Λαβρόφ: Η νέα σχέση Ρωσίας-Κίνας αντιπροσωπεύει τη νέα Ανατολή

935

Επιστρέφει το φάντασμα του Ψυχρού Πολέμου, με τη Ρωσία να στρέφεται σε Κίνα και Ιράν, υπό το πρίσμα των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν, επικαλέστηκε το φάσμα του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτηρίζοντας τη σχέση Ρωσίας και Κίνας ως «τη νέα Ανατολή».

Σε συνέντευξή του, ο Lavrov ανέφερε ότι η Ρωσία απομακρύνεται από τη Δύση ως απάντηση στις κυρώσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με το bankingnews.gr

«Δουλεύουμε με την Ανατολή», δήλωσε στο ρωσικό NTV. «Όπως κάναμε στο παρελθόν, επεκτείνουμε τις επαφές μας. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον προτεραιότητά μας», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Κοινό μέτωπο Μόσχας – Τεχεράνης

Ρωσία και Ιράν – και οι δύο χώρες βαρύνονται από τις δυτικές κυρώσεις – επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη καταδικάζουν την απαράδεκτη πρακτική παράνομων μονομερών κυρώσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Serge Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amir-Abdollahian στην Τεχεράνη.

«Και, φυσικά, τόσο εμείς όσο και το Ιράν καταδικάζουμε την απαράδεκτη πρακτική παράνομων μονομερών κυρώσεων, που επιβάλλονται αντίθετα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και που απαιτούν την αντιμετώπιση όλων των ανεξάρτητων μελών της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Lavrov.

«Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό η Ομάδα Φίλων για την υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβάνει τόσο το Ιράν όσο και τη Ρωσική Ομοσπονδία και τώρα περισσότερα από 20 κράτη είναι μέλη της.

Είμαι βέβαιος ότι θα επεκταθεί», εκτίμηση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, το Ιράν και η Ρωσία αντιτίθενται επίσης στην έννοια της τάξης βασισμένης σε κανόνες που προωθεί η Δύση.

«Είμαστε ενωμένοι στην απόρριψη της έννοιας της αποκαλούμενης τάξης βασισμένης σε κανόνες που προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους τους, μια έννοια που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το διεθνές δίκαιο, να αντικαταστήσει τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πάνω απ’ όλα την αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών», πρόσθεσε ο Lavrov.
«Ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη διεθνή σκηνή υπονομεύουν άμεσα αυτή τη θεμελιώδη αρχή του ΟΗΕ».

Η Ρωσία κορυφαίος προμηθευτής αργού

Από την αρχή του έτους η Ρωσία εργάστηκε για να επεκτείνει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα.
Στις 20 Ιουνίου, το Reuters ανέφερε ότι οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου στην Κίνα εκτοξεύτηκαν κατά 55% σε σχεδόν 8,42 εκατομμύρια τόνους, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου 2021, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχει πλέον ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία και γίνεται ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Επιπλέον, οι εξαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 56%—ίσο με 400.000 τόνους—σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαΐου 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας