Μ.Θάλασσα: Προτείνεται πλοία-αεροσκάφη ΝΑΤΟ να συνοδεύουν εμπορικά με ουκρανικά σιτηρά

887

Πρόταση φωτιά που μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και μάλιστα με άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ διατύπωσε ο απόστρατος ναύαρχος και πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, James Stavridis.
Συγκεκριμένα, ο Stavridis προτείνει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη – αλλά και drones –  του ΝΑΤΟ να αναλάβουν να συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία με ουκρανικά σιτηρά.

Κομβόι τριών – πέντε πλοίων

«Πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό;
Ίσως ομαδοποιώντας εμπορικά πλοία σε κομβόι τριών με πέντε πλοίων, τα οποία θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία που θα είναι εξοπλισμένα με κατευθυνόμενους πυραύλους» αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο James Stavridis.

Ισχυρή δύναμη πυρός

Όπως υποστηρίζει, δύο μόνιμες ναυτικές ομάδες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συνοδεία των ουκρανικών πλοίων.
«Η μια από αυτές ενδεχομένως να αποτελείται από ναρκαλιευτικά, η δεύτερη από φρεγάτες και αντιτορπιλικά με μεγάλη δύναμη πυρός και συστήματα αεράμυνας» τονίζει ο Stavridis, ο οποίος διατυπώνει την άποψη πως σε αυτήν την επιχείρηση θα πρέπει να συνδράμουν και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Περιπολίες από τον αέρα

Σύμφωνα με τον Stavridis, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να περιπολούν τις διαδρομές των εμπορικών πλοίων και να παρακολουθούν τη θέση των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού.
Επιπλέον, πρότεινε την ανάπτυξη μοιρών μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στη βόρεια Τουρκία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, καθώς και τη χρήση εναέριων και υποθαλάσσιων drones.

Ερώτημα για Τουρκία… και παράπλευρες απώλειες

Κατά τον Stavridis, ένα ερωτηματικό για αυτές τις επιχειρήσεις είναι η θέση της Τουρκίας, η οποία ελέγχει τις εξόδους από τη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως λέει ο απόστρατος ναύαρχος, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να είναι απρόθυμη να συνεργαστεί, ενώ δεν απέκλεισε και «παράπλευρες ζημιές», αναφέροντας ως παράδειγμα τη συντριβή ενός ιρανικού αεροσκάφους από πύραυλο του καταδρομικού Vincennes του Αμερικανικού Ναυτικού πάνω από τον Περσικό Κόλπο.
Υπενθυμίζεται πως στη δεκαετία του ‘80, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν παρόμοια επιχείρηση για τη συνοδεία πλοίων στον Περσικό Κόλπο ενώ αμερικανικά πλοία συνόδευαν τάνκερ του Κουβέιτ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ από το 1987 έως το 1988.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ωστόσο το μεγαλύτερο ερώτημα από αυτήν την πρόταση του James Stavridis είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται πως θα είναι ήπια.
Σημειώνεται πως ήδη το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει πως θα αντιμετωπίζει ως εχθρικό, οποιοδήποτε πλοίο επιχειρήσει να προσεγγίσει τα ουκρανικά λιμάνια, πόσο μάλλον όταν το ΝΑΤΟ θα αναλάβει να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών.

Δεν επιστρέφουμε

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατον η Ρωσία να επιστρέψει προς το παρόν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών, καθώς η συμφωνία που αφορά τα ρωσικά συμφέροντα «δεν εφαρμόζεται».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έχει καταστήσει σαφές ότι η συμφωνία μπορεί να αναβιώσει εάν τηρηθεί το μέρος που αφορά τη Ρωσία.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο, είχε στόχο να βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που είχαν αποκλειστεί λόγω της σύγκρουσης της Ουκρανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας