Με πανεργατική απεργία στις 26/01 απαντούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο ναυάγιο του διαλόγου για την ΑΤΑ. Ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρώσεις το χάσμα απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι η όλη προσπάθεια έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Πρόσθεσαν πως το συνδικαλιστικό κίνημα αποφάσισε να προχωρήσει σε πανεργατική κινητοποίηση, στις 26 Ιανουαρίου, με στόχο να προστατευθεί ο θεσμός της ΑΤΑ και να υιοθετηθεί νέα συμφωνία.
Εξέφρασαν, παράλληλα, την απογοήτευση των εργαζομένων, διότι, όπως είπαν, η διαδικασία για την αποκαταστάση της ΑΤΑ, που ξεκίνησε πριν από αρκετό διάστημα, στέφθηκε με αποτυχία.
Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατηγόρησαν, μάλιστα, την εργοδοτική πλευρά για προσπάθεια διαιώνισης της συζήτησης για την ΑΤΑ και για μη ομαλή κατάληξη της διαδικασίας.
Την κατηγόρησε, επίσης, ότι έχει επισέλθει στην προώθηση νεοφανών στοιχείων στη συζήτηση, ξεφεύγοντας από το πλαίσιο της διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης για τη φιλοσοφία της ΑΤΑ.
Ταυτόχρονα έστειλαν το μήνυμα προς την εργοδοτική πλευρά και την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Εκκληση προς τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις να αρθούν, όπως είπε, στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουν την εργασιακή ειρήνη απηύθυνε, μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος.
Μια εργατική αναταραχή, είπε, θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι οικονομικές εξελίξεις του 2023 είναι ακόμα αχαρτογράφητες, για αυτό και πρέπει να προσμετρηθούν, στις όποιες αποφάσεις, οι απώλειες των εργαζομένων, αλλά και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τη σταθερότητα της οικονομίας.
Ο Κυριάκος Κούσιος επισήμανε ότι, κατά τη συνάντηση, λόγω της απόκλισης των θέσεων των δύο πλευρών δεν ήταν δυνατόν να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση.
Επανέλαβε, επίσης, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη διατήρηση της ΑΤΑ.
Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Κούσιου μετά τη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ:
Ολοκληρώθηκε η τελευταία προγραμματισμένη συνάντησή μου με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ.
Από την περασμένη Πέμπτη,12 Ιανουαρίου 2023, συνέχισα τις επαφές και διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορετικών, εκ διαμέτρου αντίθετων θα έλεγα, θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ γνωστές και δεν θεωρώ αναγκαίο να τις επαναλάβω. Όπως δήλωσα στις 12 Ιανουαρίου, κατά την κοινή συνάντηση που είχε προηγηθεί, διαπίστωσα κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων, που έδιδαν, μικρή έστω, θετική προοπτική στο διάλογο που διεξαγόταν και τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας, γι΄ αυτό και ζήτησα την παράταση χρόνου, έτσι ώστε να μου δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω επαφές.
Kατά τις επαφές και διαβουλεύσεις που είχα τις τελευταίες ημέρες διεφάνη ότι οι πλευρές δεν είναι ακόμη έτοιμες να διαφοροποιήσουν τις τελευταίες καταγραμμένες θέσεις τους.
Κρίνω ότι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των πλευρών είναι τόσο μεγάλη, που δεν μου δίνει καμία απολύτως δυνατότητα να υποβάλω, την παρούσα χρονική στιγμή, διαμεσολαβητική πρόταση που να έχει την παραμικρή ελπίδα να γίνει αποδεκτή.
Θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω εμφαντικά, όπως άλλωστε το έχω πράξει επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι:
H Kυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αυτός που επανέφερε το θεσμό της ΑΤΑ, ο οποίος είχε παγοποιηθεί το 2012.
Με βάσει τις πρόνοιες της Μεταβατικής Συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στις 28.7.2017 θα πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους εργαζόμενους, το 50% της ΑΤΑ μέχρι και την υπογραφή νέας συμφωνίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4,36%.
Θα συνεχίσω να καταβάλλω προσπάθειες για επίτευξη μιας συναινετικής συμφωνίας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που έχω λόγω, τόσο των τοποθετήσεων των κοινωνικών εταίρων όσο και του περιορισμένου χρόνου που απομένει μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί και της κυβέρνησής του. Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Το έτος 2023 θα είναι ένα έτος έντονων προκλήσεων για την οικονομία της χώρας μας, λόγω των διεθνών συνθηκών που διαμορφώνονται και τις οποίες ήδη βιώνουμε, είτε με την αύξηση του πληθωρισμού, είτε με την άνοδο των επιτοκίων και των τιμών και σίγουρα με τους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται.
Ας μην ξεχνούμε ότι βιώσαμε την κρίση του 2013, την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν ουσιαστικά την οικονομία.
Δεν διαφεύγει, ταυτόχρονα, της προσοχής μου ότι η οικονομία της χώρας είχε επιτύχει τα τελευταία χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά ούτε και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι λόγω του υψηλού πληθωρισμού απώλεσαν σημαντικό ποσοστό της αγοραστικής δύναμης του μισθού τους.
Τίποτε, λοιπόν, δεν είναι δεδομένο.
Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας. Βασικός πυλώνας για τη σταθερή πρόοδο και τη διαφύλαξη της οικονομίας και των προοπτικών της, είναι σίγουρα, και η εργασιακή ειρήνη. Επικαλούμαι λοιπόν τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων και τους καλώ να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσουμε την εργασιακή ειρήνη.
Το Υπουργείο Εργασίας ως η κατ΄ εξοχήν αρμόδια αρχή και ως θεματοφύλακας της εργασιακής ειρήνης θα είναι πάντα πρωτοστάτης και έτοιμο να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς εταίρους σε αυτό το στόχο.
Και η ΑΤΑ στους επόμενους
Σε περίπτωση αδιεξόδου αλλά ακόμα και κινητοποιήσεων, όσοι εργοδότες δίνουν ΑΤΑ θα πρέπει να παραχωρήσουν την αύξηση που προκύπτει στο τιμαριθμικό επίδομα, ύψους 4,36% από 1η Ιανουαρίου 2023. Καθώς, όπως γράψαμε ξανά, η μεταβατική συμφωνία εξακολουθεί να δεσμεύει όλες τις πλευρές μέχρι την επίτευξη νέας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη οι συντεχνίες έχουν αποστείλει και προωθήσει σε επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους τη σχετική εγκύκλιο του γ.δ. του ΥΠΟΙΚ, η οποία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Η καταβολή του 50% της ΑΤΑ είναι πάντως το επικρατέστερο σενάριο για την ώρα. Χωρίς, όμως, αυτό να αποκλείει οι κινητοποιήσεις και οι διαπραγματεύσεις για το θέμα να απασχολήσουν και τη νέα διακυβέρνηση.
Πηγή Insider / ΡΙΚ / ΓΤΠ