Μάικλ Ρούμπιν για συμφωνία ΝΑΤΟ-Τουρκίας: «Πρόκειται για μία διπλωματική καταστροφή»

1133

Ο γνωστός γεωστρατηγικός αναλυτής Michael Rubin και εκ των θεωρούμενων «γερακιών» των Δημοκρατικών αναφερόμενος στις θριαμβολογίες των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ (και δυστυχώς και της Ελλάδας) για την συμφωνία που πέτυχε η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να δώσει το «πράσινο» φως για την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, είπε πως πρόκειται για μία διπλωματική καταστροφή, καθώς πλέον η Άγκυρα γνωρίζει πως θα μπορεί να εκβιάζει ΕΕ και ΗΠΑ και να παίρνει πάντοτε αυτό που θέλει.

Πέτυχε επιπλέον να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μίας χώρας που είναι ήδη πλήρες μέλος της ΕΕ!

Πέτυχε επίσης κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε απίστευτο: Από εδώ και στο εξής στη Σουηδία καταστέλλεται η ελευθερία του λόγου για να μην μπορούν οι Κούρδοι να δημοσιοποιούν τα όσα έχουν υποστεί από τους Τούρκους και τον αγώνα τους να αποκτήσουν το δικό τους εθνικό κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Rubin, «Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είχε επιτέλους κάνει το αδύνατο: έπεισε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan να άρει το βέτο του σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό που οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν διπλωματικό αριστούργημα είναι στην πραγματικότητα μια καταστροφή.

Αφήστε στην άκρη τον εξευτελισμό της Σουηδίας από την Τουρκία και τη διάβρωση, κατ’ εντολή του Erdogan, της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα.

Αφήστε στην άκρη την υποκρισία του να αντιμετωπίζουμε τους Κούρδους στη Σουηδία ως τρομοκράτες όταν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία όχι μόνο περιφέρονται ελεύθεροι αλλά και προσφέρουν υπηρεσίες.

Η Τουρκία πλέον δεν αναμένει μόνον την άρση των περισσότερων κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί, και οι οποίες σχετίζονταν με την άμυνα, αλλά και να ενταχθεί με διαδικασίες εξπρές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδικασία μέχρι πρότινος ετοιμοθάνατη.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία χρησιμοποίησε την παρουσία της εντός του ΝΑΤΟ για να παραλύσει τον θεσμό και να επωφεληθεί από το de facto βέτο της.

Για να άρει το βέτο, ο Stoltenberg και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan θέλουν τώρα να εξουσιοδοτήσουν την Τουρκία να παραλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαβρώσει εκ των έσω τον δημοκρατικό της προσανατολισμό.

Δεν είναι μυστικό, για παράδειγμα, ότι η Γερμανία υποχωρεί συχνά στους τουρκικούς εκβιασμούς επειδή φοβάται ότι ο Erdogan θα εξαπολύσει κύματα προσφύγων στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και επειδή οι Γερμανοί αξιωματικοί πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Tούρκος πρόεδρος ελέγχει πυρήνες τρομοκρατίας στους κόλπους της τουρκικής διασποράς στην καρδιά της Γερμανίας.

Πριν από μια εβδομάδα, ο Devlet Bahceli, ο κύριος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Erdogan, δήλωσε: «Ο Αλλάχ είναι ένας και ο στρατός του είναι Τούρκος».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του Stoltenberg επαναφέρει κάποια πράγματα στη θέση τους, αλλά δεν αποτρέπει την Τουρκία από το να επαναλάβει την εκβιαστική συμπεριφορά της σε μελλοντικά συνέδρια του ΝΑΤΟ.

Εάν ο Erdogan σταματήσει το πόκερ ζητώντας νέες παραχωρήσεις, ο Stoltenberg εγγυάται ότι κάθε μελλοντική σημαντική απόφαση του ΝΑΤΟ θα είναι μια ευκαιρία για τουρκικούς εκβιασμούς».

Σύμφωνα με τον Rubin, «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει σήμερα ξένη κατοχή.
Για σχεδόν μισό αιώνα, η Τουρκία έχει καταλάβει το ένα τρίτο της Κύπρου, μια χώρα που, για σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καλή κατάσταση.

Ο Stoltenberg και ο Sullivan φαίνονται ουσιαστικά τώρα πρόθυμοι να ανταλλάξουν μια ζωντανή δημοκρατία με μια δράση που είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.

Σε τελική ανάλυση, το ΝΑΤΟ χάνει ελάχιστα εάν η Σουηδία παραμείνει εκτός, αλλά θα ενεργεί στο εξής σύμφωνα με τις βουλές του Erdogan

Πρέπει δε να σημειωθεί πως η Κύπρος πρέπει να αποτελεί βασικό αμερικανικό εταίρο ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια Κύπρος σήμερα αξίζει πιθανώς πέντε Σουηδίες, ανεξάρτητα από το μικρό μέγεθος του στρατού του νησιωτικού έθνους».

Το να δοθεί στην Τουρκία δρόμος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τον τερματισμό της κατοχής και την αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας δημιουργεί προηγούμενο κατευνασμού και ενδυναμώνει ένα θεμελιωδώς αντιευρωπαϊκό καθεστώς, για το οποίο η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από ό,τι φαντάζονται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας