«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επισημάνει την επανατοποθέτηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που επαινείται στον Ανατολή, τη Δύση και τον Αραβικό κόσμο», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του Recep Tayyip Erdogan για τη διευθέτηση διεθνών κρίσεων έχουν καταστήσει την Τουρκία απαραίτητο παράγοντα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Σε ένα άρθρο σχετικά με το πώς η διπλωματία του Ερντογάν έθεσε την Τουρκία σε μια βασική θέση στη διεθνή σκηνή, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Αυτή η πραγματική διπλωματική επιτυχία αποκαλύπτει μια πολύ δραστήρια και πάνω απ’ όλα μια πιο ειρηνική τουρκική εξωτερική πολιτική που έχει το έκτο μεγαλύτερο δίκτυο πρεσβειών παγκοσμίως».
Σημειώνει επίσης ότι μη επιβάλλοντας καμία από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους συμμάχους της Ουκρανίας, ο Erdogan τοποθετεί την Τουρκία «στο κέντρο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το φυσικό αέριο».
Αναφερόμενη στον ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση ζητημάτων που προέκυψαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, σημειώνει: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επισημάνει την επανατοποθέτηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που επαινείται στον Ανατολή, τη Δύση και τον Αραβικό κόσμο».
Σχετικά με τις ιδιότητες του προέδρου ως ηγέτη, υποστηρίζει: «Σήμερα, ο Erdogan παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός και ως πρόσωπο που ανοίγει διάλογο με όλους».
«Η Τουρκία επιτρέπει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών»
Η συμφωνία για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών ήταν η επιτυχία της Τουρκίας, σημειώνει το άρθρο.
Το άρθρο εφιστά επίσης την προσοχή στο ότι ο Erdogan είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης που δίνει τα χέρια τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky όσο και με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Η Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχαν διακοπεί λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, εδώ και έξι μήνες.
Ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC), με αξιωματούχους από τις τρεις χώρες και τον ΟΗΕ, έχει δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη για να επιβλέπει τις αποστολές.
«Η Τουρκία έχει γίνει βιρτουόζος της πολυπολικότητας»
Ο Γάλλος πρώην πρέσβης Jean de Gliniasty, ανώτερος ερευνητής στο think tank IRIS, είπε επίσης ότι η Τουρκία, ενώ παραμένει μέρος του δυτικού μπλοκ, διαφοροποιεί τις συμμαχίες της.
Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο ακόμη και σε υποθέσεις ενάντια στα δικά της συμφέροντα. «Έχει επιτύχει κυριαρχία μέσω μιας ισορροπίας δυνάμεων που πραγματοποιεί. Είναι πλέον απαραίτητο και επαινείται από όλους. Η Τουρκία έχει γίνει βιρτουόζος της πολυπολικότητας», λέει ο Gliniasty.
Η Dorothee Schmid, εμπειρογνώμονας για τη Μεσόγειο και την Τουρκία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, επισημαίνει: «Αυτή η νέα πολιτική βασίζεται σε μια εντυπωσιακή οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική επανατοποθέτηση, πιο ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της από ό,τι στο παρελθόν, και πρόθυμη να παίξει έναν λιγότερο περιπετειώδη ρόλο ως μεσολαβήτρια και ειρηνοποιός».
Επίσης, ο Igor Delanoe, αναπληρωτής επικεφαλής του Γαλλο-ρωσικού Αναλυτικού Κέντρου Observo, υποστηρίζει ότι ο Erdogan έχει την ικανότητα να χειρίζεται ευαίσθητα θέματα ξεχωριστά, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που βασίζονται εξ ολοκλήρου στην κρίση της Ουκρανίας στις σχέσεις τους με τον Putin.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες εξομάλυνσης της Τουρκίας με τους γείτονές της και τις περιφερειακές χώρες, τονίζει ότι η «απόλυτη διπλωματία ομαλοποίησης της Τουρκίας απέφερε καρπούς».
Με την πρωτοβουλία του Erdogan σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αναφέρει ότι οι δύο χώρες, με τα αμοιβαία σύνορά τους κλειστά για σχεδόν 30 χρόνια, έχουν κάνει βήματα προς την εξομάλυνση τους τελευταίους μήνες.
«Το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα από την αρμενική πλευρά έχει αρθεί και διορίστηκαν ειδικοί απεσταλμένοι για νέο διάλογο».
Αποκαλώντας επιτυχημένες τις προσπάθειες της Τουρκίας για ομαλοποίηση με τις αραβικές χώρες, είπε ότι η Τουρκία έχει γίνει μια απαραίτητη και συχνά ευέλικτη χώρα όσον αφορά το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία.