Κρεμλίνο:«Η Γερμανία δέχθηκε να πληρώνει το φ.α. σε ρούβλια»-Επιβεβαιώνει η Γερμανία;

924
Η Γερμανία δέχθηκε να πληρώνει

Το Βερολίνο έχει χρόνο μέχρι την 1η Μαΐου για να «τυπώσει» ρούβλια και αναδιατυπώνει την ανακοίνωση

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο οποίος φαίνεται να γίνεται ο δεύτερος ηγέτης που τελικά αποδέχεται την αποπληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια αν και η Καγκελαρία θέλησε να υποβιβάσει αργότερα το γεγονός λέγοντας ναι μεν, αλλά.

Με τον πληθωρισμό σοκ στο 7,2% και την ανάπτυξη να περιορίζεται από το 4,2 στο 1,6% η Γερμανία δεν αντέχει προφανώς καμία άλλη αλλαγή στο πλαίσιο της ενέργειας, ασχέτως τι λένε Μπάιντεν-Κομισιόν-Ζελένσκι.

Η γερμανική πλευρά έχει χρόνο μέχρι την 1 Μαΐου ουσιαστικά για να “συμμορφωθεί” και να ξεκινήσει να πληρώνει σε ρούβλια γιατί απλά δεν έχει εναλλακτική αυτή την στιγμή ούτε και στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ειδικοί από τις δύο χώρες θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πληρωθούν σε ρούβλια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει ότι, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει σε βάρος της η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδιάζει να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια (αντί σε ευρώ ή δολάρια) για τις ενεργειακές εξαγωγές της, ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο από το οποίο εξαρτάται η Γερμανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε νωρίτερα απόψε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν δήλωσε στον κ. Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τόνισε ωστόσο στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών.

«Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια.

Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνοται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

Σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο» δίνοντας «ανάσα» κάποιων ημερών και στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Αν η Γερμανία δεν διασφαλίσει επαρκή προμήθεια φυσικού αερίου, η πρώτη που θα πληγεί θα είναι η βιομηχανία, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της γερμανικής ζήτησης.

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας;

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.

Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου. Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.

Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Τα νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας και άλλα ιδρύματα του δημοσίου τομέα με ειδικές ανάγκες θα είναι τα τελευταία που θα πληγούν από την έλλειψη φυσικού αερίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας