Macron: Σαρώνει εργασιακά δικαιώματα. Σφοδρές αντιδράσεις από CGT και Melenchon

2378
Macron

Ο Μacron, ως πιστός εκφραστής του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και εκπρόσωπος του ομίλου Rothchild, παρουσίασε σήμερα ένα σαρωτικό σχέδιο κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, το οποίο στελέχη της CGT χαρακτήριζαν πρωτοφανές σε ταξική αγριότητα και άνευ προηγουμένου σε εκθεμελίωση.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη σημαντική αναμέτρηση του για τον Emmanuel Macron στο εσωτερικό, από την οποία θα κριθούν πολλά για την μελλοντική του πορεία. Πολύ περισσότερο καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 40% έναντι 57% που ήταν στην αρχή της θητείας του, πριν από μόλις ένα τρίμηνο.
Το «πακέτο», όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Muriel Pénicaud, περιέχεται σε ένα κείμενο 150 σελίδων και περιλαμβάνει περίπου 60 μέτρα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα, είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να παρακάμπτουν τις κλαδικές και εθνικές συλλογικές συμβάσεις και να συνάπτουν επιχειρησιακές, μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενούς τους -κάτι που φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί καταρχήν (και μάλλον πιλοτικά) σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 υπαλλήλους.
Επίσης, απλοποιούνται και διευκολύνονται αφάνταστα οι διαδικασίες που θα διέπουν τις απολύσεις, με ψεύτικο αντάλλαγμα την ενίσχυση των αποζημιώσεων. Επίσης, διευρύνεται στο μέγιστο βαθμό η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και η χρήση του ελαστικού ωραρίου, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα επιδοτεί υψηλότερα την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων.
Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων ήταν αρνητικότατες, τα περισσότερα -πλην της CGT, που ελέγχεται από το ΚΚ Γαλλίας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας- δύσκολα, ίσως, θα προχωρήσουν σε απεργίες. Απεργίες και διαδηλώσεις οργανώνονται το επόμενο διάστημα: Στις 12 Σεπτεμβρίου από τη CGT και στις 23 του ίδιου μήνα από τον ηγέτη της Αριστεράς, JeanLuc Mélenchon.
Όσον αφορά στην κοινή γνώμη το 60% δηλώνει ότι ανησυχεί για τα σχέδια του Macron και της κυβέρνησής του.
«Είναι μια μεταρρύθμιση φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη. Το δικαίωμα στην εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας και θα συνεχίσει να κυριαρχεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Edouard Philippe, κατά τη συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε δε ότι οι άξονες των προτάσεων που κατατέθηκαν έχουν στόχο να αναπληρώσουν το επί χρόνια χαμένο έδαφος -κάνοντας, έτσι, αναφορά στις προσπάθειες των προηγούμενων προέδρων και κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε ανάλογες αλλαγές, που όμως είτε εγκαταλείφθηκαν είτε απέτυχαν.
Από την πλευρά του, ο Macron είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Le Point, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου: «Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας σηματοδοτούν ένα ευρύ μετασχηματισμό και, όπως έχω υποσχεθεί, πρέπει να είναι φιλόδοξες και επαρκώς αποτελεσματικές ώστε να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία» -προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ε.Ε. που δεν έχει καταπολεμήσει τη μαζική ανεργία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας