Μαγειρεύουν την ανεργία, ταΐζουν και τους «ημέτερους»

175

Κουτσουρεμένα προγράμματα και επιδόματα κατάρτισης ανέργων από τη ΔΥΠΑ

Κουτσουρεμένα προγράμματα και επιδόματα κατάρτισης ανέργων από τη ΔΥΠΑ με πρακτικές ενίσχυσης συγκεκριμένων ΚΕΚ για την πίτα των 20 εκατ. ευρώ

Από όπου κι αν το πιάσεις… βρομάει. Από τη μια μαγειρεύονται στοιχεία για την ανεργία και από την άλλη εκπονούνται αθέμιτες πρακτικές για να κατευθυνθούν κοινοτικά κονδύλια για την κατάρτιση ανέργων σε «ημέτερους». Ο λόγος για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ για 50.000 ανέργους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στα «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες». Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU.

Εδώ υπεισέρχεται ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί στους δύο πρώτους κύκλους του ίδιου προγράμματος οι επιλεγέντες άνεργοι καταρτίστηκαν για 200 ώρες ενώ στον τρίτο κύκλο οι ώρες κατάρτισης ανά άνεργο μειώνονται δραματικά σε μόλις 80. Ανθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τις διαδικασίες κατάρτισης και στους οποίους αποτάθηκε το Documento εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες μέσα σε 80 ώρες.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν στην Ελλάδα θέλουμε ποιοτική κατάρτιση ή απλώς να καλύψουμε ποσοτικούς στόχους. Αυτό σημαίνει βέβαια εξοικονόμηση πόρων, αφού οι άνεργοι δεν θα επιδοτηθούν για την κατάρτισή τους με το ποσό των 1.000 ευρώ αλλά θα λάβουν μόλις 400 ευρώ. Η συνέπεια είναι ότι με τα ίδια χρήματα θα καταρτιστούν πολύ περισσότεροι άνεργοι (χωρίς ωστόσο να αποκτήσουν τις δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση). Με αυτούς τους υπολογισμούς καθίσταται σαφές ότι με κόστος την έλλειψη ποιοτικής αναβάθμισης, με τα ίδια χρήματα θα καταρτιστούν περίπου άλλοι 75.000 άνεργοι. Το μυστικό βρίσκεται στον δείκτη ανεργίας.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν καταμετρώνται ως άνεργοι. Ετσι όμως μειώνεις πλασματικά την ανεργία κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Ομως εδώ αναφύεται ακόμη ένα ερώτημα: Μήπως τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν με απευθείας αναθέσεις σε κολοσσούς τύπου Google και Microsoft με στόχο τη δόμηση καριέρας μετά τη λήξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη συγκεκριμένων στελεχών της ΔΥΠΑ; Αυτό το τελευταίο θα απαντηθεί όποτε λήξει η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τη θητεία αυτών που έχει εγκαταστήσει στη ΔΥΠΑ.

Οσμή σκανδάλου

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ υλοποίησε εναρμονισμένες πρακτικές υπέρ συγκεκριμένων ΚΕΚ που θα μοιραστούν την πίτα των 20 εκατ. ευρώ του τρίτου κύκλου του προγράμματος απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της υπηρεσίας για 50.000 ανέργους.

Πρόκειται για σκάνδαλο που χρήζει διερεύνησης από τους Ευρωπαίους εισαγγελείς, δεδομένου ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από κεφάλαια του Ταμείου

Ανάκαμψης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Τι έπραξε η διοίκηση της ΔΥΠΑ; Πολύ απλά, έτρεξε το βραχύβιας διάρκειας πρόγραμμα (η πλατφόρμα άνοιξε στις 7 Αυγούστου και έκλεισε στις 11 Αυγούστου) χωρίς να έχει εγκρίνει το σύνολο των υποβληθέντων προγραμμάτων από τα εγκεκριμένα ΚΕΚ. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Στις 6 Αυγούστου επικαιροποίησε το μητρώο των παρόχων κατάρτισης χωρίς να αξιολογήσει, ελέγξει και εντάξει το σύνολο των προταθέντων προγραμμάτων.

Στις 7 Αυγούστου άνοιξε την πλατφόρμα ώστε οι άνεργοι να επιλέξουν πρόγραμμα κατάρτισης στο πλαίσιο προγράμματος τύπου voucher. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι μπορούσαν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που ήθελαν.

Εδώ βρίσκεται το κόλπο που βολεύει τους «ημέτερους», συγκεκριμένους δηλαδή επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες κέντρων κατάρτισης (ΚΕΚ): αντί ένας άνεργος να μπορεί να επιλέξει όποιο ΚΕΚ επιθυμεί, εμφανίζονται επιλεκτικά στο σύστημα συγκεκριμένα προγράμματα συγκεκριμένων κέντρων, παρότι έχουν εγκριθεί και περιληφθεί στο μητρώο σχεδόν 200 ΚΕΚ από την αρμόδια επιτροπή. Με το κόλπο αυτό η διοίκηση της ΔΥΠΑ προωθεί συγκεκριμένα κέντρα και ακυρώνει στην πράξη την ελεύθερη επιλογή κέντρου εκ μέρους των ανέργων, όπως προβλέπει η διαδικασία τύπου voucher.

Διάτρητη διαδικασία

Πώς γίνεται ωστόσο να έχουν εγκριθεί και περιληφθεί στο μητρώο σχεδόν 200 ΚΕΚ και να εμφανίζονται τα προγράμματα μόνο περίπου 50 ΚΕΚ; Η διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει η διοίκηση της ΔΥΠΑ δεν είναι μόνο διάτρητη αλλά βρομάει και ζέχνει αντίστοιχου επιπέδου σκάνδαλο με τα προγράμματα επί πανδημίας που έλαβαν τον τίτλο «σκόιλ ελικίκου» και αφορούσαν πάλι προγράμματα τύπου voucher. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επιταγές της ΔΥΠΑ κάθε εγκεκριμένο ΚΕΚ θα έπρεπε να υποδείξει τρία προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα περνούσαν από έλεγχο και έγκριση. Τα ΚΕΚ έστειλαν τα προγράμματα κατάρτισης, όμως η διαδικασία έγκρισης δεν είχε ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου που άνοιξε το πρόγραμμα και βέβαια δεν είχε ολοκληρωθεί και όταν έκλεισε το πρόγραμμα στις 11 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή! Πρόκειται για πρόγραμμα που θα έφερνε συνολικές αμοιβές στα συμμετέχοντα ΚΕΚ της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Ποιος όμως προτεραιοποίησε συγκεκριμένα προγράμματα; Ποιος άνοιξε το πρόγραμμα εν μέσω θερινών διακοπών και στην ουσία έδωσε δύο εργάσιμες και δύο ημέρες αργίας για να εισέλθουν 50.000 άνεργοι και να επιλέξουν;

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημη ενημέρωση της ΔΥΠΑ για την πορεία των αξιολογήσεων τη Δευτέρα 12 Αυγούστου –και ενώ είχε κλείσει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα– ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός προγραμμάτων ανήλθε στα 608, με τα παλαιά υποβληθέντα προγράμματα να είναι 137 (όλα εγκρίθηκαν) και τα νέα να έχουν ανέλθει στα 471, εκ των οποίων στις 12 Αυγούστου είχαν εγκριθεί 318 (η ΔΥΠΑ δεν έχει ενημερώσει πόσα εξ αυτών είχαν εγκριθεί την Παρασκευή 9 Αυγούστου). Εύκολα λοιπόν συνάγεται ότι επιλέχθηκε μια διαδικασία κατεύθυνσης των κονδυλίων κατάρτισης σε «ημέτερους» των οποίων τα προγράμματα άμεσα επιλέχθηκαν προς αξιολόγηση και έλεγχο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας