Εν μέσω διεθνούς πιέσεως για τους νεκρούς αμάχους στην Γάζα και πολιτικής επιβίωσης βρίσκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου που δεν διστάζει να διαταράξει τις σχέσεις του Ισραήλ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάιντεν απαντώντας του πολύ σκληρά με αναφορές για τις ρίψεις των ατομικών όπλων και τον βομβαρδισμό της Γερμανίας στον Β’ ΠΠ!
Η σχέση με τον Μπάιντεν είχε διαταραχθεί όταν Αμερικανός πρόεδρος αρχικά αρνήθηκε στον Νετανιάχου τα παραδοσιακά τηλεφωνήματα και τις επισκέψεις στον Λευκό Οίκο για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την προσπάθεια του να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ. Αλλά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αγκάλιασε πλήρως το Ισραήλ, τους πολεμικούς στόχους και τον ηγέτη του.
Τώρα, καθώς ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διανύει τον τρίτο μήνα του, η πικρία επανέρχεται καθώς ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί πλησιάζει πλέον τις 20.000. Ο Μπάιντεν επανέλαβε την αυξανόμενη κριτική για τις συγκλονιστικές παράπλευρες απώλειες από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς.
Περαιτέρω, ο πρόεδρος επέκρινε προσωπικά τον Νετανιάχου για τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» που διαβρώνουν τη διεθνή υποστήριξη του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν υπόχρεος στα πιο ριζοσπαστικά μέλη της δεξιάς κυβέρνησής του.
Ο Μπάιντεν στην ίδια ομιλία περιέγραψε επίσης λεπτομερώς μια φαινομενικά πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Νετανιάχου στην οποία ο Ισραηλινός αντέκρουσε την κριτική του Αμερικανού προέδρου θυμίζοντας τους αμάχους που σκοτώθηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Γερμανίας και στις ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να υποκύπτει σε αυτές τις πιέσεις, οι οποίες όπως εντοπίζουν οι αναλυτές είναι η κορυφή του παγόβουνου για μία σειρά παραπόνων στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Νετανιάχου απάντησε με ένα σχετικά πρόχειρο βίντεο απορρίπτοντας ρητά μια από τις βασικές προτάσεις του ίδιου του Αμερικανού προέδρου: να αναζωογονηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο. Ο Νετανιάχου έχει πρόσφατα σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να διατηρήσει τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα επ’ αόριστον.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου – δεν θα επιτρέψω στο Ισραήλ να επαναλάβει το λάθος του Όσλο», είπε, αναφερόμενος στις συμφωνίες του Όσλο του 1993, οι οποίες προορίζονταν να δημιουργήσουν έναν ιστορικό οδικό χάρτη για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και επέτρεπαν περιορισμένη παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση. Τη συμφωνία απεχθάνεται η δεξιά του Ισραήλ.
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί, αφού σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «φτάσει μέχρι τέλους» στον πόλεμό του κατά της Χαμάς και πως θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς παρά τις «διεθνείς πιέσεις».
«Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το λέω αυτό παρά τον τεράστιο πόνο, αλλά και παρά τις διεθνείς πιέσεις. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να νικήσουμε, και τίποτα λιγότερο».
Οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να ενισχύσει τη βάση του με κίνδυνο να διαταράξει τις σχέσεις με τον πιο κρίσιμο σύμμαχο του Ισραήλ σε ένα σημείο-κλειδί του πολέμου.
Ο Νετανιάχου έχει πέσει κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις μετά το αιφνιδιαστικό αμόκ της Χαμάς που σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ισραηλινών λένε ότι περιμένουν από τον Νετανιάχου να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία του να αποτρέψει τις επιθέσεις και, όταν τελειώσει ο πόλεμος, να εγκαταλείψει το αξίωμά του.
«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και ο Νετανιάχου μόλις ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του», ήταν ο τίτλος μιας ανάλυσης του βιογράφου του Νετανιάχου Anshel Pfeffer στην εφημερίδα Haaretz την Τρίτη.
Ακόμη και ορισμένοι υποστηρικτές του απέρριψαν τον πρωθυπουργό. «Είμαστε σε πόλεμο εδώ», δήλωσε ο Michael Oren, ο πάλαι ποτέ πρεσβευτής του Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέντευξή του την Τετάρτη. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουμε πολιτικοί».
Να σημειώσουμε ότι η «μεταρρύθμιση» που ήθελε να επιβάλλει στην δικαιοσύνη δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κοστούμι «κομμένο και ραμμένο» για να διαφύγει από την δικαστική δίωξη.
Αλλά αυτό φαντάζει πλέον «λεπτομέρεια», μπροστά στις αποκαλύψεις ότι βοηθούσε… την Χαμάς!
O Μ.Νετανιάχου ακολουθούσε τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων, σε μία επιχείρηση που είχε στόχο να αποδυναμώσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στον αντίποδα ενίσχυαν την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.
Η βασική ιδέα ήταν να εμποδιστεί ο Αμπάς – ή οποιοσδήποτε άλλος στην κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης – να προχωρήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, αναφέρει σε ρεπορτάζ ο ιστότοπος «The Times of Israel».
Επί πρωθυπουργίας του η Χαμάς αναβαθμίστηκε από μια απλή ομάδα σε μια οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου, και στην οποία επετράπη να λαμβάνει κεφάλαια από το εξωτερικό.