Σε παροχολογία και υποσχέσεις για ψίχουλα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας την επόμενη τετραετία, επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star».
Για την ακρίβεια, επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και την απέδωσε στο διεθνή παράγοντα και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν εκδηλώνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Επικαλέστηκε τα ανεπαρκή μέτρα των pass σε τρόφιμα και καύσιμα, όπως και το καλάθι του νοικοκυριού, ως στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης που «αποτέλεσαν ανάχωμα στην ακρίβεια και τόνωσαν τον ανταγωνισμό», χωρίς να πει κουβέντα όμως για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών. Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα είναι κοντά σε αυτούς «που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τα ευάλωτα νοικοκυριά», δηλαδή τους πλέον εξαθλιωμένους, στους οποίους θα συνεχίσει να δίνει επιδόματα – ψίχουλα.
Ανάλογες υποσχέσεις έδωσε και για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά τις προτάσεις για κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια, γιατί αυτό «θα επέφερε μείωση των εσόδων στα δημόσια ταμεία», –όπως είπε– από τα οποία, η σημερινή κυβέρνηση μπόρεσε κι έδωσε τα βοηθήματα.
Απέκλεισε και το ενδεχόμενο της επαναφοράς της 13ης σύνταξης, ισχυριζόμενος μάλιστα προκλητικά ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν, κάλυψαν το ύψος της 13ης σύνταξης, κάτι βέβαια που όχι μόνο δεν ισχύει, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε αλλά και γιατί οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν είδαν τις αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. Για τους μισθούς επανέλαβε τις υποσχέσεις για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και αύξηση έως 25% στο βάθος της 4ετίας, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα γίνει με «περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας», δηλαδή νέα προνόμια προς τους εργοδότες.
Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ο Κ. Μητσοτάκης παρότι εμφανίστηκε υπέρμαχος των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων κι εργοδοτών για τους μισθούς, δεν είπε κουβέντα για την κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που έχει καταργήσει τις ΣΣΕ και δίνει στον εκάστοτε υπουργό το δικαίωμα να καθορίζει τις αυξήσεις. Η ίδια υποκρισία και για τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε έκτρωμα, δεν είπε όμως ότι θα τον καταργήσει εάν ξαναβγεί κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι τα 5,5 δις που αναφέρει ως κοστολόγηση δεν ισχύουν, είναι «πολλά περισσότερα που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και δεν μπορούμε να ξοδεύουμε αλόγιστα» όπως είπε, ενώ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι δίνει τις ίδιες υποσχέσεις που έδινε και 9 χρόνια πριν. Χαρακτήρισε «αχταρμά» τις προτάσεις του για κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής κι επανέλαβε την διαφωνία του για την απλή αναλογική.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 21 Μαΐου, η ΝΔ θα έχει ισχυρή πρωτιά, ενώ ερωτηθείς για την αξιοποίηση της διερευνητικής εντολής, δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Απέκλεισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία των δύο κομμάτων χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «το τρίτο κόμμα δεν μπορεί να καθορίσει την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος». Επίσης, έκανε λόγο για «ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό» με το ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν διαφορές, «δεν θέλει την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, ούτε την αξιολόγηση».
Υπεραμύνθηκε της προβληματικής τροπολογίας για το «κόμμα Κασιδιάρη» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξε, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ.