Λιποτάκτες στρατιωτικοί, που έχουν μετατραπεί σε “μισθοφόρους”, συνωμοτούν από τη γειτονική Κολομβία για να διχάσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, τον στυλοβάτη του καθεστώτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει διατάξει τη δολοφονία του από την κολομβιανή μαφία.
“Μια ομάδα λιποτακτών στρατιωτικών, οι οποίοι έγιναν μισθοφόροι στην υπηρεσία της κολομβιανής ολιγαρχίας, συνωμοτεί από την Κολομβία για να διχάσει τον στρατό μας”, είπε ο Μαδούρο, ενώπιον 2.500 στρατιωτικών.
Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να κατέβει και πάλι σήμερα στους δρόμους, απαιτώντας την αποχώρηση του Maduro, ο οποίος προσπάθησε σήμερα να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως και προεδρικές.
Στόχος της αντιπολίτευσης είναι επίσης να πείσει τον στρατό να εγκαταλείψει τον Maduro και να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Juan Guaido τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και πολλές λατινομαερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, (θα έδινε) μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου.
Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην έκκληση, κυρίως εκ μέρους των Ευρωπαίων, για διεξαγωγή νέων εκλογών.
Πρόσθεσε όμως ότι οι προεδρικές εκλογές έγιναν “πριν από δέκα μήνες” και ότι “αν οι ιμπεριαλιστές” θέλουν να διεξαχθούν νέες, “θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025“, δηλαδή όταν λήξει η θητεία του.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πολιτική κρίση.
“Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση ώστε να μιλήσουμε για το καλό της Βενεζουέλας, για την ειρήνη και για το μέλλον” της χώρας, σημείωσε.
Στη συνέντευξή του, επέρριψε επίσης την ευθύνη για την πολιτική αναταραχή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στηρίξει ανοιχτά τον Guaido.
“Επιστρέφουμε στην εποχή της νεοαποικιοκρατίας όπου μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εννοώ την Ουάσινγκτον, μπορούσε να δίνει εντολές σε οποιαδήποτε χώρα στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική, ουσιαστικά σε οποιαδήποτε χώρα”, είπε χαρακτηριστικά.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Trump διέταξε να με σκοτώσουν.
Είπε στην κολομβιανή κυβέρνηση και την κολομβιανή μαφία να με σκοτώσουν”, συνέχισε.
Βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι “να πάρουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, αφού έχουμε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως”, συνέχισε.
Είπε όμως ταυτόχρονα ότι είναι “έτοιμος να συζητήσει με τονTrump προσωπικά, δημοσίως, στις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα, όπου θέλει”, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ένας τέτοιος διάλογος θα ήταν “επί του παρόντος πολύπλοκο” να γίνει.
Εξάλλου, σε ένα τετράλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σήμερα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Maduro δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί “στον αμερικανικό λαό” και να προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα δημιουργούσε “ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική”.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε, μέσω του Twitter, στην προσφορά του Maduro για διαπραγματεύσεις.
“Ο Maduroείναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τη διακοπή των πετρελαϊκών εσόδων.
Ο Guaido στοχοποιείται από το Ανώτατο Δικαστήριο”, έγραψε, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα “μέχρι νεωτέρας”.
Η συνέντευξη στο Sputnik
«Εκβιασμό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro τις εκκλήσεις για πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα, ενώ τάχθηκε υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της εθνοσυνέλευσης.
«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, (θα έδινε) μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο Maduro, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Ο Maduro τόνισε ότι δεν έχει εκδοθεί έως τώρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ενώ υποστήριξε ότι γίνεται πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.
«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει παρθεί ως τώρα.
Ας περιμένουμε (να ολοκληρωθούν) οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα.
Δεν θα βιαστούμε, θα περιμένουμε» είπε ο Maduro, κάνοντας λόγο για συνταγματικό ζήτημα που επαφίεται στη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας.
«Ως αρχηγός του κράτους, έχω την άποψη ότι γίνεται απόπειρα πραξικοπήματος, κατά παραβίαση του Συντάγματος.
Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη του αρχηγού του κράτους.
Πρέπει να ενεργήσει ο γενικός εισαγγελέας, και έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, πρέπει να ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και ήδη ενεργεί.
Και ό,τι αποφασίσουν ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια θα εφαρμοστεί από το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας» υποστήριξε ο Maduro.
Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (TSJ) επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του Juan Guaido έως ότου ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται σε βάρος του για τις πρόσφατες ενέργειές του.
O Μaduro περιέγραψε την αμερικανική απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στον δημόσιο όμιλο των πετρελαϊκών εταιρειών μια «από τις πιο παράλογες αποφάσεις του John Bolton».
Ακόμη, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλλει προσπάθειες να «σταθεροποιήσει» την οικονομία και ότι η κατάσταση βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο στάδιο» που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψή της.
«Έχουμε σχέδιο.
Είμαι σίγουρος ότι, αν πάμε βήμα-βήμα, θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», είπε.
Παρά την κρίση, που τον ώθησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ο Maduro προέτρεψε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εγείρουν ασφαλώς «κινδύνους» αλλά «δεν απειλούν» τη συνεργασία Ρωσίας-Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε επίσης.
Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε πως επιδεικνύουν «υψηλό φρόνημα, πίστη και πειθαρχία», απαντώντας σε μια ερώτηση για τις εκκλήσεις του Guaido προς τον στρατό να παρέμβει για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από την εξουσία, υποσχόμενος αμνηστία.
Ακόμη, ο Maduro είπε ότι συζητά το ενδεχόμενο να υπάρξει διεθνής μεσολάβηση από «ενδιαφερόμενες» χώρες για να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για αυτό «εντός ωρών».
«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας, της Ρωσίας, του Βατικανού, καθώς και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει (την έκκληση για) τον διάλογο.
Τους στέλνω επίσημες επιστολές για να υποστηρίξουν τον διάλογο στη Βενεζουέλα», είπε.
Trump: Πρόθυμος ο Maduro να συζητήσει με την αντιπολίτευση μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Στις κυρώσεις των ΗΠΑ αποδίδει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τις δηλώσεις του Nicolas Maduro ότι προτίθεται να συζητήσει με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
Όπως έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος, «o Maduro δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, μετά την επιβολή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο.
Ο Guaido βρίσκεται στο στόχαστρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας.
Σήμερα αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα μέχρι νεοτέρας».
Επίθεση του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας στον Sanchez
Η κυβέρνηση Maduro κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez ότι συμμετείχε στο “πραξικόπημα” που ενορχηστρώθηκε εναντίον του στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ.
“Αυτό συμβαίνει.
O Sanchez συμμετείχε ανοιχτά στο πραξικόπημα του Trump στη Βενεζουέλα”, γράφει στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Horhe Areasa.
Ο Sanchez “με τον ευρωπαϊκό εταιρικό του καπιταλισμό παριστάνει ότι δίνει μαθήματα ισότητας και σοσιαλισμού“, ειρωνεύεται ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος επικρίνει tweet που ανάρτησε ο περωθυπουργός της Ισπανίας από την Δομινικανή Δημοκρατία, όπου χθες Τρίτη παρευρέθηκε στην ετήσια σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
“Ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει σήμερα να νοιώσει την υποστήριξη της #InternationaleSocialiste.
Πρέπει να νοιώσει ότι ο αγώνας του για τη δημοκρατία και την πρόοδο είναι ο λόγος που πρόσκειται στη δική μας πλευρά και ότι γι’αυτόν τον λόγο θα είμαστε πάντα μαζί του”, ανέφερε στο μήνυμά του.
Η Ισπανία και πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τον Maduro να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας τον ότι αν αυτό δεν γίνει, θα αναγνωρίσουν τον αντιπολιτευόμενο Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έχουν ήδη κάνει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και ένας αριθμός χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Όχι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα από την Ομάδα της Λίμα
Όχι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του προέδρου N. Maduro λέει η Ομάδα της Λίμα, η οποία αποτελείται από τα περισσότερα κράτη της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής μαζί με τον Καναδά (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή).
«Ως Ομάδα της Λίμα, έχουμε πει ότι δεν υποστηρίζουμε καμία στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Περού, N. Popolizio, την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως όλες οι επιλογές, και άρα και αυτή της στρατιωτικής επέμβασης είναι στο τραπέζι.
Η Ομάδα της Λίμα συγκροτήθηκε το 2017 με σκοπό να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα.
Είκοσι τόνοι χρυσού…εξαφανίστηκαν δήθεν από τη Βενεζουέλα – Ο ανύπαρκτος ρόλος της Ρωσίας
Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση Ρώσου αξιωματούχου ότι η Βενεζουέλα θα δυσκολευθεί να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στη Μόσχα, το Bloomberg μεταδίδει ότι ένα μυστηριώδες ρωσικό Boeing 777 προσγειώθηκε στο Καράκας και έφυγε φορτωμένο με 20 τόνους χρυσού, επικαλούμενο ανάρτητη Βενεζουελάνου βουλευτή, ο οποίος ωστόσο δεν παρουσιάζει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.
Οι είκοσι τόνοι χρυσού αντιστοιχούν στο 20% του πολύτιμου μετάλλου που έχει στην κατοχή της η Βενεζουέλα.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε προς άγνωστο προορισμό και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.
Η απομάκρυνση των 20 τόνων, οι οποίοι αξίζουν 840 εκατ. δολ. έγινε αμέσως μετά την άρνηση της Βρετανίας στο καθεστώς του Maduro, να επαναπατρίσει χρυσό αξίας 1,2 δισ. δολ. ο οποίος φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Σύμφωνα με το zerohedge σίγουρα τα παραπάνω δεν αποτελούν…σύμπτωση και ο χρυσός αποτελεί ενέχυρο προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, για τα χρέη της Βενεζουέλας.
Όπως σημειώνει το BBC, η Βενεζουέλα προσπαθεί εδώ και χρόνια να αυξήσει τα αποθεματικά της σε χρυσό, μέσω της εξόρυξης.