Ποιος από τους δύο φιναλίστ μπορεί να πείσει τους δεξιούς ψηφοφόρους να κάνουν την υπέρβαση για το δικό του πρόσωπο αφού για τον Δημοκρατικό Συναγερμό τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποτελούν υπέρβαση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους
Κυπριακό, οικονομία και διαφθορά. Τα μεγάλα θέματα που έκριναν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα μεγάλα θέματα που κυριαρχούν και στη δεύτερη και καθοριστική μάχη των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν. Των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων του Νίκου Χριστοδουλίδη, που έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Παράταξης και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Και οι δύο διεκδικούν την ψήφο όσων στήριξαν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στον πρώτο γύρο. Με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να μένει για πρώτη φορά εκτός δεύτερου γύρου. Ο ΔΗΣΥ μετά την ήττα μπαίνει σε μία περίοδο εσωστρέφειας με εμφανή τα στοιχεία του διχασμού και της εμφυλιακής έντασης. Ακόμα και αν τα στελέχη του ερίζουν στο όνομα της ενότητας.
Με το ερώτημα να είναι ποιος από τους δύο φιναλίστ μπορεί να πείσει τους δεξιούς ψηφοφόρους να κάνουν την υπέρβαση για το δικό του πρόσωπο. Γιατί για τον ΔΗΣΥ τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποτελούν υπέρβαση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παραμένει φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν από τον α’ γύρο, είναι πλέον για την πλειοψηφία των στελεχών του ΔΗΣΥ, τουλάχιστον όπως εκφράστηκαν στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ο «αποστάτης». Ο «προδότης» που ευθύνεται για την ήττα του κόμματος και δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Στελέχη όπως ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ο ΥΠΟΙΚ, Κωνσταντίνος Πετρίδης και η ΥΠΕΝ, Νατάσα Πηλείδου, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους για «υπέρβαση», δείχνοντας ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Με τον Κασουλίδη να κάνει σαφή αναφορά στο Κυπριακό. Πυρά κατά Χριστοδουλίδη και αυτοκριτική για το Κυπριακό έκανε και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. Ενώ στελέχη όπως ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου και ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, τάσσονται υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Με επιχείρημα μεταξύ άλλων και τη μη συμβολή στην επιστροφή του ΑΚΕΛ στην εξουσία.
Μιλώντας για τα πολλά που έπρεπε να «καταπίνει» για να σωθεί η χώρα, ο Νεοφύτου μίλησε για «Ιούδες, αποστάτες και πισώπλατες μαχαιριές». Και εμμέσως πλην σαφώς έδωσε τη δική του γραμμή λέγοντας πως «τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ». Υπέρβαση για τον ΔΗΣΥ είναι και η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη εφόσον υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Ακόμα και αν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι αριστερός. Και ίσως αυτή για τον ΔΗΣΥ είναι μεγαλύτερη υπέρβαση από τη λεγόμενη «αποστασία» Χριστοδουλίδη.
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Ερωτηματικά ωστόσο για την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη σε σχέση με το Κυπριακό έχει εκφράσει και ο απερχόμενος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (10/12/2022): «Οι πολιτικές Αβέρωφ δεν διαφέρουν από τις δικές μου. Οι πολιτικές Μαυρογιάννη, όσον αφορά το Κυπριακό, δεν διαφέρουν από τις δικές μου επιλογές. Η προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν διαφέρει. Πού δημιουργείται το πρόβλημα με τον κ. Χριστοδουλίδη; Στο γεγονός ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν έχουν τόσο αντικρουόμενες θέσεις, οπότε διερωτώμαι πώς μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κινδύνους διάλυσης μιας κυβερνήσεως όταν έρθει η ώρα λήψης αποφάσεων για το Κυπριακό».
Και αν ο ΔΗΣΥ αναδεικνύεται στον βασικό ρυθμιστικό παράγοντα των εκλογών, τον δικό τους ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, που κάλεσε επίσης σε «ψήφο κατά συνείδηση», αφού με τις θέσεις Χριστοδουλίδη το χωρίζει χάσμα, ενώ κατήγγειλε τον Μαυρογιάννη για υποταγή στο ΑΚΕΛ, αφού δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει καν στο ερωτηματολόγιό του.
Και ενώ οι δύο υποψήφιοι δίνουν αγώνα να πείσουν τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, κανείς πλέον στην Κύπρο δεν δηλώνει σίγουρος για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ενώ όλοι υπογραμμίζουν ότι το διακύβευμα του Κυπριακού είναι το ισχυρότερο από όλα.