Κυβερνητικός αυταρχισμός-Εισαγγελικές διώξεις-Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων μετά τις απειλές και τα τελεσίγραφα

717
Η κυβερνητική εμμονή για ιδιωτικά ΑΕΙ, οι μαζικές πορείες και καταλήψεις, και ο φόβος του Μαξίμου.

Σε έκτακτη σύνοδο προχωρούν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων τη Δευτέρα. Πρόκειται για μια σύνοδο που ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τη στιγμή που το Μαξίμου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση καθώς υπάρχει αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης, εξαιτίας της κυβερνητικής εμμονής για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Οι κυβερνητικές διαθέσεις έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου, που εκφράστηκαν με καταλήψεις στις σχολές, καθώς και με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, στο οποίο φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η διαδήλωση στην Αθήνα ήταν πρωτοφανής σε όγκο και παλμό, ενώ το κύμα των καταλήψεων εξελίσσεται σε τσουνάμι, παρά την κατασυκοφάντησή του από Ν.Δ. και καθεστωτικά ΜΜΕ.

Απειλές και εκβιασμοί

Ωστόσο, μια ημέρα μετά, μπήκαν στο στόχαστρο τόσο οι φοιτητές, όσο και οι πρυτανικές αρχές. Την Παρασκευή, λοιπόν, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, στην οποία θα εξεταστούν (και) ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε ωμό εκβιασμό (απειλώντας με κόψιμο της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων) προς τις πρυτανικές αρχές, εάν δεν προχωρήσει το θέμα της ηλεκτρονικής διαδικασίας των εξετάσεων στις σχολές και παράλληλα συνεχιστούν οι καταλήψεις. Κουνώντας το δάχτυλο προς τις πρυτανικές αρχές, ο Άδ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο».

Η σύνοδος και οι επιλογές

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, οι πρυτάνεις προχωρούν σε έκτακτη σύνοδο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να εφαρμοστεί η επιλογή των ηλεκτρονικών εξετάσεων, όπως άλλωστε είχε προτείνει με σχετική του εγκύκλιο, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας. Τη λύση αυτή φέρεται να υιοθετούν ορισμένοι πρυτάνεις, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν οι εξετάσεις να διενεργηθούν κανονικά με φυσική παρουσία στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, αμέσως μόλις ανοίξουν οι σχολές.

Στη σύνοδο θα παρέμβει ο Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος –σύμφωνα με το ΑΠΕ– αναμένεται να αναφερθεί επίσης στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και στη θεσμική τους απελευθέρωση από το κράτος. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, για το υπουργείο οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος: μάλιστα, για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις, ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει σειρά από προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται πάντως, ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο: το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ενίοτε να το ξεχνά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας