Η Ελλάδα δίνει εισιτήρια άνευ όρων για ΝΑΤΟ και ΕΕ στις γειτονικές χώρες(Σκόπια-Αλβανία) χωρίς ούτε καν να απαιτεί να πάψουν τις βλέψεις τους σε βάρος της χώρας μας. Αντίθετα συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις προκλήσεις σε βάρος μας.
Ρ.Τ.Ερντογάν: «Σουηδία! Μην προσπαθείς άδικα»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, τόνισε πως ότι είτε Σουηδία και Φινλανδία θα μπουν στο ΝΑΤΟ με τους όρους της Άγκυρας, ή δεν θα μπουν, ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος να τους επιτεθεί η Ρωσία.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Ας πούμε ότι, αν ξέρατε ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί στη Σουηδία ή στη Φινλανδία τις επόμενες εβδομάδες, και ήσασταν ο μόνος που το ήξερε, θα τους δεχόσασταν στο ΝΑΤΟ;
Τσαβούσογλου: Οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή, ό,τι και αν είναι, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Όσο εφαρμόζουν αυτή την τριμερή συμφωνία, η άποψή μας θα είναι θετική. Ωστόσο, χωρίς εφαρμογή αυτών, όποια και αν είναι η κατάσταση, η θέση μας είναι εξαιρετικά άκαμπτη. Όπως είπα στην αρχή, φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Όχι μόνο (οι ανησυχίες) αυτών.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην προκλητική στάση της Άγκυρας για τα νησιά.
«Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών» ανέφερε εξάλλου, υπενθυμίζοντας την προκλητική τουρκική επιστολή του Οκτωβρίου.
Νέα επίθεση στη Σουηδία: «Μην προσπαθείς άδικα»
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση στη Σουηδία, εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ…. Σουηδία! Μην προσπαθείς άδικα. Όσο εσύ επιτρέπεις να καίνε το ιερό βιβλίο μου το Κοράνι, να το σκίζουν και να συμβαίνει αυτό υπό την προστασία σου, εμείς δεν θα λέμε ᾽᾽ναι᾽᾽ στην ένταξη σας στο ΝΑΤΟ».
Ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα διαχωρίζει πλέον το ζήτημα της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ από του Ελσίνκι. «Στο θέμα της Φινλανδίας η άποψη μας είναι θετική, αλλά για Σουηδία είναι αρνητική. Να το ξέρετε» διεμήνυσε.