύγκληση ρωσικών νομοθετικών Σωμάτων-Ρωσία “απορροφά” Ουκρανία;

1479
Μαύρα σύννεφα στο Κίεβο

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει από χτες, η απόφαση του Β.Πούτιν να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Δούμα. Όπως αποκαλύπτεται ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας κάλεσε επειγόντως πίσω τους Ρώσους νομοθέτες για μια «έκτακτη» συνάντηση ζητώντας τους να ακυρώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό ότι το ρωσικό κοινοβούλιο μπορεί να ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Aυτό που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι η πιθανότητα “συνταγματικής τροποποίησης” γι αυτό και θα συγκληθούν και τα δύο νομοθετικά Σώματα.

Σε 3 ημέρες θα μάθουμε αν η Ουκρανία διαμελιστεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν απάντησε στο ερώτημα εάν ο αρχηγός του κράτους γνωρίζει για την επερχόμενη συνάντηση και την ατζέντα της κρατώντας “κλειστά τα χαρτιά του”.

Ο βουλευτής του ΚΚ, Νικολάι Κολομέιτσεφ, παραδέχτηκε ότι «δεν κατάλαβε» γιατί συγκεντρώνονταν οι βουλευτές. “Όλα θα πάνε καλά. Όχι όμως για όλους“, είπε στους δημοσιογράφους

Είναι σημαντικό ότι οι Ρώσοι επιβεβαιώνουν σήμερα ότι η απόφαση έκτακτης σύγκλησης της Δούμα ελήφθη τη Δευτέρα από το Συμβούλιο της Δούμας που συγκλήθηκε επειγόντως. Συνεπώς πως κάποιοι το γνώριζαν από τις 9 του μήνα;

Aνησυχία στην Ρωσία – Γιατί συγκεντρώνουν επειγόντως τους βουλευτές της Δούμας; 

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Κρατική Δούμα θα συνεδριάσει για έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις 15 Ιουλίου στις 12:00 τοπική ώρα. Η απόφαση αυτή ελήφθη τη Δευτέρα από την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου της Δούμας.

Αποκαλύπτουν τα εξής:

“Γιατί χρειάστηκε να συγκεντρωθούν οι βουλευτές, οι οποίοι έκλεισαν πανηγυρικά την εαρινή συνεδρίαση υπό τον εθνικό ύμνο πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, δεν είναι γνωστό. Αλλά σίγουρα όχι για χάρη της καθιέρωσης του στρατιωτικού νόμου.

Στις 7 Ιουλίου, ο ομιλητής, οι αντιπρόεδροι και οι ηγέτες των πέντε παρατάξεων της Δούμα συνόψισαν τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν: ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν είπε τότε ότι δεν είχαν προγραμματιστεί συνεδριάσεις της ολομέλειας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στις 8 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε και έστειλε στον Πρόεδρο για υπογραφή σχεδόν εκατό νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από την Κρατική Δούμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Δεν έγινε λόγος για έκτακτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα ούτε στην Κρατική Δούμα ούτε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, τουλάχιστον δημόσια. Και οι εκπρόσωποι του προέδρου και της κυβέρνησης και στις δύο βουλές δεν ζήτησαν να μείνουν.

Και το βράδυ της Κυριακής – ξαφνικά: “εκ μέρους” του προέδρου της Κρατικής Δούμας στις 11 Ιουλίου, τη Δευτέρα, το Συμβούλιο της Δούμας θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της αίθουσας στις 15 Ιουλίου!

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 30 ετών της ιστορίας της Δούμας υπήρξαν έκτακτες συνεδριάσεις περισσότερες από μία φορά.

Στις 21 Αυγούστου 1998, για παράδειγμα, οι βουλευτές, διέκοψαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την κατάσταση στη χώρα μετά την χρεοκοπία που είχε συμβεί τρεις ημέρες νωρίτερα, και με τις ψήφους όλων των παρατάξεων υιοθέτησαν έκκληση προς τον Πρόεδρο Γέλτσιν με αίτημα να απολύσει την κυβέρνηση του Σεργκέι Κιριγιένκο.

Στις 25 Αυγούστου 2008, οι βουλευτές συγκεντρώθηκαν πριν από την επίσημη έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου για να ψηφίσουν υπέρ μιας έκκλησης προς τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ με αίτημα να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Κάποιες φορές συγκεντρώνονταν και για να νομιμοποιήσουν επειγόντως κάποιες αποφάσεις.

Αλλά ήταν πάντα το αποτέλεσμα κάποιων γεγονότων ή αποφάσεων που παίρνονταν από την ηγεσία. Αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά: μαζεύονται βουλευτές, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές εξηγήσεις για την αιτία.

Έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται, σύμφωνα με τον κανονισμό της Δούμας, με πρόταση του προέδρου της χώρας ή μιας από τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από 90 βουλευτές. 

Τί έχει γίνει γνωστό

Σε έκτακτη σύσκεψη «προβλέπεται να εξεταστούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των βουλευτών, πρώτα απ’ όλα μιλάμε για μέτρα στήριξης της οικονομίας, καθώς και κοινωνική προστασία πολιτών και στρατιωτικού προσωπικού».

Ο κ. Volodin δεν διευκρίνισε για τι είδους λογαριασμούς μιλάει. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του συμβουλίου με τους οποίους μίλησε δεν είχαν πολλά να προσθέσουν.

Θα εξεταστούν νόμοι, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη κατατεθεί και κάποιοι θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες. Η οριστική ατζέντα της συνεδρίασης της 15ης Ιουλίου θα καθοριστεί από άλλο συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 14 Ιουλίου το πρωί.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι μόνο γνωστό ότι η Δούμα θα συζητήσει τρία από τα 12 νομοσχέδια που υπέβαλε η κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου. Αλλά ακόμη και είναι δύσκολο να τα χαρακτηρίσουμε ως προτεραιότητα.

Αν λοιπόν μιλάμε για την επείγουσα ψήφιση κάποιων νόμων, πιθανότατα δεν γνωρίζουμε ακόμη γι’ αυτούς.

Και ποιος θα τους εισαγάγει -ο πρόεδρος, η κυβέρνηση ή μια ομάδα βουλευτών και γερουσιαστών- δεν ξέρουμε.

Αν όμως είναι αυτός ο λόγος, θα χρειαστεί να συγκληθεί και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Ο Βιάτσεσλαβ Τιμτσένκο, επικεφαλής της Επιτροπής Κανονισμών και Οργάνωσης Κοινοβουλευτικών Δραστηριοτήτων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, διαβεβαίωσε ότι, εάν χρειαστεί, οι γερουσιαστές θα συγκεντρωθούν φυσικά…

Ο Nikolay Kolomeytsev (KPRF) σε συνομιλία με δημοσιογράφους υπαινίχθηκε επίσης την πιθανότητα κάποιου είδους “προσωπικών αποφάσεων”, για χάρη των οποίων συγκεντρώνεται η Κρατική Δούμα.

Όμως ο κατάλογος διορισμών και απολύσεων, προβλέπεται από το Σύνταγμα, όλες οι αποφάσεις για τέτοια θέματα προσωπικού λαμβάνονται πρώτα από τον πρόεδρο και δεν τις έχει ανακοινώσει ακόμη.

Ούτε η καθιέρωση στρατιωτικού νόμου δεν έχει σχέση με αυτήν την κατάσταση.

Ο ομοσπονδιακός συνταγματικός νόμος δίνει στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας το δικαίωμα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο με διάταγμά. Αυτό το διάταγμα τίθεται «αμέσως» στην προσοχή της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και εντός 48 ωρών οι γερουσιαστές πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση του αρχηγού του κράτους.

Κανείς δεν θα ρωτήσει την Κρατική Δούμα.

Συνεπώς τι έρχεται;

Συνταγματική τροποποίηση;

“Η συνάντηση των δύο σωμάτων, πιθανότατα, είναι απαραίτητη για την τροποποίηση του Συντάγματος, γιατί οι υπόλοιπες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν πιθανώς με άλλους, απλούστερους τρόπους – με διατάγματα, για παράδειγμα.

Το θέμα ίσως είναι ότι πρόκειται να προσαρτήσουμε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, και πιθανώς και άλλα απελευθερωμένα εδάφη.

Για αυτό, όντως, είναι απαραίτητη η απόφαση και των δύο Συμβουλίων, γιατί ο κατάλογος των θεμάτων της ομοσπονδίας είναι μέρος του Συντάγματος. 

Διαφορετικά, γιατί είναι απαραίτητη η έκτακτη σύγκληση, δεν είναι ξεκάθαρο. Δεδομένου ότι αυτό είναι απαραίτητο μόνο σε μία περίπτωση, ίσως σχετίζεται με το συνταγματικό δίκαιο. Και τι μπορεί να υιοθετήσει ο συνταγματικός μας νόμος;

Κήρυξη πολέμου αντί ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης;

Η κοινοβουλευτική έγκριση του πολέμου, δεν είναι πρωταρχικό ζήτημα. Όπως και να έχει, πρώτα πρέπει να υπάρξει διάταγμα του αρχηγού του κράτους. Μετά ακολουθεί κοινοβουλευτική έγκριση. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε νόμο «για το ξέσπασμα του πολέμου». Δεν υπάρχει τέτοια έννοια.

Όμως, από την άλλη, το μόνο που μπορεί να κάνει μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση είναι να περάσει έναν συνταγματικό νόμο. Άρα υπάρχουν δύο δρόμοι. Το ερώτημα είναι, περί τίνος πρόκειται;

Ίσως ο πρόεδρος θέλει να εισάγει κάποιο είδος συνταγματικού νόμου – για αυτό πρέπει να συγκαλέσει τα δύο σώματα. Επιπλέον, ο νόμος, πρέπει να εγκριθεί εντός της ημέρας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν απαιτείται συνάντηση των δύο Σωμάτων.

Ίσως στείλουμε κάπου στρατεύματα. Όπως το 2015 όταν ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ζήτησε από τη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια.

Αυτό μπορεί. Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού σε αυτή την περίπτωση, όντως, χρειάζεται η απόφαση και των δύο Σωμάτων. Επιπλέον, είναι συλλογικό. Διότι χωρίς την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η εισαγωγή στρατευμάτων είναι αδύνατη.

Πού αλλού όμως; Στην Ουκρανία, μόνο εκατό χιλιάδες στρατιώτες πολεμούν ενάντια στον ουκρανικό στρατό των 600.000. Και τι θα μπορούσε να συμβεί;

Ο Ζελένσκι φέρεται να έδωσε εντολή να ξεκινήσει μια αντεπίθεση στη Χερσώνα…. Μπορεί αυτή να είναι η αιτία. Πρώτα γίνεται συνταγματική τροποποίηση για την προσάρτηση των εδαφών από την Ρωσία έτσι ώστε αν επιτεθεί ο στρατός του Β.Ζελένσκι να υπάρξει και επίσημα κήρυξη πολέμου.

Πηγή: warnews – Βασίλης Καπούλας 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας