Κρίση σχέσεων Πούτιν-Ερντογάν-Παύση συμφωνιών χρήσης του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir

1386

Η απειλή των κυρώσεων της Δύσης πυροδότησε την πρόσφατη ένταση της τουρκο-ρωσικής οικονομικής συνεργασίας, με δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες να σταματούν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir και τρεις δημόσιες τράπεζες να βρίσκονται υπό πίεση να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η είδηση ​​της κίνησης των δύο τραπεζών ενίσχυσε την αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου ένα άνευ προηγουμένου ράλι στις τραπεζικές μετοχές ακολούθησε μια εξίσου εντυπωσιακή βουτιά την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο προβλημάτων για την ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία.

Μετά από μια προειδοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ενάντια σε κινήσεις που διευκολύνουν την επέκταση του συστήματος πληρωμών Mir, η İşbank – ο μεγαλύτερος ιδιωτικός δανειστής της Τουρκίας από άποψη περιουσιακών στοιχείων – δήλωσε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι ανέστειλε τις συναλλαγές Mir και αξιολογούσε τη δήλωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. OFAC. Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Denizbank που ανήκει στα Εμιράτα δήλωσε ότι είχε επίσης διακόψει τις υπηρεσίες της.

Οι τρεις άλλες τουρκικές τράπεζες που επεξεργάζονται τις συναλλαγές Mir — Ziraat, Halk και Vakıf — είναι όλες δημόσια ιδιοκτησία και μέρος του χαρτοφυλακίου του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας, του οποίου προεδρεύει ο Ερντογάν. Επομένως, το πώς θα προχωρήσουν αυτές οι τράπεζες εξαρτάται από τον Ερντογάν. Οποιαδήποτε απόφαση να συνεχιστεί παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ θα σήμαινε την ανάληψη μεγάλου ρίσκου, καθώς οι τράπεζες είναι στενά συνδεδεμένες με τα δυτικά χρηματοπιστωτικά δίκτυα και δύσκολα θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά κυρώσεις.

Οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να δέχονται πληρωμές Mir το 2019. Ο Ziraat είπε τότε ότι η κίνηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της “προστιθέμενης αξίας για την Τουρκία ειδικά στον τουριστικό τομέα” διευκολύνοντας τις πληρωμές των Ρώσων τουριστών και επηρεάζοντας θετικά τις τουρκικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ταξιδιών. μεταφορά και διαμονή.

Τον Αύγουστο, ο κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος της Τουρκίας TUSIAD δήλωσε ότι έλαβε επιστολή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγέμο που προειδοποιεί για κινδύνους κυρώσεων εάν οι εταιρείες δημιουργήσουν δεσμούς με ρωσικές οντότητες και ιδιώτες που έχουν υποστεί κυρώσεις. Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αργότερα ότι δύο άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι MUSIAD και TOBB, είχαν λάβει παρόμοιες επιστολές.

Ο κίνδυνος των κυρώσεων αναμένεται να περιορίσει άλλες οικονομικές δραστηριότητες καθώς το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας τίθεται υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο. Αξιωματούχοι της ΕΕ φέρονται να ανησυχούν για την αύξηση του εμπορίου της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη δυνατότητά της να βοηθήσει τη Μόσχα να υποκαταστήσει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές και εξαγωγές. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν φτάσει να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως βάση για επιχειρήσεις σε δυτικές χώρες, φέρνοντας αγαθά, ειδικά από την Ευρώπη, και στη συνέχεια εξάγοντας τα στη Ρωσία.

Το φάσμα των δυτικών κυρώσεων απλώς προσθέτει στην οικονομική αστάθεια της Τουρκίας, όπως αποδεικνύεται από το πώς η έξοδος των δύο τραπεζών από το σύστημα πληρωμών Mir προκάλεσε αναταραχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από την περασμένη εβδομάδα.

Η ένταση στην αγορά φθηνών τραπεζικών μετοχών από ορισμένους ομίλους είχε οδηγήσει τον τραπεζικό δείκτη σε άνοδο 164% σε διάστημα δύο μηνών. Οδηγός στο ράλι ήταν τα εξαιρετικά κέρδη που αποκόμισαν οι τράπεζες ως αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης πολιτικής της Άγκυρας να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά παρά τον πληθωρισμό που εκτοξεύτηκε στο 80%.

Καθώς η άνοδος των τραπεζικών μετοχών ενθάρρυνε το χρηματιστήριο γενικά, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι ενθάρρυνε τους πολίτες να επενδύσουν σε μετοχές. Οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν καθώς οι μικροεπενδυτές εντάχθηκαν στο ξεφάντωμα των αγορών.

Όμως, η πώληση των μετοχών της Akbank στις 13 Σεπτεμβρίου προκάλεσε μια απότομη ανατροπή, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν σχεδόν 40% σε πέντε ημέρες. Αυτοί που ώθησαν σε αυτό το επενδυτικό κύμα απέτυχαν να διαχειριστούν την καταστροφή και δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εύρους, οι οποίες συμβαίνουν όταν οι επενδυτές καλούνται να προσθέσουν ίδια κεφάλαια σε περιόδους σημαντικών κινήσεων στην αγορά.

Για να κατευνάσει τον όλεθρο, η δημόσια τράπεζα Halkbank αναγκάστηκε να αγοράσει πίσω μετοχές σε διογκωμένες τιμές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – μια κίνηση που ισοδυναμεί με αποδυνάμωση των μετοχών της τράπεζας και έμμεσα επιβάρυνση του λογαριασμού για τους φορολογούμενους.

Πέτρος Κράνιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας