Με κλιμάκωση αποφασίζει να συνεχίσει η Λιβύη το διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατά την προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.
Για ανάκληση του Λίβυου επιτετραμμένου στην Αθήνα κάνει λόγω το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu. Σύμφωνα με το δημοσίευμα και στον απόηχο των υποβαθμιστικών προς τον Νίκο Δένδια δημοσιευμάτων των λοιπόν τουρκικών ΜΜΕ: “Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχαμέντ Χαμούντε είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και ελήφθη η απόφαση να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης για διαβουλεύσεις”.
Η Τρίπολη δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.
Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε μέσα στο αεροπλάνο ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης, καθώς ήρθε να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της υπηρεσιακής κυβέρνησης Νάιλα Μανγκούς, που έχει υπογράψει την τουρκολιβυκή συμφωνία για τους υδοργονάνθρακες.
Η απόφαση για ακύρωση
Η κυρία Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκο-λιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, η οποία βασίζεται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα ο Μοχάμεντ Μένφι, αλλά και το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ, είναι οι μόνοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λιβυκού λαού.
Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ο κ. Δενδιας, χωρίς να κατέβει από το αεροσκάφος, μίλησε με το κυβερνητικό επιτελείο Ντμπέιμπα όπου τόνισε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και κατόπιν έπειτα από αναμονή αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη και να συνεχίσει για Βεγγάζη.
Μάλιστα, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα και άλλη αναμονή στο αεροσκάφος μέχρις ότου αποφασίστηκε και η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά, μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για “φάουλ πλέι”, ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ
“Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. “Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά”, τονίζει.
Συνεχίζει να προκαλεί το ΥΠΕΞ Λιβύης: “Αποδοκιμάζουμε τη συμπεριφορά Δένδια”
Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης συνέχισε στην ίδια γραμμή, εκφράζοντας την “έκπληξή του” αναφορικά με τις κινήσεις του Νίκου Δένδια.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αφού κάνει λόγο για “ωμές πολιτικές και θέσεις που είχε υιοθετήσει τις προηγούμενες μέρες ο Έλληνας ΥΠΕΞ” και “ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης”, υποστηρίζει ότι “αποδέχθηκε αίτημα” του Ν. Δένδια για συνάντηση σήμερα στην Τρίπολη “βάσει των διεθνών διπλωματικών κανόνων”.
Σε αυτό το πλαίσιο, το λιβυκό ΥΠΕΞ εκφράζει “την έκπληξή του” που ο Έλληνας υπουργός “αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και επέστρεψε στο μέρος από το οποίο ήρθε χωρίς εξηγήσεις”. Έτσι καταλήγοντας αναφέρει ότι “αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης”.