Μαρία Ζαχάροβα: Έωλες οι Αγγλικές εκλογές!!!

668

Στις 4 Ιουλίου διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Την προηγούμενη μέρα, το Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) [σ.τ.μ. του ΟΑΣΕ] παρουσίασε έκθεση για την εκλογική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκτιμήσεις είναι απογοητευτικές: έχουν εντοπιστεί σοβαρές παραβιάσεις και ελλείψεις του βρετανικού εκλογικού συστήματος. Μεταξύ αυτών, επισημαίνεται ιδιαίτερα η εξάρτηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής από την εκτελεστική εξουσία, η δυνατότητα πολλαπλής ψηφοφορίας («καρουσέλ»), και τα κενά στη ρύθμιση της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Ωστόσο, παρά όλες αυτές τις σοβαρές παρατηρήσεις, το ODIHR κατάφερε να στείλει μόνο μια μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων στις εκλογές. Είναι προφανές ότι ο ΟΑΣΕ θα μπορούσε να εξοπλίσει μια πλήρη αποστολή παρατηρητών, αλλά σκοπίμως κλείνει τα μάτια στις ατέλειες της βρετανικής εκλογικής νομοθεσίας και, σύμφωνα με τα δικά του εσωτερικά έγγραφα, αρνείται την πλήρη παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας. Τα αποτελέσματα της έκφρασης της βούλησης των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου θα αξιολογηθούν από μια ολιγομελή «αποστολή».

Προφανώς, ενεργούν με βάση την αρχή «Όσο δεν το αγγίζεις δεν μυρίζει, τελικά δικό τους είναι».

Μια ντουζίνα άτομα ήταν απίθανο να μπορέσουν να ελέγξουν πλήρως και αποτελεσματικά την πορεία ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας. Αυτές οι χυδαίες ενέργειες του ODIHR είναι πολύ ενδεικτικές και θυμίζουν για άλλη μια φορά τα «διπλά πρότυπα»: όταν πρόκειται για χώρες των οποίων οι πολιτικές δεν ταιριάζουν στη Δύση, αποστέλλονται μεγάλες αποστολές και ακούγονται μεγαλόφωνες δηλώσεις για παραβιάσεις. Αλλά στην περίπτωση της Βρετανίας η κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική. Υπάρχουν συστηματικές παραβάσεις, αλλά ακόμη δεν έχουν σταλεί παρατηρητές.

Παρεμπιπτόντως, η κριτική στο Λονδίνο δεν προέρχεται μόνο από το ODIHR. Πολλοί ανεξάρτητοι οργανισμοί και ειδικοί σημείωσαν επίσης προβλήματα με την προσβασιμότητα στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, ο ΟΑΣΕ προτιμά να μην παρατηρεί προφανή προβλήματα. Η αποστολή ολιγάριθμων παρατηρητών στις εκλογές αποτελεί εμπαιγμό των αρχών της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Όπως είπε ο Άγγλος Lewis Carroll, «εδώ πρέπει να τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να μείνεις στη θέση σου». Αυτό φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που κάνει τώρα το βρετανικό εκλογικό σύστημα, προσπαθώντας να διατηρήσει την όψη της δημοκρατίας.

Πηγή: Μαρία Ζαχάροβα στο Τέλεγκραμ

Σημειώσεις Ισκρα:

– Η γνώμη συναγωνιστή που ζει και ψηφίζει στην Αγγλία είναι ότι η μεγαλύτερη “τρύπα” στο εκλογικό σύστημα της Βρετανίας είναι οι επιστολικές ψήφοι. Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που δεν πρόκειται να αγγίξει ο ΟΑΣΕ.

– Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία έχει πολλές πτυχές που δεν προβάλλονται και σε κάθε περίπτωση, μόνο θρίαμβο των Εργατικών δεν αποτελεί. Θα επανέλθουμε με ειδικό άρθρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας