Λαϊκή οργή στην Γερμανία-Βία ταραχές και κινητοποιήσεις λόγω Ουκρανίας και ακρίβειας

1707
Λαϊκή οργή στην Γερμανία

Η ουκρανική σύγκρουση, οι αυξανόμενες τιμές και ο φόβος για το μέλλον της χώρας οδηγούν σε κλιμακούμενη αύξηση της έντασης και των επιθετικών διαθέσεων μεταξύ του γερμανικού πληθυσμού, δήλωσε ο Krammer Stefan, επικεφαλής του τμήματος προστασίας του συντάγματος της Θουριγγίας.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, η χώρα θα αντιμετωπίσει βίαιες διαμαρτυρίες και ταραχές τον χειμώνα και πιθανώς εκδηλώσεις «έμμεσης τρομοκρατίας» με στόχο την πραγματοποίηση πραξικοπήματος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ξεθωριάσει στο παρασκήνιο ως λόγος για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, λέει ο Stefan Kramer, επικεφαλής του γραφείου της Θουριγγίας για την προστασία του συντάγματος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ZDF.
«Τόσο η ουκρανική σύγκρουση όσο και ο οικονομικός υπαρξιακός φόβος σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και η γενική δυσαρέσκεια για τα πάντα και τους πάντες παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο» , εξηγεί.

Χειμώνας οργής…

Ένας συνάδελφος του Kramer στο Βραδεμβούργο είπε ότι πολλοί φοβούνται την άφιξη ενός “χειμώνα οργής” και αυτή ακριβώς την εξέλιξη βλέπει το δικό του τμήμα αυτή τη στιγμή.
Ο Cramer προειδοποιεί ότι οι νόμιμες δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στην υπαρξιακή απειλή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Γερμανία το φθινόπωρο -δηλαδή ελλείψεις φυσικού αερίου, ενεργειακές δυσκολίες, προβλήματα εφοδιασμού, πιθανή ύφεση, ανεργία και αυξανόμενη φτώχεια- θα χρησιμοποιηθούν από τους εξτρεμιστές για δικούς τους σκοπούς.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του τμήματος για την προστασία του συντάγματος στη Θουριγγία σημείωσε ότι η εμπειρία των τελευταίων μηνών δείχνει μείωση της αντίστασης σε μέρος του πληθυσμού και αύξηση της επιθετικότητας, μέχρι εκκλήσεις για βία.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μια τόσο έντονα συναισθηματική και υπαρξιακή κατάσταση κρίσης θα επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», δήλωσε ο Kramer σthn συνέντευξή του στο ZDF.
Ενώ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη και η λεγόμενη μεσαία τάξη βρίσκεται υπό πίεση και νιώθει ότι απειλείται: όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν φαγητό από φιλανθρωπικές οργανώσεις χαμηλών τιμών επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν είδη παντοπωλείου με άλλο τρόπο.
Η ακροδεξιά εξτρεμιστική σκηνή στη Γερμανία είναι τώρα πολύ ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα podcast για να εκμεταλλευτεί το υπάρχον αρνητικό κλίμα, να το φουντώσει και να το ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω, είπε ο Kramer.
Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος προσπαθεί να μεταφέρει στο κοινό πληροφορίες για τις προσπάθειες εξτρεμιστών να χρησιμοποιήσουν τις νόμιμες διαμαρτυρίες τους για δικούς τους σκοπούς.
Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να εξετάσουν προσεκτικά σε ποιες διαδηλώσεις πρέπει να συμμετάσχουν και σε ποιες πρέπει να μείνουν μακριά για να μην εμπλακούν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και το κράτος.
Σύμφωνα με τον Cramer, εάν τα γεγονότα εξελιχθούν προς την κατεύθυνση μιας κλιμακούμενης κρίσης, από μια ενεργειακή κρίση, μια κρίση εφοδιασμού, μια οικονομική κρίση, σε έναν παγκόσμιο λιμό που ακολουθείται από μια μεταναστευτική κρίση, σε μια πιθανή επέκταση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και όλα αυτά συνεχίζει να κλιμακώνεται σχεδόν ταυτόχρονα, τότε πρέπει «με μεγάλη πιθανότητα να περιμένουμε μια κατάσταση που απειλεί την ύπαρξη μεγάλων τμημάτων, ειδικά της μεσαίας τάξης, που είναι η άγκυρα της σταθερότητας, στην κοινωνία μας».
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου για την προστασία του συντάγματος στη Θουριγγία.

Le Figaro: Ο Putin χειραγωγεί τη Γερμανία κρατώντας ωρολογιακή βόμβα – Ντόμινο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη

Όλο το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βασίζεται στην αγορά φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου και στην πώληση αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κίνα. Εξαιτίας αυτού, η Γερμανία είναι σαν να βρίσκεται μπροστά σε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει που θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση γράφει η γαλλική Figaro.
Η Γερμανία εμφανίζεται τώρα ως μια απροσδόκητη και αβοήθητη λιβελλούλη, ενώ η Γαλλία και οι χώρες της νότιας Ευρώπης μπορούν να καυχηθούν για τις αρετές ενός μυρμηγκιού, γράφει ο Philippe Gelly, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Le Figaro.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι Γάλλοι αντιληφθούν τις συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς πανικό, τότε οι γείτονές τους προετοιμάζονται σχεδόν για έναν λιμό εν καιρώ πολέμου.
Η μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στην ήπειρο, η οποία κατανάλωνε πολύ ρωσικό φυσικό αέριο, βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της καταστροφής: έλλειψη προμηθειών, έλλειψη αποθεμάτων και εναλλακτικών λύσεων.
Η οικονομική της ανάπτυξη έχει ήδη επιβραδυνθεί, ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται και ο σκληρός χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη.
Και αυτό μπορεί να οδηγήσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης σε ύφεση.
Οι γερμανικές αρχές επιδεικνύουν «αξιέπαινο πραγματισμό» συνιστώντας στους συμπολίτες τους να κάνουν όλο και πιο κρύο ντους.
Πήραν μια «πικρή αλλά αναγκαία» απόφαση να επιστρέψουν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, από τους οποίους ήθελαν να απαλλαγούν έως το 2030.
Επιπλέον, το Βερολίνο σκοπεύει να παρατείνει τη ζωή τριών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αν και ήθελε επίσης να τους εγκαταλείψει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Όμως η ιδεολογική διάσπαση δεν είναι τόσο σημαντική στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Οι γερμανικοί λογαριασμοί φυσικού αερίου έχουν ήδη τριπλασιαστεί και προγραμματίζεται νέα αύξηση πριν από το τέλος του έτους.
Αυτό δεν εμποδίζει τον κυβερνών συνασπισμό να ανακοινώσει νέους φόρους.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου, αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει ισχυρή κοινωνική δυσαρέσκεια.
Όλο το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας βασίζεται στην αγορά φθηνών ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία και στην εξαγωγή αγαθών με υψηλή προστιθέμενη αξία στην Κίνα.
Και αυτό το μοντέλο μπορεί να εκραγεί.
Κάτω από τον ζυγό των κυρώσεων, ο Putin χειρίζεται αυτή τη ωρολογιακή βόμβα κατά βούληση, γνωρίζοντας ότι αποσταθεροποιώντας τη Γερμανία, θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, γράφει η Le Figaro.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας