Mέρκελ-Μακρόν θέλουν προσέγγιση ΕΕ με Ρωσία. Οι Βρετανοί την υπονομεύουν

630
Οι Βρετανοί την υπονομεύουν

Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει άμεση επαφή με τον Πούτιν, λέει η Γερμανίδα Μέρκελ

Zero Hedge,24-6-21

Mετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

Την Πέμπτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία – σε δηλώσεις που έγιναν λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενός πρωτοσέλιδου άρθρου στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, η οποία καλούσε για «εταιρική σχέση» στις σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης, αντί του σημερινού κλίματος αντιπαράθεσης.

«Κατά τη γνώμη μου, εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να επιδιώξουμε άμεση επαφή με τη Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην κάτω βουλή της Μπούντενσταγκ.

Αναφερόμενη στη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Μπάιντεν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη, η οποία οι Ευρωπαίοι προφανώς  θεωρούν ότι δημιούργησε αρκετή θετική δυναμική για να προχωρήσουν, η Μέρκελ, δήλωσε «Δεν αρκεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο», προσθέτοντας ότι η πλευρά της ΕΕ «πρέπει επίσης να δημιουργήσει διαφορετικά σχήματα για συνομιλίες.

 

Το Βερολίνο έχει αναμφίβολα κατά νου την άρση των κυρώσεων από τον Μπάιντεν κατά της γερμανικής εταιρείας που επιβλέπει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 ως «άνοιγμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι έγινε απρόθυμα για να μην υπονομεύσει τις σχέσεις με τον στενό ευρωπαίο σύμμαχό του.

Ίσως ειρωνικά η Γερμανία ενώθηκε με τους δυτικούς εταίρους της  στην καταδίκη τόσο  της πρόσφατης συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, όσο και των υποτιθέμενων ρωσικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την περίπτωση του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι να βρίσκεται πάνω από όλα σε αυτόν τον κατάλογο – ενώ το Βερολίνο ήταν ακλόνητο στην προώθηση του αγωγού NS2 προς την ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με τους Moscow Times Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι δεν αρκεί «εάν αντιδράσουμε στο πλήθος των ρωσικών προκλήσεων με ασυντόνιστο τρόπο».

Αντίθετα, το μπλοκ των 27 μελών θα πρέπει να θέτει «ένα ενωμένο μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις».

Την Τετάρτη δημοσίευμα των Φινάνσιαλ Τάϊμς επικαλέσθηκε διπλωματικούς παράγοντες της ΕΕ οι οποίοι ανέφεραν ότι «η Γερμανία πιστεύει ότι η σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν παρέχει ένα πρότυπο για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία».

Οι επικοινωνίες της ΕΕ με τον Πούτιν παρέμειναν σε χαμηλό σημείο και ουσιαστικά ανύπαρκτες σε οποιονδήποτε επίσημο μηχανισμό, από τότε που η Κριμαία τέθηκε υπό τη Ρωσία, γεγονός που η Δύση έχει καταδικάσει εδώ και καιρό ως πράξη «προσάρτησης» και επεκτατικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Όλα αυτά φαίνεται να κινούνται για την αποκατάσταση ομαλοποιημένων, πιο μόνιμων και ακόμη και θετικών επικοινωνιών της ΕΕ με το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι «οι προτεινόμενες νέες δραστηριότητες προσέγγισης με τη Μόσχα ενδέχεται να ανησυχήσουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, τα οποία γειτνιάζουν με τη Ρωσία και θέλουν την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης εναντίον του Κρεμλίνου», σύμφωνα με το δημοσίευμα των Φινάνσιαλ Τάϊμς .

Αυτή η αντίδραση  εκδηλώθηκε δυνατά και άγρια την Πέμπτη, σύμφωνα με το Politico

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για τη γαλλογερμανική πρόταση για σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν — εφόσον δεν χρειάζεται να συμμετάσχει ο ίδιος. «Δεν με πειράζει μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τους δύο προέδρους», δήλωσε ο Ρούτε, αναφερόμενος στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεν θα συμμετάσχω ο ίδιος σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τον Ρούτε, καθώς 196 Ολλανδοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρριψη της πτήσης MH17 το 2014, για την οποία οι Κάτω Χώρες και μεγάλα τμήματα της διεθνούς κοινότητας θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία.

Και περισσότερα: «Η Ρωσία προκαλεί ήδη ένταση στο κτίριο του Συμβουλίου [της Ευρώπης] με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας να αντιτίθεται στην ιδέα μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Πολωνία λέγεται επίσης ότι ηγείται της εναντίωσης στις γαλλογερμανικές εισηγήσεις για ανάπτυξη διαλόγου και επικοινωνίας με την Ρωσία..

Σημ.Μτφρ: Προηγούμενο δημοσίευμα του ίδιου δελτίου ανέφερε κοινή πρόταση Μέρκελ Μακρόν για συνάντηση κορυφής των ηγετών της ΕΕ με τον Πρόεδρο Πούτιν και πρόσθετε τα ακόλουθα ( αποκαλυπτικά του υπονομευτικού χαρακτήρα του δημοσιεύματος της εφημερίδας του βρετανικού κατεστημένου):

Το άρθρο των Φινάνσιαλ Τάϊμς σημειώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, είχε αθόρυβη συνάντηση με τους ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου να συντηρήσει την θετική δυναμική προς την κατεύθυνση της διπλωματικής επανασύνδεσης με τη Ρωσία. «Ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με την γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

(Η οποία ταυτόχρονα προφήτευε την εξέγερση Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής εναντίον αυτής της αιρετικής ιδέας.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας