Μαγιόρκα-Μαζικές διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού

547

 

Δεικάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Πάλμα στη Μαγιόρκα, σε μια μαζικότατη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού, απαιτώντας αλλαγές στο τουριστικό μοντέλο που, όπως λένε, βλάπτει το ισπανικό νησί της Μεσογείου, στον απόηχο ανάλογων κινητοποιήσεων στην Βαρκελώνη, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Με το σύνθημα «Ας αλλάξουμε πορεία και ας θέσουμε όρια στον τουρισμό», οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια θάλασσα από πολύχρωμες σημαίες και πανό καθώς διέσχισαν τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στο τελευταίο από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων κατά του τουρισμού στην Ισπανία.

«Η πολυτέλειά σας, η δυστυχία μας», έγραφε ένα πανό, ενώ ένα άλλο πλακάτ έγραφε: «Αυτό δεν είναι τουριστοφοβία, είναι αριθμοί: 1.232.014 κάτοικοι, 18 εκατομμύρια τουρίστες».

Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από περίπου 80 οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες που θέλουν να τεθούν όρια στον υπερβολικό τουρισμό στις Βαλεαρίδες Νήσους, τα τρία κύρια νησιά των οποίων είναι η Μαγιόρκα, η Μινόρκα και η Ίμπιζα.

 

Λένε ότι το σημερινό μοντέλο τουρισμού έχει φτάσει σε οριακό σημείο τις δημόσιες υπηρεσίες, βλάπτει τους φυσικούς πόρους και δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο την πρόσβαση των κατοίκων σε κατοικίες.

Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι 50.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι συμμετείχαν 20.000 άτομα. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στα νησιά είχε κάνει λόγο για 12.000.

 

Πέρυσι, ένα ρεκόρ 17,8 εκατομμυρίων ανθρώπων επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες Νήσους, από την ηπειρωτική Ισπανία και το εξωτερικό, και τα νούμερα αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερα φέτος.

Η διαδήλωση ακολούθησε μια άλλη μαζική διαμαρτυρία στα τρία κύρια νησιά του αρχιπελάγους στα τέλη Μαΐου, κατά την οποία πολλές χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν μέτρα για τον περιορισμό του υπερτουρισμού με το σύνθημα: «Τα νησιά μας δεν πωλούνται».

«Από πρακτική άποψη, πρόκειται για μια νόμιμη οικονομική δραστηριότητα. Αλλά ως οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει τελικά να ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται τα ξενοδοχεία», δήλωσε ο αρχιτέκτονας και ειδικός σε θέματα πολεοδομίας Jose Maria Ezquiaga, ο οποίος δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι πιστεύει ότι για την ενοικίαση διαμερισμάτων από τουρίστες θα πρέπει να απαιτείται η έγκριση των τοπικών ενώσεων κατοίκων.

 

«Θα πρέπει οι τοπικοί ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι αυτοί που θέτουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να αποφασίζουν αν ορισμένες μορφές είναι αποδεκτές ή όχι», είπε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Manuel de la Calle, εμπειρογνώμονας στον τομέα του τουρισμού και των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι η επιβολή τουριστικού φόρου θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης.

«Είναι μία από τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή. Δεν θα μειώσει τη ροή του τουρισμού, αλλά θα δημιουργήσει πόρους που μπορούν να κατευθυνθούν στη διαχείριση του τουρισμού ή σε άλλους τρόπους για να βοηθηθεί ο τοπικός πληθυσμός», δήλωσε στο TVE.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας