Κυβερνητική αυθαιρεσία-Αλλαγή μελών της ΑΑΔΕ πριν τη συνεδρίαση για παράνομες Παρακολουθήσεις

704

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, θα έβαζε σήμερα πρόστιμο στην ΕΥΠ 100.000 ευρώ, όμως η ”κυβέρνηση των αρίστων” πρόλαβε. Η κρατική αυθαιρεσία ξεπερνά ακόμα και πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων!

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξ. Κοντιάδης σχολιάζει ότι πρόκειται για “αντισυνταγματική πρακτική” και πρωτοφανή πράγματα”

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προκάλεσε τη Σύγκληση των Διάσκεψης των Προέδρων ώστε να οριστούν νέα μέλη προς αντικατάσταση όσων η θητεία τους έχει λήξει στην ΑΔΑΕ. Το γεγόνος προκάλεσε αντιδράσεις αφού αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση έγινε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΔΑΕ (έχει προγραμματιστεί για σήμερα) με θέμα την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων.

Τις κυβερνητικές κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις  στην υπόθεση των υποκλοπών καυτηριάζει με ανάρτησή του ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ένας από τους στόχους παρακολούθησης τόσο από το λογισμικό Predator, όσο και από τις μυστικές υπηρεσίας, απευθείας υπαγόμενες στον Κ. Μητσοτάκη.

“Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το διορισμό των νέων μελών της ΑΔΑΕ. Η εσπευσμένη αυτή κίνηση έγινε προκειμένου να μην επιτραπεί σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής να συνεδριάσει για να επιβάλλει το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ”.
Τον τρόπο της εκλογής των νέων μελών καυτηριάζει και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, Ξενοφών Κοντιάδης, με ανάρτησή του στο facebook,  ο οποίος μιλάει για παραβίαση της πλειοψηφίας  των 3/5, θέμα που χαρακτηρίζει ως «πολύ σοβαρό».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις.
Όσο για την απολύτως τεκμηριωμένη κομματική ταυτότητα, άρα τη μη ανεξαρτησία, ορισμένων από τα επιλεχθέντα μέλη των δύο ανεξάρτητων αρχών, τι να σχολιάσει κανείς;
Θα μου πει κάποιος, εκπλήσσεσαι ακόμη μετά από όσα έχουν συμβεί–σκάνδαλα, συγκαλύψεις, παρεμβάσεις; Μετά από 30 χρόνια μελέτης και διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου, είναι αυτή η άτιμη η επαγγελματική διαστροφή  που με κάνει ακόμα να εξεγείρομαι. Και βέβαια η θλίψη που ο αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναγκάζεται να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;».
Σχολιάζοντας, επίσης, το εσπευσμένο της δημοσίευσης του ΦΕΚ διορισμού, κάνει λόγο για “πρωτοφανή πράγματα” όπου “δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα”:
Συμβαίνουν πράγματα πρωτοφανή. Χτες το απόγευμα ορίστηκαν στη Βουλή ο νέος αντιπρόεδρος και νέα μέλη της ΑΔΑΕ, με την αντισυνταγματική πρακτική που σχολίασα εδώ και σε δύο τηλεοπτικά κανάλια χτες το βράδυ. Το ίδιο απόγευμα έσπευσε να υπογράψει τον διορισμό του αντιπροέδρου και των νέων μελών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που νύχτα πια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση του ΦΕΚ ολοκληρώνονταν 10-15 μέρες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων.
Μία κυβέρνηση στρατευμένη στην υπόθεση προστασίας της ΕΥΠ από τον έλεγχο και την προγραμματισμένη για σήμερα επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ…Αποφασισμένη να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να εκδιώξει ή να “αφοπλίσει” τον πρόεδρό της ανεξάρτητης αρχής Χρήστο Ράμμο, που δεν δίστασε επί ενάμιση χρόνο να ασκήσει το καθήκον του για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Ζούμε κρίσιμες μέρες. Οι αντιστάσεις απέναντι στην αυθαιρεσία λιγοστεύουν.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας