Μ.Ζαχάροβα: «Για να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός θέλουμε να καθοριστούν οι αρχές της διευθέτησης»

95

«Η Ρωσία συνεχίζει να ετοιμάζει ένα μνημόνιο για την Ουκρανία, το οποίο θα ορίσει τις αρχές και τις προσωρινές ημερομηνίες της διευθέτησης», σύμφωνα με την δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα σε καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Μόσχα φαίνεται να είναι ανοιχτή και για κατάπαυση του πυρός για περιορισμένο χρονικό διάστημα υπό προϋποθέσεις

«Η Ρωσία συνεχίζει να επεξεργάζεται ένα προσχέδιο μνημονίου σχετικά με τη μελλοντική ειρηνευτική συνθήκη, καθορίζοντας ορισμένες πτυχές, όπως οι αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα της πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας και η πιθανή κατάπαυση του πυρός για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εάν επιτευχθούν σχετικές συμφωνίες», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Μόλις το μνημόνιο είναι έτοιμο, και θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολιάζει κυριολεκτικά καθημερινά τη διαδικασία ανάπτυξής του, θα διαβιβαστεί στο Κίεβο. Ελπίζουμε ότι και η ουκρανική πλευρά θα κάνει το ίδιο και θα μας στείλει το δικό της προσχέδιο, καθώς θα λαμβάνει το ρωσικό έγγραφο», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στις 11 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα προτείνει στο καθεστώς του Κιέβου να επαναλάβει τις συνομιλίες που διέκοψε το 2022 άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις. Η Ουκρανία συμφώνησε να συμμετάσχει στις συνομιλίες μετά από προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Προηγουμένως, ο Βλαντίμιρ Ζελένσκι έλεγε ότι η κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες ήταν υποχρεωτική προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών με τη Μόσχα, όπως σημειώνει το TASS.

Μετά τη συνάντηση, η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου βάσει της φόρμουλας «1.000 για 1.000», να παρουσιάσουν την πρότασή τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός, περιγράφοντάς την λεπτομερώς, καθώς και να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία εκτιμά τις ευκαιρίες που παρέχει η Τουρκία για τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

«Φυσικά, όπως δήλωσε χθες ο (σ.σ. Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν, εκτιμούμε όλες τις ευκαιρίες που έχει παράσχει για άλλη μια φορά η Τουρκία για έναν ακόμη γύρο άμεσων συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η ατζέντα των συνομιλιών με την τουρκική πλευρά είναι εκτενής, καθώς καθορίζεται από τις συμφωνίες και τις συνεννοήσεις που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

«Η αμοιβαία πρόθεσή μας να επιτύχουμε αποτελέσματα και κατά συνέπεια να εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση επιβεβαιώθηκε χθες στο Κρεμλίνο, όταν σας υποδέχθηκε ο πρόεδρος Πούτιν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

«Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή συνάντηση θα διευκολύνει την υλοποίηση των καθηκόντων που μας ανέθεσαν οι ηγέτες μας», κατέληξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Φιντάν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία κατόπιν πρόσκλησης του Λαβρόφ. Στις 26 Μαΐου έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον προεδρικό σύμβουλο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Οι κατηγορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις του στη Ρωσία για να διαταράξει τη «διαδικασία των διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες, αν και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε φονικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία.

«Με πρωτοβουλία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο απευθείας διάλογος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία επαναλήφθηκε» στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου δέκα ημέρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

«Την ίδια στιγμή, το καθεστώς του Κιέβου, με την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, έλαβε σειρά προκλητικών μέτρων που αποσκοπούν στο να αποτύχει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, η Ουκρανία από τις 20 Μαΐου έχει «πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων» εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία.

Η Ρωσία αναφέρει ότι τα δικά της πλήγματα στην Ουκρανία είναι μια «απάντηση» στις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προκάλεσαν θύματα μεταξύ Ρώσων αμάχων.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο του χωριού Στάρα Μικολάιφκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας