Δηλώσεις Μ.Τζόνσον-Ε.Μακρόν
Σε αποκάλυψη “βόμβα” για τα θεμέλια της τωρινής ΕΕ προχώρησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ε.Μακρόν, για την ανασύσταση του Mare Nostrum της “Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας”.
Από βρετανικές και γαλλικές πηγές γίνεται αντιληπτό πως οι δύο ηγέτες συμφωνούν στον πυρήνα του νέου εγχειρήματος. Εκεί που διαφωνούν είναι στο ποιες χώρες θα συμμετάσχουν. Η Βρετανία θέλει εντός την Τουρκία. Αυτό δεν φαίνεται να το θέλει η Γαλλία.
Βρετανικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για μια νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, μια σύγχρονη αντίληψη για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που θα περιλαμβάνει την Τουρκία και άλλα βασικά κράτη της Βόρειας Αφρικής σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της περιφερειακής ενότητας.
Η συμμαχία του Mare Nostrum της «Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας»
Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε το βρετανικό ενδιαφέρον για το σχέδιο που διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντλήσει έμπνευση από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να περιλάβει τις χώρες του Μαγκρέμπ, την Τουρκία και το Ισραήλ.
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G7 στην Βαυαρία μετά την ολοκλήρωση της οποίας η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός εκφράσθηκε με «μεγάλο ενθουσιασμό» σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή.
Επιβεβαίωσε μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει η Γαλλική Προεδρία, ότι διεκδικεί την «πατρότητα» της ιδέας, που την είχε σκεφτεί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2016-2018).
«Ο Εμμανουήλ έχει μια ιδέα, την οποία στην πραγματικότητα διεκδικώ την πατρότητα αυτής της ιδέας.
«Είχα αυτή την ιδέα όταν έγινα για πρώτη φορά Υπουργός Εξωτερικών. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε ολόκληρη την έννοια του… επομένως νομίζω ότι η Τουρκία πρέπει να είναι εκεί, νομίζω ότι το Μαγκρέμπ πρέπει να είναι εκεί και νομίζω ότι πρέπει βασικά να αναδημιουργήσουμε το Mare Nostrum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».
Και επέμεινε στην «κρίσιμη» συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στην Ουκρανία και το Ισραήλ. «Η βορειοαφρικανική ακτή είναι επίσης μία πολύ σημαντική ζώνη στην ευρωπαϊκή συζήτηση με την ευρεία έννοια».
«Βασικά αυτό πιστεύω. Φυσικά η Ουκρανία, η Τουρκία, το Μαγκρέμπ, πρέπει να υπάρχει ένας ρόλος για όλους μας σε μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα που μας αφορούν όλους.
«Νομίζω ότι πιθανώς αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα όλοι ίδιοι.
«Νομίζω ότι μάλλον αντί να εφευρίσκουμε νέες δομές, ας δούμε τη δημιουργία σχέσεων».
Ερώτηση δημοσιογράφου: Λοιπόν, ναι ή όχι στον Μακρόν;
Ο Τζόνσον απάντησε:
«Εφόσον είναι συμβατό με μερικά από τα πράγματα για τα οποία μίλησα μόλις τώρα, αξίζει να το δούμε».
«Υπάρχει ένας ρόλος για όλους… Νομίζω ότι η Τουρκία είναι κρίσιμη χώρα. Νομίζω ότι η ακτή της Βόρειας Αφρικής είναι επίσης πολύ σημαντική περιοχή για την ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση. Ισραήλ..”
Οι 27 συζητούν την πρόταση Μακρόν Τζόνσον
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των G7 στη Γερμανία, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δείξει «ενδιαφέρον» για το σχέδιο του Γάλλου προέδρου κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης.
Η πρόταση του Μακρόν για μια πολιτική κοινότητα που θα ήταν ευρύτερη από την ΕΕ των 27 εθνών στοχεύει πρωτίστως στο να φέρει την Ουκρανία και άλλα ανατολικοευρωπαϊκά έθνη στην «οικογένεια», ακόμη και αν δεν είναι ακόμη ή μπορεί να μην είναι ποτέ μέλη του μπλοκ.
Η νέα ομάδα θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες που τηρούν τις «βασικές αξίες» της ΕΕ να συνεργαστούν για την ασφάλεια, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και την κυκλοφορία των ανθρώπων, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Τζόνσον είπε ότι η ιδέα του Μακρόν «άξιζε να εξεταστεί» εάν είναι συμβατή με τους ευρύτερους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σημείωσε ότι είναι επίσης σημαντικό να οικοδομηθούν σχέσεις μεταξύ των χωρών, αντί να «εφευρίσκονται νέες δομές».
Ο Μακρόν πρότεινε την ιδέα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θυμήθηκε ότι ο προκάτοχός του Φρανσουά Μιτεράν είχε προτείνει μια ευρεία ευρωπαϊκή λέσχη το 1989 καθώς κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.
Τα 27 κράτη μέλη έχουν αρχίσει να συζητούν την πρόταση του Μακρόν, αλλά έχουν διαφορετικά οράματα για το τι πρέπει να γίνει. Αρκετοί υποστηρίζουν ένα χαλαρό κλαμπ για να συζητούν κοινές προκλήσεις. «Δεν υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων όπου συναντώνται όλοι από την Ισλανδία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Τόνισαν ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος έχει 57 μέλη, περιορίζεται από λόγω Ρωσίας.