Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένα 10% έως 20% τα τιμολόγια Νοεμβρίου

2103

Νέα βάρη για τους Έλληνες πολίτες. Νέες αυξήσεις από τους παρόχους , νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών. Στην Ελλάδα του Κυρ.Μητσοτάκη βέβαια, δεν ασχολούμαστε με τέτοιες μικρολεπτομέρειες μπροστά στην….επενδυτική βαθμίδα.

Ακριβαίνει ξανά το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Τα τιμολόγια που ανακοινώνουν τις επόμενες ώρες οι πάροχοι και θα αφορούν στον μήνα Νοέμβριο ενσωματώνουν τις αβεβαιότητες της αγοράς ενέργειας.

Ανησυχίες που πυροδοτούνται από τα πρόσφατα γεγονότα με τη δολιοφθορά στον στον αγωγό Balticconector, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή μεταφοράς αερίου, αλλά και από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Τιμολόγια ρεύματος

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους παρόχους να οδηγούνται σε αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων ρεύματος, της τάξης του 10% έως και 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Πηγές αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο ράλι των τιμών φυσικού αερίου TTF. Από τα χαμηλά επίπεδα της 6ης Οκτωβρίου που ήταν στα 36 ευρώ ανά MWh μη τιμή εκτινάχθηκε στα επίπεδα των 52 και 53 ευρώ ανά MWh σήμερα, ενώ πριν λίγες μέρες είχε φτάσει και τα 56 ευρώ ανά MWh. Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 50% και όπως αναφέρουν πηγές της ενεργειακής αγοράς πυροδοτήθηκαν τόσο από το γεγονός της δολιοφθοράς του αγωγού της Βαλτικής όσο και από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ρίσκο

Με δεδομένο το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι πάροχοι να προβλέψουν τις τιμές του χρηματιστηρίου αγοράς ενέργειας του επόμενου μήνα προχωρούν στις ανατιμήσεις. Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της ισχύος των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν εκ των προτέρων τις τιμές ρεύματος του επόμενου μήνα.

Βουλγαρικός φόρος

Την ίδια στιγμή, ανάστατωση έχει προκαλέσει στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η επιβολή φόρου από τη βουλγαρική κυβέρνηση στις ποσότητες ρωσικού αερίου που διακινούνται transit μέσω του δικτύου της χώρας.

Αν και οι ίδιοι οι Βούλγαροι δεν προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Gazprom, εντούτοις ο φόρος των 10,20 ευρώ/MWh προκαλεί επιβάρυνση σε εισαγωγείς ποσοτήτων του συγκεκριμένου καυσίμου από τον ρωσικό κολοσσό. Στελέχη εταιρειών ανοίγουν θέμα σε βάρος της βουλγαρικής πλευράς καθώς η κίνηση επηρεάζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Πάντως, μεγάλοι εισαγωγείς αερίου της ελληνικής αγοράς καθώς και αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνουν πως την επιβάρυνση επωμίζονται αφενός η Gazprom αλλά και όσοι προμηθεύονται το ρωσικό αέριο σε σημείο παράδοσης στη Βουλγαρία. Στους τελευταίους η επιβάρυνση θα προκύψει από μετακύλιση του κόστους της Gazprom.

Σημαντικές ποσότητες ρωσικού αερίου που φτάνουν στην ελληνική αγορά έχουν σημείο παράδοσης το Σιδηρόκαστρο και με βάση τις συμβάσεις που έχουν ελληνικές εταιρείες δεν επιτρέπεται η όποια έξτρα επιβάρυνση.

Στον αντίποδα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αντίδραση της Μόσχας. Δεν αποκλείουν λένε άλλες πηγές η διακοπή παροχής του ρωσικού αερίου με αποτέλεσμα την αναγκαστική εξεύρεση πιο ακριβών εναλλακτικών ποσοτήτων καυσίμου.

Επιδοτήσεις

Με τα νέα δεδομένα, τις αυξήσεις δηλαδή που αναμένονται να κάνουν οι πάροχοι στα τιμολόγια του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει για έναν ακόμα μήνα στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών.

Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει να μετριάσει τις επιπτώσεις από τα υψηλά τιμολόγια ρεύματος των παρόχων.

Να τονιστεί πως ο Δεκέμβριος θα είναι ο τελευταίος μήνας των επιδοτήσεων των οικιακών τιμολογίων ρεύματος.

Από τον Ιανουάριο επανέρχεται το καθεστώς της ελεύθερης τιμολόγησης και της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΑΕΥ ετοιμάζουν το νέο πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας