Στο παρελθόν ο Μακρόν είχε δεχτεί επικρίσεις από την Ουκρανία και από ανατολικοευρωπαίους συμμάχους για την διφορούμενη-όπως έκριναν- στήριξή του προς το Κίεβο, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στον γείτονά της και για τον διάλογο που είχε επανειλημμένως με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ πόλεμο”, είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στους γάλλους πρεσβευτές στους οποίους εξέθεσε τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής.
Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος, η χώρα του θα συνεχίσει την μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά προειδοποίησε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία.
“Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι κομβικής σημασίας γιατί ο διχασμός είναι ένας από τους στόχους του ρωσικού πολέμου”, είπε ο Μακρόν.
Ο διάλογος με την Μόσχα είναι επιτακτικός προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης και τελικά να τεθούν οι όροι για μια ειρήνη κατόπιν διαπραγμάτευσης, την οποία μόνο η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει, εκτίμησε ο Μακρόν.
“Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία. Ποιός θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;” σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στην διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 εκφράζοντας την ελπίδα η αναβίωσή της να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες ημέρες.
“Ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ /JCPOA) θα έχει ολοκληρωθεί”, σημείωσε ο Μακρόν