Θα κατασκευαστούν σήραγγες που θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς τον Μόρνο
Διαδικασίες – εξπρές προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια να δοθεί λύση στην υδροδότηση του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς η μείωση των βροχών κατά 50% φέτος καθιστά πλέον ελλειμματικό το υδατικό ισοζύγιο της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μερική εκτροπή παραποτάμων του Αχελώου προς τον Εύηνο και το Μόρνο.
Για το έργο της μεταφοράς νερού από παραποτάμους του Αχελώου θα κατασκευαστούν σήραγγες που θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς τον Μόρνο.
«Η μεταφορά αυτή του νερού θα γίνει βαρυτικά από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου, η παροχέτευση κάποιων ποσοτήτων νερού στο Εύηνο και στο Μόρνο, είναι μια λύση μεσοπρόθεσμη – να μην αντιμετωπίσει για τα επόμενα 30 χρόνια πρόβλημα υδροδότησης η Αττική» επισήμανε ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων – ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
«Αυτό δεν είναι διαχειριστικό μέτρο, γενικά η διαχείριση λείπει από την Ελλάδα – χρειάζεται εκτίμηση των υδατικών πόρων της περιοχής που θέλουμε να πάμε – δηλαδή μετρήσεις που δεν τις έχουμε – και επομένως το όποιο μέτρο ακούμε δεν είναι διαχειριστικό μέτρο –είναι ένα μέτρο πυροσβεστικό, θα έλεγα» ανέφερε η Καθηγήτρια ΕΜΠ-Υδρολόγος Μαρία Μιμίκου.
Η πτώση της στάθμης αποκάλυψε και πάλι το χωριό Κάλλιο που κατακλύστηκε το 1979 όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
«Θεωρώ ότι είναι μια εξαγγελία πολύ καλή Και αν αυτή συνεχιστεί και εκτελεστεί το έργο δεν θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα που έχουμε σήμερα».