O διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Μάρτιν Άρμστρονγκ θεωρεί πως ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε διανύει τις τελευταίες ημέρες όπως ακριβώς κάποτε η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Σύμφωνα με τον «Forecaster» (το παρατσούκλι του), οι επενδυτές πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε όλο τον κόσμο, δηλαδή στην παγκόσμια οικονομία, διότι όλα είναι συνδεδεμένα.
«Μια πτώχευση μεγάλης τράπεζας στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς όλη την παγκόσμια οικονομία.
Επίσης, οι καιροί είναι πολύ ταραγμένοι γεωοικονομικά. Πώς μπορείς να αφήσεις τα λεφτά σου, δηλαδή να επενδύσεις, σε μια χώρα όπου κυκλοφορούν άρματα μάχης στους δρόμους της;
Πώς να επενδύσεις σε μια χώρα όπου τα περιουσιακά στοιχεία είναι φουσκωμένα.
Πολλοί άνθρωποι είναι αδαείς… συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ με την περίοδο της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, ωστόσο τότε είχαμε μια φυσική φούσκα, ο ισολογισμός ήταν ισοσκελισμένος» αναφέρει ο Armstrong.
«Τη σήμερον ημέρα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι περισσεύουν: Ουκρανία, Κίνα, Ταϊβάν, Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα όμως για τις ΗΠΑ είναι πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους.
Το α’ τρίμηνο του 2024 έχουν απορρίψει ομόλογα ύψους 53 δισεκατομμυρίων και συνεχίζουν.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν προσπάθησε να το αποτρέψει αυτό ανεπιτυχώς» συμπληρώνει ο Άρμστρονγκ.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της αποδολαριοποίησης, ο Armstrong είπε πως τα BRICS έχουν εκκινήσει διαδικασίες αμφισβήτησης του αμερικανικού νομίσματος, με αφορμή τις ρωσικές κυρώσεις.
«Η μεγαλύτερη βλακεία ήταν η οπλοποίηση του δολαρίου και η εκδίωξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το σύστημα SWIFT.
Την αρχή είχε κάνει η Λαγκάρντ και ακολούθησε ο Ομπάμα. Έτσι, το 2019 η Ρωσία και οι άλλες χώρες μέλη των BRICS βρήκαν εναλλακτική του SWIFT.
Οι δικτατορικές συμπεριφορές τέτοιου είδους φέρνουν το τέλος των αυτοκρατοριών, τις θάβουν. Η Γιέλεν και ο Μπάιντεν είναι αυτοκτονικοί».
Σύμφωνα με τον Άρμστρονγκ, η μεταναστευτική κρίση που υπάρχει θυμίζει τις τελευταίες ημέρες της Ρώμης.