Lagarde: Οι προϋποθέσεις για να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα

1776
Lagarde

Τα ζητήματα που θέτει ως προϋποθέσεις η Lagarde για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μάλλον, επιβεβαιώνουν τις θέσεις της Iskra, ότι το ΔΝΤ θέλει να φύγει με ελαφρά πηδηματάκια και να αφήσει σύξυλη την Γερμανία να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά».
Την θέση ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις διατύπωσε για άλλη μια φορά η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στέλνοντας σαφή μηνύματα τόσο προς τους Ευρωπαίους και κυρίως προς το Βερολίνο όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται τόσο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όσο και Ελλήνων ανταποκριτών στις ΗΠΑ, η Lagarde μιλώντας σε εκδήλωση του Center For Strategic International Studies στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί και οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν προκειμένου το ΔΝΤ να συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα.
«Είτε το χρέος θα γίνει βιώσιμο και το ταμείο θα δώσει χρήματα είτε θα αντιμετωπιστεί αλλιώς από τους Ευρωπαίους και το ταμείο θα μείνει εκτός» φέρεται να δήλωσε η κα.Lagarde.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι για την ελληνική οικονομία, για να συμμετέχει στην Ευρωζώνη, η οποία είναι νομισματική ένωση, σαφώς πρέπει να υλοποιήσει, παραδώσει, να συνεχίσει δυνατές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τα εφόδια στη χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και να έχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτό είναι το ένα σύνολο πραγμάτων.
Δεύτερον, δεδομένου ότι η πολιτική για το ευρώ καθορίζεται για ολόκληρη την Ευρωζώνη, θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένης της πορείας αυτής της χώρας, ότι μεταφέρει ένα πάρα πολύ υψηλό χρέος και ότι προκειμένου εμείς να εμπλακούμε και να προσφέρουμε χρηματοδότηση αυτό το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο.
Ως αποτέλεσμα, κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση.
Και οι Ευρωπαίοι κάπως πρέπει να επιλύσουν το θέμα.
Διαφορετικά αν εμείς προσφέρουμε χρηματοδότηση, τότε το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο και προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο θα πρέπει να μειωθεί σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτησή του αλλά και συνολικά ως χρέος.
Αυτό μπορεί να γίνει με συνδυασμό διάφορων πραγμάτων: Επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και μείωση των επιτοκίων, επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή, πάνω σε αυτό που συχνά περιγράφω ως βάδισμα σε δύο πυλώνες: ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος» υποστήριξε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας