Η Δύση προγράφει τον Ουκρανό Πρόεδρο, τον θεωρεί «καμένο χαρτί» και με δημοσιεύματα του Politico προαναγγέλλει την πτώση του λόγω διαφθοράς – Οι προβλέψιμοι και οι δεδομένοι έχουν πολύ γνωστή πολιτική τύχη στον δυτικό κόσμο
Μετά την ηρωοποίηση έρχεται η αποκαθήλωσις και η πτώσις. Όπως όλα δείχνουν, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, θα ακολουθήσει κατά τούτο την μοίρα όλων εκείνων των ηγετών που για μια περίοδο υπήρξαν βολικοί ή χρήσιμοι αλλά στην συνέχεια κατέστησαν «βαρίδια» για την πολιτική εξέλιξη, όπως την σχεδίαζαν οι κύκλοι εκείνοι που τους είχαν δημιουργήσει και σε πολλές περιπτώσεις τους είχαν «φουσκώσει τα μυαλά» δημιουργώντας τους αβάσιμες ψευδαισθήσεις και φρούδες προσδοκίες.
- Εφημερίδα Εστία
Και όλα αυτά μέχρι να τους κάνουν την δουλεία, ή μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν μπορούν πλέον να τους κάνουν την δουλειά. Και ο Ζελένσκι πλέον, αποδεικνύεται ότι «δεν μπορεί να τους κάνει την δουλειά». Αρχίζει λοιπόν η αποκαθήλωσις. Τα μέσα ενημερώσεως τα οποία μέχρι πρότινος εξεθείαζαν τον Ουκρανό Πρόεδρο τώρα βάλλουν εναντίον του. Τώρα ανεκάλυψαν ότι υπάρχει διαφθορά στην χώρα. Λες και είναι κάτι νέο. Λες και δεν υπήρχε διαφθορά όταν ο Ζελένσκι έκανε δουλειές με τον Χάντερ Μπάιντεν και του υπόσχονταν ότι θα τον βάλλουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Δεν είναι όμως άμοιρο σημασίας το γεγονός ότι την στιγμή που ο Ζελένσκι ευρίσκεται στο επίκεντρο επιθέσεων από τις δυτικές χώρες εντείνεται και μέσα στην Ουκρανία το κύμα αμφισβητήσεώς του. Διαδηλώσεις στο Κίεβο κυρίως δείχνουν μιαν ογκουμένη δυσαρέσκεια των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό τίθεταο το ερώτημα πόσο σοφή ήταν η απόφασις του Έλληνος Πρωθυπουργού να ταυτισθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με την Ουκρανία και με το καθεστώς Ζελένσκι. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για αυτήν την απόφασή του και για το γεγονός ότι δεν κράτησε επιφυλάξεις αλλά έφθασε να δηλώσει και ότι η Ελλάς «είναι σε πόλεμο» με την Ρωσσία εξ αιτίας του Ουκρανικού.
Δυτικά ΜΜΕ «τελειώνουν» τον Ζελένσκι
Ενδεικτικό του κλίματος είναι σημερινό βασικό ρεπορτάζ του Politico (24/7) με τίτλο: «Ο ύπουλος εχθρός της Ουκρανίας: Η ίδια της ηγεσία», ενώ ο Economist τονίζει πως «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ένα «στρατηγικό λάθος», προειδοποιώντας πως «η υπομονή των πολιτών στη Δύση δεν είναι ανεξάντλητη» και «σε μεγάλο μέρος της Δύσης η στήριξη προς την Ουκρανία φθίνει». «Μετά από τριάμισι χρόνια πολέμου, χωρίς ορατό τέλος, οι ηγέτες δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν την κλίμακα της εμπλοκής και το κόστος της υποστήριξης», σημειώνει ο Economist στο editorial του και προσθέτει:
«Αν η Ουκρανία αρχίσει να θυμίζει το διεφθαρμένο, αυταρχικό καθεστώς από το οποίο προσπαθούσε να ξεφύγει, τότε οι δυτικοί πολιτικοί θα δυσκολευτούν να πείσουν τους πολίτες τους ότι η υπόθεση αξίζει την υποστήριξή τους […] Η Δύση φέρει κι αυτή μέρος της ευθύνης. Οι ηγέτες της ηρωοποίησαν τον Ζελένσκι για την καθοριστική του στάση στην αρχή του πολέμου, και αυτό τους έκανε να παραβλέπουν τις αυξανόμενες αποτυχίες του και τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων του».
Η Kyiv Independent, που από την έναρξη του πολέμου λειτουργεί ως μέσο προπαγάνδας υπέρ της Ουκρανίας, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Ζελένσκι μόλις πρόδωσε τη δημοκρατία της Ουκρανίας — και όλους όσοι παλεύουν γι’ αυτήν».
Τα δημοσιεύματα δείχνουν μια κλιμάκωση επιθέσεων που προαναγγέλλει την πτώση του Ζελένσκυ. Ο δημοσιογράφος του Bloomberg Μαρκ Τσάμπιον έγραψε: «Ποτέ δεν είναι καλό σημάδι όταν κυβερνήσεις που κατηγορούνται για διαφθορά κυνηγούν τους φορείς που προσπαθούν να τις ελέγξουν». Το Spectator σε πρόσφατο ρεπορτάζ σχετικά με τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις πολιτικές διώξεις φιλοξενούσε δηλώσεις πρώην ανώτατου αξιωματούχου της κυβερνήσεως Ζελένσκυ, ο οποίος ανέφερε πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας «παρατείνει τον πόλεμο απλώς για να παραμείνει στην εξουσία». Η Wall Street Journal κατηγόρησε το Κίεβο για «επίθεση στους θεσμούς κατά της διαφθοράς» και προειδοποίησε ότι απειλούνται οι εγγυήσεις προς τους δυτικούς φορολογούμενους ότι τα κονδύλια που διατίθενται στο Κίεβο προστατεύονται.
Ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Βιτάλι Σαμπούνιν δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι κατηγορίες εις βάρος του αποσκοπούν στο να στείλουν το μήνυμα: «Όποιος ερευνήσει τη διαφθορά στο γραφείο του Ζελένσκυ, θα τιμωρηθεί». Ο ανταποκριτής των Financial Times Κρίστοφερ Μίλερ σημείωσε ότι η απόφασις για την κατάργηση της ανεξαρτησίας των θεσμών κατά της διαφθοράς ήταν προσχεδιασμένη και ο νόμος ήρθε απ’ ευθείας από το γραφείο του Προέδρου. Ο Όλιβερ Κάρολ από τον Economist προειδοποίησε ότι η αλαζονεία του Ζελένσκυ θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινής γνώμης. Τέλος ο Γιάροσλαβ Τροφίμωφ της Wall Street Journal δήλωσε πως η επίθεσις Ζελένσκυ κατά των θεσμών καταπολεμήσεως της διαφθοράς είναι «δώρο τεράστιας αξίας για την ρωσσική προπαγάνδα» και για τους Δυτικούς κύκλους που αντιτίθενται σε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Έναυσμα για τα δημοσιεύματα υπήρξε η απόφασις του Ζελένσκι να καταργήσει επί της ουσίας την ανεξαρτησία δύο κομβικών φορέων (NABU και SAPO), που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της ΕΕ για να ελέγχουν την κατάχρηση κεφαλαίων στην Ουκρανία. Όμως οι αντιδράσεις αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό και τους έντονους προβληματισμούς για τα αδιέξοδα του πολέμου και το τέλμα στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσσία, που οδηγούν σε μια αέναη σύγκρουση, η οποία απλώς θα πρέπει να χρηματοδοτείται από την Ευρώπη, χωρίς να διαφαίνεται κάποιος ρεαλιστικός στόχος.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, λειτουργούν όπως περίπου είχαν μάθει στις αποικίες τους. Μόλις ο τοπικός φύλαρχος έπαυε να τους είναι χρήσιμος τον ξεφορτώνονταν ανενδοιάστως. Αυτή η μοίρα φαίνεται ότι περιμένει τώρα τον Ζελένσκι. Και μια διαπίστωσις. Οι Ρώσσοι δεν «πουλάνε» τους φίλους τους κατά τέτοιον τρόπο. Βρήκε άσυλο στην Μόσχα ο Ουκρανός πρώην πρόεδρος Γιαννουκόβιτς τον οποίο ανέτρεψε η «πορτοκαλί επανάστασις του τότε Αμερικανού πρέσβεως στο Κίεβο Τζέφρι Πάυαττ. Όπως ούτε στον Μπασάρ αλ Άσσαντ εγκατέλειψαν οι Ρώσσοι όταν κατέρρευσε το καθεστώς του.