Η Iskra δεν συμφωνεί με όλες τις απόψεις του κειμένου αλλά μόνο με το βασικό του συμπέρασμα
Παρατηρήσαμε πως τελευταία ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ και ο Α. Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού – όταν ασχολείται με την οικονομία γιατί συνήθως ασχολείται με τους ΛΟΑΤΚΙ+ – εμφανίζονται ωσάν να συμμετείχαν στην διάσωση των τραπεζών ενώ έκαναν ότι μπορούσαν για να σαμποτάρουν τις προσπάθειες διάσωσης…
Θα ξεκινήσουμε με μια παράθεση ορισμένων επιχειρημάτων από το σήμερα προς το παρελθόν για να δούμε πως σώθηκε το τραπεζικό σύστημα
1)Οι τράπεζες σήμερα λαμβάνουν δώρο 2 δισεκ. η κάθε μια από την ΕΚΤ.
Το περιθώριο μεταξύ δανείων και καταθέσεων όπως διαμορφώνεται από το Euribor 3 μηνών είναι πλέον 6%… θυμίζουμε ότι στο παρελθόν πριν 8 ή 10 χρόνια το περιθώριο ήταν 1,5%.
Κάθε τράπεζα επιτυγχάνει επιτοκιακά έσοδα 2 δισεκ και αυτό είναι το bonus της ΕΚΤ.
2)Το σχέδιο Ηρακλής προωθήθηκε από τον Γ. Ζαββό πρώην υφυπουργό Οικονομικών…
Το σχέδιο Ηρακλής που ήταν σωτήριο για το τραπεζικό σύστημα μονίμως το σαμπόταραν δύο άνθρωποι οι Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της ΤτΕ και ο Πατέλης σύμβουλος Μητσοτάκη.
Θέλετε να σας θυμίσουμε τα έργα και ημέρες των δύο αξιωματούχων και πως έδρασαν κατά του Ζαββού;
3)Στο παρελθόν της μεγάλης κρίσης και του χάους κυριαρχούσε η βασική αντίληψη ότι δεν πρέπει να χαθούν καταθέσεις, δεν πρέπει να εμπλακούν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να μην επαναληφθεί το μοντέλο της Κύπρου.
Στην Ελλάδα οι μεγάλες τράπεζες διασώθηκαν, άλλες δεν διασώθηκαν π.χ. η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσαν να διασωθούν υπό όρους –
4)Όταν δόθηκαν στις τράπεζες τα Cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές, κυριάρχησε το χάος.
Κάποιες τράπεζες ενώ μπορούσαν να πληρώσουν τους τόκους των cocos δεν το έπραξαν επειδή δεν το επέτρεπε ο SSM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης των Τραπεζών.
Όμως αντί το δημόσιο να εξασκήσει τα δικαιώματα του… μεθοδεύτηκαν οι διαδικασίες ώστε το δημόσιο να χάσει…
Πάντα στις κυβερνήσεις επικρατούσε ο παραλογισμός δεν είναι δικά μας τα λεφτά… και αφού δεν είναι δικά μας είναι των φορολογουμένων… δεν πειράζει αρκεί οι νέοι ιδιώτες επενδυτές που θα έρθουν να κερδίσουν.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Με την μετοχοποίηση των Cocos το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έφθασε να κατέχει το 60% της τράπεζας Πειραιώς, αλλά στην αύξηση με 1,15 ευρώ δεν άσκησε τα δικαιώματα του και το ποσοστό του μειώθηκε στο 27% με αποτέλεσμα τώρα που πούλησε με 4 ευρώ να χάσει το δημόσιο 2 δισεκ. έργο και αυτό των Πατέλη και Στουρνάρα.
5)Ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος σήμερα μοιράζει συγχαρητήρια για τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών, ξέχασε ότι ήταν οπαδός της προληπτικής πιστωτικής γραμμής 9,5 δισεκ. ευρώ… δηλαδή του 4ου μνημονίου…
Ναι το ξεχάσατε αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
6)Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε απορρίψει λύσεις όπως το sale and lease back που θα ευνοούσε τα ακίνητα και δεν θα καταλήγαμε σε ακραίους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Λένε ότι μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα κατά 70.000 αυτό οφείλεται γιατί 70.000 κατοικίες είναι σε καθεστώς πλειστηριασμού.
Το σημερινό μοντέλο είναι όλο λάθος… θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική δυσφορία χωρίς να επιλύσει το πρόβλημα.
7)Να θυμίσουμε ότι τα δάνεια 300 εκατ των κομμάτων που μεταφέρθηκαν από την Αγροτική στην Πειραιώς… το κράτος μερίμνησε ώστε να πάρει πρόβλεψη 300 εκατ
Τα κόμματα λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήραν 300 εκατ δάνεια και μετά πήραν πρόβλεψη – την πλήρωσε ο έλληνας φορολογούμενος –
8) Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια ύψους 102 δισεκ. ευρώ
Η γενική άποψη είναι ότι το haircut στα ομόλογα 72% με βάση το PSI+ ήταν καταστροφική εξέλιξη που οδήγησε σε υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση τις ελληνικές τράπεζες.
Η ζημιά από το PSI+ για τις ελληνικές τράπεζες έφθασε τα 35 δισεκ.
Ναι είναι αλήθεια.
Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια από το 2008 έως το 2023 οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια από το κράτος 102 δισεκ. ευρώ…
Πως προκύπτουν τα 102 δισεκ. κρατική βοήθεια;
Α)Νόμος Αλογοσκούφη 8 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες, αυτά τα κεφάλαια αποπληρώθηκαν έντοκα.
Β)Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (3 ανακεφαλαιοποιήσεις funding gap κάλυψη χρηματοδοτικού κενού τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες, Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές) 54 δισεκ. ευρώ
Από τα κεφάλαια αυτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συγκεντρώσει 3,7 με 4 δισεκ. βιβλική η ζημία.
Γ)DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16 δισεκ. που μειώνεται λόγω της κερδοφορίας των τραπεζών – Το DTC είναι φορολογική απαίτηση των τραπεζών –
Δ)Ηρακλής για τα NPEs παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις 17,4 δισεκ. (οι τράπεζες χωρίς τον Ηρακλή θα είχαν διενεργήσει ακόμη 5-6 δισεκ. πρόσθετες προβλέψεις δηλαδή πρόσθετες ζημιές).
Οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι πραγματικό κεφάλαιο αλλά σίγουρα είναι τεράστια στήριξη…
Εικάζουμε ότι την ζημιά στον Ηρακλή… θα την πληρώσει όχι ο εγγυητής το δημόσιο αλλά οι τράπεζες και για τον λόγο αυτό οι εποπτικές αρχές επιμένουν για μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα…
Ε)Στήριξη τραπεζών όπως Titlos Εθνικής, swaps ομολόγων με τράπεζες και άλλες παρεμβάσεις 4,5 δισεκ. ευρώ
Άθροισμα 102 δισεκ. ευρώ….
Οι ελληνικές τράπεζες καταστράφηκαν από το PSI+ αλλά έλαβαν συνολικά 102 δισεκ. βοήθεια από το κράτος με διάφορες μορφές, οπότε ναι το haircut στα ομόλογα ήταν μεγάλη ζημιά αλλά πήραν βοήθεια 102 δισεκ.
www.bankingnews.gr