Όπως φαίνεται, η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας δεν είναι απλώς οικονομική, αλλά υπαρξιακή, ένας αγώνας κυριαρχίας, τεχνολογίας και επιβίωσης του δυτικού τρόπου ζωής απέναντι στην αυταρχική στρατηγική της Κίνας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το κατώφλι του 10% τίθεται πλέον ως μόνιμο ελάχιστο — ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ: το πάρτι τελείωσε.
Ειδικότερα, όπως επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο συντελεστής δασμού των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα φτάνει πλέον το 145%, μετά από νέα αύξηση 20% λόγω… φεντανύλ.
Υπενθυμίζεται πως, βάσει του τελευταίου εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος Trump, οι δασμοί στην Κίνα είχαν αυξηθεί στο 125% από το 84%.
Πέρα από τα παραπάνω, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα δήλωσε ότι οι δασμοί είναι απίθανο να μειωθούν κάτω από το 10%, καθώς οι νέοι δασμοί ισχύουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την απόφαση του προέδρου να αναστείλει ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα που είχε θέσει νωρίτερα.
Ο Hassett επισήμανε ότι «είναι σαφές ότι το 10% αποτελεί το ελάχιστο όριο για τους δασμούς μας και οποιαδήποτε μείωση προϋποθέτει κάποια σημαντική συμφωνία για να την υποστηρίξει ο πρόεδρος».
Σημείωσε επίσης ότι «ο πρόεδρος κατανοεί ότι για να πετύχουμε τις αναγκαίες αλλαγές προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων, πρέπει να ασκήσουμε επαρκή πίεση στους εμπορικούς μας εταίρους».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει προσφορές από 15 χώρες για εμπορικές συμφωνίες και πλησιάζει στην ολοκλήρωση μερικών από αυτές.
«Το USTR (Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου ΗΠΑ) μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν περίπου 15 χώρες που έχουν υποβάλει προσφορές και τις μελετάμε, αξιολογούμε αν είναι επαρκώς καλές για να τις προτείνουμε στον πρόεδρο», είπε ο Hassett στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ο Hassett πρόσθεσε ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στις εμπορικές συμφωνίες τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από καιρό και είναι πλέον πολύ γρήγορη.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός συμφωνιών που είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους», κατέληξε ο σύμβουλος.
Ένα είναι σίγουρο: Ο κόσμος εισέρχεται σε νέα εποχή εμπορικού Ψυχρού Πολέμου — και οι συνέπειες θα είναι παγκόσμιες.

Η εμπορική διαμάχη εντείνεται
Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, οι Κινέζοι εξαγωγείς προσπαθούν να ανταποκριθούν στους συντριπτικούς δασμούς των ΗΠΑ αυξάνοντας τις τιμές, ακυρώνοντας αποστολές και αλλάζοντας τις διαδρομές των εμπορευμάτων σε άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη μια 90ήμερη παύση στους επιπλέον δασμούς για τις περισσότερες χώρες, αλλά διατήρησε τον 104% δασμό στην Κίνα και επέβαλε επιπλέον 21% για να τιμωρήσει το Πεκίνο για τα αντίποινά του (+20% για το φεντανύλ από σήμερα 10 Απριλίου).
Σε απάντηση, οι κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνουν τις τιμές έως και 70% για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την αγορά των ΗΠΑ καθώς οι τιμωρητικοί δασμοί καθιστούν το εμπόριο μη βιώσιμο.
«Οι Κινέζοι πωλητές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το επιπλέον οικονομικό βάρος από τις αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Wang Xin, πρόεδρος της Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association, μιας βιομηχανικής οργάνωσης που εκπροσωπεί περισσότερους από 2.000 πωλητές στην Κίνα.
«Περνάμε από φωτιά και νερό», δήλωσε ο Wang, των οποίων τα μέλη πωλούν προϊόντα στις ΗΠΑ μέσω του Amazon, καθώς και μέσω των Shein και Temu.
Ορισμένοι πωλητές στην πόλη Γκουανγκζού δήλωσαν ότι κάποιοι από αυτούς είχαν χτίσει εργοστάσια σε τρίτες χώρες, όπως η Ιορδανία, για να ολοκληρώσουν τα προϊόντα και στη συνέχεια να τα εξάγουν στις ΗΠΑ.
Άλλοι πωλητές είχαν πειραματιστεί με το να ανακατευθύνουν τα προϊόντα μέσω χωρών που έχουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, προσέθεσαν ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τους Κινέζους κατασκευαστές που μετακινούν την παραγωγή τους εκτός της χώρας, μετά το σήμα του Trump ότι είναι διατεθειμένος να επεκτείνει τους δασμούς πέρα από την Κίνα.
Προς το παρόν, οι περισσότεροι Κινέζοι έμποροι τελούν στάση αναμονής, δήλωσε ο Hu Jianlong, διευθύνων σύμβουλος της Brands Factory, μιας πλατφόρμας αναλύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου.
Οι ναυτιλιακές ανέφεραν ότι οι παραγγελίες διαμέσου του Ειρηνικού ακυρώνονται και αναμένουν αυξανόμενες αναταραχές τις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπουμε τώρα μια τεράστια ποσότητα ακυρώσεων», δήλωσε κάποιος από τη βιομηχανία των μεταφορών στη Σαγκάη.
«Υπάρχει τόση αβεβαιότητα που οι άνθρωποι αποσύρουν τα κοντέινερ».
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ακυρώσεων και στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς το εμπόριο τώρα είναι ευάλωτο στα αντίποινα των Κινέζων στους δασμούς εισαγωγής από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, μια αποστολή αερίου από τις ΗΠΑ ακυρώθηκε λόγω των υψηλότερων δασμών της Κίνας.
Η Κίνα την Πέμπτη επέβαλε τους πρόσθετους δασμούς 84% στους εισαγόμενους από τις ΗΠΑ, όπως είχε προγραμματιστεί, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό δασμών για τα αμερικανικά προϊόντα πάνω από το 100%.
Παρόλο που δήλωσε ότι ο πρόεδρος Xi Jinping δεν θα υποχωρήσει από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο, δεν έκανε άμεση κίνηση για να αντιστοιχήσει τον ακόμα υψηλότερο δασμό του Trump.
«Αν θέλεις να μιλήσεις, η πόρτα είναι ανοιχτή, αλλά ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί σε ίση βάση και με αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. «Αν θέλεις να πολεμήσεις, η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι το τέλος. Η πίεση, οι απειλές και ο εκβιασμός δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις την Κίνα».
Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, ενδεικτικό της προθυμίας του Πεκίνου να ανεχθεί σταδιακή υποτίμηση λόγω των δασμών των ΗΠΑ.