Μαρτύριο της σταγόνας στην Ηλεία – Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες

289

Συνθήκες ξηρασίας και αναγκαιότητα άμεσης λήψης επιπλέον νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται φέτος σε διάφορες περιοχές της Ηλείας. Την ίδια στιγμή οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι αγροτικοί σύλλογοι βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή καθώς καθημερινά διαπιστώνεται ότι η μείωση της ποσότητας νερού στο φράγμα του Πηνειού επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην άρδευση ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη χρονιά.

Τη μείωση του νερού στο φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία αποτυπώνουν σε επισημάνσεις τους και με φωτογραφικό υλικό οι επιστήμονες-μετεωρολόγοι που διαχειρίζονται την ιστοσελίδα climatebook.gr. Οπως επισημαίνουν, από τις δορυφορικές φωτογραφίες καταγράφεται σημαντική μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Πηνειού που αγγίζει το 40% (!) στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το climatebook από τον δορυφόρο Sentinel-2 στις 22 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν στα 16,6 τ.χλμ, ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε στα 9,8 τ.χλμ. Σε σύγκριση με τη μέση τιμή από το 2010 η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35-40% μικρότερη.

«Φέτος τη γλιτώσαμε…»

Αγρότες από την Ηλεία που βιώνουν καθημερινά την αγωνία της επάρκειας νερού αναφέρουν στο Documento ότι φέτος τη γλίτωσαν μάλλον φτηνά… Του χρόνου όμως αν δεν βρέξει και δεν χιονίσει, ο κάμπος της Ηλείας θα πεινάσει…

«Υπάρχει φέτος σοβαρότατο πρόβλημα με το νερό και εκατοντάδες αγρότες κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά επειδή δεν μπορούν να ποτίσουν όπως πρέπει τις καλλιέργειές τους. Ο προγραμματισμός από τους αρμοδίους να δίνεται νερό δύο ημέρες με παύση μια ημέρα δεν λύνει το πρόβλημα. Δυστυχώς, το απαρχαιωμένο δίκτυο άρδευσης συμβάλλει στο να χάνονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες πολύτιμου πλέον νερού. Οι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει τίποτε όλα αυτά τα χρόνια για να αλλάξουν το δίκτυο» αναφέρει στο Documento ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

«Φέτος τη βγάλαμε οριακά. Ομως οι καλλιέργειες του φθινοπώρου, τα τριφύλλια και τα περιβόλια, θα έχουν πρόβλημα γιατί το νερό από το φράγμα δεν επαρκεί. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει σύστημα ελέγχου κατανάλωσης του νερού με κάρτες, αυτό δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα κάποιοι ασυνείδητοι να αφήνουν το νερό να τρέχει όλη νύχτα χωρίς λόγο. Αν η λειψυδρία συνεχιστεί την ερχόμενη χρονιά, θα καταστραφούμε οικονομικά» αναφέρει ο αγρότης Γιώργος Χονδρογιάννης.

Ο Χρήστος Παλαιολόγος, πρόεδρος στο ΔΣ του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Ηλείας, περιγράφει την εικόνα προβληματισμού που επικρατεί στην πεδινή Ηλεία και καταγγέλλει κατασπατάληση του νερού σε καιρό ξηρασίας.

Οπως λέει: «Εκατοντάδες αγρότες στον κάμπο της Ηλείας βρέθηκαν ξαφνικά σε απόγνωση καθώς ο προγραμματισμός που εφαρμόστηκε δεν επέτρεπε το καθημερινό πότισμα. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από συναδέλφους αγρότες που μας έλεγαν ότι θα καταστραφούν οικονομικά. Τελικά ομαλοποιήθηκε κάπως η κατάσταση με τη χορήγηση νερού δυο μέρες και μία παύση μετά… Σε όλη αυτήν τη δύσκολη κατάσταση συμβάλλει και η αλόγιστη χρήση του νερού ειδικά στη διώρυγα που οδηγεί στην Αχαΐα. Εχουμε καταγγελίες ότι κάποιοι στην περιοχή μεταξύ Απιδεώνα και Ριόλου έχουν κάνει παράνομες επεμβάσεις στον αγωγό και ζημιέ,ς με αποτέλεσμα το πολύτιμο σήμερα νερό να χύνεται στη θάλασσα».

Η κλιματική αλλαγή

Προβληματισμένος είναι και ο Ανδρέας Φίλιας, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας: «Περιμέναμε κάποιες βροχοπτώσεις την περασμένη άνοιξη, οι οποίες δυστυχώς δεν εκδηλώθηκαν με συνέπεια η στάθμη της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πηνειού να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σχεδόν κατά 40%. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες των αγροτών εφαρμόζοντας ειδικό πρόγραμμα παροχής νερού. Νομίζω ότι έστω οριακά δεν θα υπάρξει θέμα. Ομως η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη αν λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν έχουμε ξανά τις απαραίτητες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο απαρχαιωμένο πλέον δίκτυο άρδευσης από το οποίο έχουμε διαρροή νερού σχεδόν κατά 30%. Σ’ αυτό συμβάλλει και ο τρόπος ποτίσματος μέσω της μεθόδου των αυλακιών των αγροτικών καλλιεργειών όπου κι εκεί έχουμε μεγάλη διαρροή νερού που καταλήγει στη θάλασσα».

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει μιλώντας στο Documento και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νικόλαος Κοροβέσης: «Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει το πρόβλημα και με προσεκτικές κινήσεις καταφέραμε τουλάχιστον για φέτος να φτάσει το νερό για όλους. Ελπίζουμε τον χειμώνα να έχουμε βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για να γεμίσει ο ταμιευτήρας του φράγματος, διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας