Λάρισα:-Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης

838

Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης για το δύσκολο παρόν και το μέλλον τους, αλλά και διεκδίκησης, έβγαλαν εκατοντάδες  βιοπαλαιστές αγρότες της Λάρισας  που κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Επιτροπής Αγώνα πλημμυροπαθών.

Αγρότες, κύρια  από τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ, αλλά και από τους Δήμους Αγιάς, Τεμπών και Λάρισας ξεκίνησαν το πρωί από τα χωριά τους και  παρέταξαν τα τρακτέρ  τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, όπου στη συνέχεια έγινε συγκέντρωση και ομιλίες.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Κυρίαρχο συναίσθημα στην πλειοψηφία των αγροτών ήταν η οργή και η απόγνωση, αφού η έλλειψη  αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών δεν προκάλεσε απλά μια καταστροφή σοδειάς, από αυτές που κάθε τόσο παθαίνουν οι βιοπαλαιστές και με βάση τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις, ώστε να «βγάλουν τη χρονιά» και να καλλιεργήσουν την επόμενη σεζόν, αλλά μια ολοκληρωτική καταστροφή,  με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής και του φόβου ότι τα χωράφια θα αργήσουν να καλλιεργηθούν ξανά είναι το γεγονός ότι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ τουλάχιστον 250.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από τα νερά μέχρι και σήμερα, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι θα πάρει πάνω από 570 μέρες για να φύγουν.

Το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά προς την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές  ήταν ξεκάθαρο: «Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για την επιβίωσή μας! Άμεσες λύσεις τώρα».

Οι αγρότες διεκδικούν:

  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα για την υλοποίηση του αποστραγγισμού των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας που έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600 ευρώ. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά έτοιμα προς καλλιέργεια.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να υπάρχει άμεσα οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τις άμεσες βιοποριστικές ανάγκες και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αποζημιώσεις στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές.
  • Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος.

Την αγωνία των αγροτών για την επιβίωσή τους και τα αιτήματα για να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τα χωράφια και να δοθούν άμεσα οι  αποζημιώσεις στο 100%,  ανέδειξαν στις ομιλίες τους, ο Γιάννης Κουκούτσης, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών, του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ, ο Γιάννης Μπακαλόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών  και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ, ο Νίκος Μητσογιάννης, αντιδήμαρχος δήμου Τεμπών, ο Χρήστος Πανάς, αγρότης από το Καστρί, η Χριστίνα Κυρίτση, αγρότισσα από το Σωτήριο.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων  Λάρισας, σημείωσε πως «θέλουμε τη ζωή μας πίσω ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα χωριά, στις καλλιέργειές μας και να ζήσουμε τις οικογένειες μας.  Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας από την κυβέρνηση, δεν θα έχουμε εισόδημα για πολλά χρόνια. Για αυτό βγήκαμε σήμερα στους δρόμους, με αυτό το συλλαλητήριο που δείχνει  και την απόγνωση για ό,τι συνέβη, αλλά και την αποφασιστικότητά μας για έναν ανυποχώρητο αγώνα».

Μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στον κόμβο Πλατυκάμπου άλλη μία ώρα, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και μετέφερε την στήριξη στα δίκαια αιτήματα των αγροτών αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:  Κιλελέρ, Βασίλης Σταμουλάκης και Τεμπών, Μαρία Κωστή. 

Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για την επιβίωσή μας! Άμεσες λύσεις τώρα

Συγκινητικές στιγμές στη συγκέντρωση, όταν στο σημείο κατέφθασαν παιδιά από το χωριό Σωτήριο, το οποίο ακόμα πλημμυρισμένο και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι άφαντος και απαιτούν άμεση βοήθεια. Φτάνοντας στη συγκέντρωση, καταχειροκροτήθηκαν από τους υπόλοιπους αγρότες.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας