Κύπρος: Ανθελληνικές βρετανικές μεθοδεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

944
Κύπρος: Ανθελληνικές βρετανικές

Στα Ηνωμένα Έθνη, με τους Βρετανούς να έχουν όπως πάντα το πάνω χέρι, ψήνεται φόρμουλα για την εμπλοκή του κατοχικού καθεστώτος στη διαδικασία έγκρισης της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Με τις παρασκηνιακές κινήσεις επιχειρείται μεθοδικά να επιβληθεί ένα νέο σκηνικό, το οποίο θα εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με την τουρκική απαίτηση για τη σύναψη χωριστής συμφωνίας κατοχικού καθεστώτος και Ηνωμένων Εθνών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι κινήσεις θα κορυφώνονται όσο πλησιάζουμε στην υποβολή της εξαμηνιαίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά πρωτίστως στη υιοθέτηση στη συνέχεια του ψηφίσματος με το οποίο θα ανανεώνεται η θητεία της Δύναμης για ακόμη έξι μήνες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο παρασκήνιο οι Βρετανοί έχοντας την «πατέντα» των ειδικών στο Κυπριακό, καθορίζουν εν πολλοίς το πλαίσιο των κινήσεων της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού. Ένα πλαίσιο, που υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και κλείνει το μάτι στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Οι Βρετανοί, λοιπόν, έχουν αναλάβει -όπως άλλωστε συνηθίζουν- ρόλο για να βρεθεί διέξοδος. Δηλαδή, για να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά και να επέλθει «ομαλοποίηση» στη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το αφήγημα, το οποίο αναπτύσσεται από πλευράς του Λονδίνου, είναι πως οι κινήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς είναι αποτέλεσμα της απουσίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Και το πλέον εκπληκτικό είναι πως το Λονδίνο θεωρεί πως το κατοχικό καθεστώς υιοθετεί αυτή την τακτική, θέτει τις αξιώσεις τούτες επειδή θέλει να εκφράσει την ανησυχία του για το πολιτικό κενό που υπάρχει στο Κυπριακό! Δηλαδή, προσφέρεται άλλοθι στην τουρκική πλευρά και εν πολλοίς δικαιολογείται η ακραία, επιθετική στάση της.

Ποια είναι η διέξοδος για το Λονδίνο; Πρώτον, να ξεκινήσει μια συζήτηση σε ό,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και όταν αναφέρονται στα ΜΟΕ δεν εννοούν προφανώς μόνο το πακέτο, το οποίο έχει καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και εκείνα που παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Είναι σαφές πως αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως οι Βρετανοί, ελλείψει διαπραγματευτικής διαδικασίας, αναζητούν τρόπους να συντηρηθεί η κινητικότητα με συζητήσεις γύρω από ΜΟΕ. Και η λογική που προκύπτει από τα όσα προωθούν οι Βρετανοί είναι πως θα μπορούσε να γίνει μια ομελέτα σπάζοντας αυγά και από τα δυο πακέτα!

Δεύτερο, το κυριότερο σήμερα για τους εν δυνάμει μεσολαβητές είναι το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Δίνεται προτεραιότητα για να καθησυχαστεί η τουρκική πλευρά. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την τουρκική αξίωση για τη σύναψη χωριστής συμφωνίας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπάρχουν φαίνεται διάφορες φόρμουλες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών της αποσχιστικής οντότητας, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, κατέθεσε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά, προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» – SOFA. Το περιεχόμενο τέθηκε υπόψη και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε στη διάρκεια τηλεφωνικού διαβήματος προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, πως δρομολογείται συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων (operational arrangements) μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και του παράνομου καθεστώτος. Αυτό θα γίνει χρονικά, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές. Και η χρονική συγκυρία έχει τη σημασία της πρωτίστως επειδή παραμονές εκλογών, με την παρούσα κυβέρνηση να είναι στο τέλος της θητείας της και το πολιτικό σύστημα να είναι στραμμένο στην κάλπη.

Οι Βρετανοί, λοιπόν, ως διευθυντές της ορχήστρας του παρασκηνίου, ζητούν από τη Λευκωσία να μην κρατήσει δογματική στάση στο θέμα της συνεννόησης των Ηνωμένων Εθνών και της τουρκικής πλευράς. Αυτό που λένε είναι πως ουσιαστικά πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει με «κατανόηση» και «ευελιξία» τις όποιες ιδέες θα παρουσιάσει η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Ιδέες, που προφανώς θα στηρίζονται στο έγγραφο που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο η τουρκική πλευρά. Αυτό που γίνεται είναι η νομιμοποίηση του τουρκικού αιτήματος, που προδήλως παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στη μεγάλη εικόνα μπαίνει σιγά-σιγά και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και η προσέγγιση είναι πως εάν δεν υπάρξει «λύση» στις διεργασίες για να επιτευχθεί φόρμουλα συνεργασίας για να λειτουργεί η Ειρηνευτική Δύναμη στα κατεχόμενα, θα επιχειρηθεί να περιληφθεί στο ψήφισμα του Ιανουαρίου διατύπωση που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Μια κίνηση που τίθεται εκβιαστικά, καθώς μια διατύπωση σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για το Κυπριακό, το οποίο θα αλλάξει, θα εισέλθει σε μια νέα φάση σε σχέση με την αντιμετώπιση του κατοχικού καθεστώτος. Θα συνιστά μια ακόμη κίνηση ροκανίσματος του ψηφίσματος 186/64.

Η περίοδος μέχρι και τη συζήτηση στο Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να είναι γεμάτη διεργασίες, παραινέσεις και όσο ο χρόνος πλησιάζει στην υιοθέτηση του ψηφίσματος τόσο οι πιέσεις θα καθίστανται ασφυκτικές.

Απορρίπτει και προειδοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Λευκωσία τοποθετείται αρνητικά στις προσπάθειες για σύναψη μιας χωριστής συνεννόησης μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ψευδοκράτους. Αυτό προκύπτει και από τα όσα είπε τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Ο Γ. Κασουλίδης αναφερόμενος στην προώθηση συνομολόγησης επιχειρησιακών διευθετήσεων (operational arrangements) μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της αποσχιστικής οντότητας, αλλά και ευρύτερα στη συμπεριφορά των Οηέδων, είπε πως «δεν θα αφήσει άλλη επιλογή για την πλευρά μας από το να μη δώσει τη συγκατάθεση της σε ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ». Μια τοποθέτηση, που μάλλον δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα Ηνωμένα Έθνη. Ενδεχομένως μια προειδοποίηση, που θα αφορούσε την άρση της εμπιστοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόσωπο του κ. Στιούαρτ, να είχε περισσότερη σημασία και θα ήταν πίεση προς την Ειρηνευτική Δύναμη.

Σιγά-σιγά ο στρατός κατοχής καταλαμβάνει τη νεκρή ζώνη

Το λεγόμενο διάβημα του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, στον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, ανέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει στη συμπεριφορά του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί. Η ανοχή που επιδεικνύει στις τουρκικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη, διευκολύνει, βασικά, τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η Ειρηνευτική Δύναμη φοβάται να αντιδράσει στις κινήσεις των Τούρκων, καθώς το κατοχικό καθεστώς έχει απειλήσει τον ΟΗΕ ότι θα κλείσει τα δύο στρατόπεδα, που διατηρεί στα κατεχόμενα καθώς και παρατηρητήρια του, εάν δεν προχωρήσει στη σύναψη χωριστής συμφωνίας, για τη λειτουργία της Δύναμης. Γενικά, η ηγεσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποφεύγει να αντιδρά ή έστω να διαφωνεί με την τουρκική πλευρά, ανεχόμενη ακόμη και προσβολές.

Το θέμα με τις κινήσεις στη νεκρή ζώνη δεν είναι τωρινό και δεν προέκυψε με την εκχώρηση από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχής για να κατασκευαστεί γήπεδο προπονήσεων στην περιοχή του Λήδρα Πάλας. Σημειώνεται πως στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας υπήρξε σε δύο περιπτώσεις μετακίνηση θέσεων (κοντά στο Σπίτι της Συνεργασίας). Περαιτέρω, τουρκική παρουσία και έλεγχος διαπιστώνεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και συγκεκριμένα στο αγγλικό νεκροταφείο Wayne’s Keep. Στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, υπήρξαν κινήσεις από τον κατοχικό στρατό για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή. Κινήσεις αμφισβήτησης που άρχισαν από τον Απρίλιο του 2018. Σε αυτά προστίθενται οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις στα Στροβίλια και ασφαλώς σε Δένεια- Αυλώνα, που είναι συνεχείς. Παλαιότερα είχε κατασκευαστεί στέγαστρο στη νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας, παρά την οδό Κύκκου.

Εκείνο το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι πως οι Τούρκοι με μικρά βήματα και χωρίς να αντιμετωπίζουν μεγάλες αντιδράσεις, αρπάζουν σιγά-σιγά τμήματα της νεκρής ζώνης. Ο κατοχικός στρατός προελαύνει.

Φιλελεύθερος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας