Krasukha-S4: Ο άσος στο μανίκι της Ρωσίας–Σκοτώνει πυραύλους, δορυφόρους, ραντάρ, drones

8955

Η ισχύς των Ρώσων στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού πολέμου είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεκτή από όλους.
Τη ρωσική ανωτερότητα παραδέχονται και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, οι οποίοι ομολογούν πώς έχουν μείνει πίσω και τώρα τρέχουν να προλάβουν τις …εξελίξεις.
Τώρα όμως οι Ρώσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους.
Στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης εμφανίστηκε πρόσφατα το πανίσχυρο αυτοκινούμενο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) Krasukha-S4, όπως φαίνεται σε πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα και πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το Krasukha-S4 δημιουργήθηκε για να καταστήσει εντελώς αναποτελεσματικούς τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, τα επίγεια ραντάρ και τα αερομεταφερόμενα συστήματα, όπως τα Νατοϊκά AWACS.
Αυτό το επιτυγχάνει δημιουργώντας σήματα εμπλοκής που στοχεύουν τις συχνότητες ραντάρ και τις άλλες πηγές ραδιοεκπομπής.
Ο κύριος σκοπός του συστήματος Krasukha είναι η προστασία των θέσεων διοίκησης, των στρατευμάτων και της αεράμυνας από εναέρια αναγνώριση και όπλα υψηλής ακρίβειας.
Το σύστημα EW αλληλεπιδρά στενά με συστήματα αεράμυνας, τα οποία καταστρέφουν ένα εχθρικό αντικείμενο αφού λάβουν τη θέση του από το Krasukha-S4.
Επιπλέον, το σύστημα εμπλέκεται με απόλυτη επιτυχία στην εξουδετέρωση drones (UAV) που πετούν σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα.
ew.JPG

Εξουδετερώνει και τα drones

Τα συστήματα λογισμικού του Krasukha έχουν την ικανότητα να διαταράσσουν τον εποχούμενο εξοπλισμό ενός drone, καθιστώντας ουσιαστικά το UAV τυφλό και αβοήθητο.
Αυτό αναγκάζει το drone να πετάξει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, τοποθετώντας τα στην εμβέλεια της ρωσικής αεράμυνας, η οποία στη συνέχεια εκμηδενίζει τον στόχο.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Roman Nasonov, το Krasukha-S4 είναι το πιο αποτελεσματικό σύστημα στην κατηγορία του.
Είναι ικανό να δημιουργεί ραδιοεμπλοκές σε μεγάλο εύρος συχνοτήτων, χωρίς περιορισμούς σε αζιμούθιο και ανύψωση.
Το σύστημα μπορεί να πλήξει αποτελεσματικά οποιονδήποτε εναέριο στόχο.
Η αυτονομία ενός συγκροτήματος Krasukha-S4, που αποτελείται από δύο οχήματα, είναι περισσότερα από 300 χιλιόμετρα.
Το μεταξόνιο του Krasukha-S4 είναι ένα όχημα παντός εδάφους Kamaz τεσσάρων αξόνων, έτσι ώστε το κινητό συγκρότημα να μπορεί να λειτουργεί σε οποιαδήποτε περιοχή, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από – 50 C έως + 50 βαθμούς Κελσίου.
Το Krasukha-S4, που αναπτύχθηκε από την Radioelectronic Technologies Concern KRET, μια εταιρεία που υπάγεται στη ρωσική κρατική Rostec Corporation, δημιουργήθηκε το 2009 και τέθηκε σε μαζική παραγωγή για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της το 2011.
Μετά από δύο χρόνια, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέκτησε την πρώτη παρτίδα των συστημάτων Krasukha-S4.
Αυτή η τεχνολογία, όπως τονίζεται από την KRET, διαθέτει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για αερομεταφερόμενα συστήματα προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).
kras_1.jpg

Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε πρόσφατα ένα βίντεο που παρουσιάζει το Krasukha-S4, να μπλοκάρει ένα αναγνωριστικό drone που ανήκει στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF).
Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα εντός του ρωσικού εδάφους της ζώνης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Το υπουργείο αναφέρθηκε επίσης σε ένα μέλος του πληρώματος του οχήματος Krasukha-S4 που δήλωσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, το σύστημα ES αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του». Πρόσθεσε ότι εκτελούν την «αποστολή μάχης τους με μεγάλη επιτυχία».
Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ουκρανών, το Krasukha-S4 αντιμετωπίζει αποτελεσματικά εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη.

ew_1_1.jpg
Οι Αμερικανοί τρέχουν για να προλάβουν τους Ρώσους – Κρατούν σημειώσεις στην Ουκρανία

Η Ουκρανία, εκτός από δορυφόρος και πληρεξούσιος της Δύσης αποτελεί και ένα πεδίο δοκιμής για τα φιλόδοξα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, Αμερικανοί ειδικοί «κρατούν σημειώσεις» από την πραγματικότητα της μάχης με ηλεκτρονικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο στόχος είναι να γίνει το ουκρανικό πεδίο μάχης «πεδίο δοκιμής» για τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε άλλες συγκρούσεις – όπως μια πιθανή αντιπαράθεση με την Κίνα στο μέλλον, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Defense News».
Ο Josh Koslov, αρχηγός της 350ης Πτέρυγας Πολέμου Φάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί είναι εντυπωσιασμένοι με την ευρεία χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να δείχνουν «ευκινησία» και αποτελεσματικότητα στη διεξαγωγή επιχειρήσεων.
ew2.jpg
Ο Koslov πιστεύει ότι αυτές οι δεξιότητες θα χρειαστούν στις ΗΠΑ στο μέλλον, εάν η χώρα αντιμετωπίσει έναν σημαντικό αντίπαλο στο πεδίο της μάχης.
«Η ευελιξία που επιδεικνύεται και από τα δύο μέρη, με τον τρόπο που εκτελούν λειτουργίες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, είναι φοβερή.
Και οι δύο πλευρές παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πολύ, πολύ καλά.
Στο μέλλον εμείς, αν όντως αντιμετωπίσουμε έναν ισοδύναμο αντίπαλο, το να είμαστε ευκίνητοι και γρήγοροι είναι το κλειδί της επιτυχίας στο φάσμα.
Το να μην έχουμε τον έλεγχο του φάσματος οδηγεί σε θανατηφόρους κινδύνους, οδηγεί σε θάνατο.
Και το έχουμε δει ξανά και ξανά σε αυτή τη σύγκρουση», σημείωσε.

Τρομάζει τις ΗΠΑ η ρωσική αποτελεσματικότητα

Αν και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν αυτό το είδος τεχνολογίας, οι Ρώσοι αποδεικνύονται προφανώς πιο αποτελεσματικοί, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα της ειδικής επιχείρησης.
Για το λόγο αυτό, δυτικοί αναλυτές αξιολογούν την απόδοση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές δεξιότητες της Μόσχας είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αποτυχία της Ουκρανίας.
Στην πραγματικότητα, ο ηλεκτρονικός πόλεμος (ονομάζεται επίσης «πόλεμος φάσματος») είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στις σύγχρονες στρατιωτικές επιστήμες, παρόλο που συχνά αγνοείται από ορισμένους ειδικούς.
Στις τρέχουσες στρατιωτικές εκστρατείες, είναι σημαντικό οι πλευρές που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες να έχουν τον έλεγχο των ηλεκτρομαγνητικών τεχνολογιών, τόσο για αμυντική όσο και για επιθετική χρήση.
Δεδομένης της υψηλής χρήσης προηγμένης τεχνολογίας σε εξοπλισμό όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ραντάρ και ραδιόφωνα αλλά και συστήματα καθοδήγησης, σχηματίζεται ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον γύρω από τα πεδία μάχης.
Η πλευρά που είναι πιο ικανή στη διερεύνηση των δεδομένων του εχθρού μέσω αυτού του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, τόσο στις άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και στη συλλογή πληροφοριών.

ew3.JPG
Εκεί οφείλονται οι ρωσικές νίκες

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι ρωσικές νίκες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ικανότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον προς όφελός της.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση των περισσότερων εχθρικών επιθέσεων (κυρίως εκτρέποντας ουκρανικά drones), εκτός από την επίτευξη υψηλής ακρίβειας στα χτυπήματά τους.
Οι ρωσικές τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καταστροφή των γραμμών επικοινωνίας των ουκρανικών στρατευμάτων, αφού έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικές από ολόκληρο τον τεχνικό εξοπλισμό που παρέχει η Δύση στο Κίεβο.
Ως επικεφαλής της πτέρυγας ηλεκτρονικού πολέμου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Koslov γνωρίζει τις αδυναμίες της χώρας του και αναζητά στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας τη γνώση που είναι απαραίτητη για την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ.
ew4.jpg

Προηγμένες πολεμικές τεχνολογίες

Υπάρχει μια «ανάγκη» από την πλευρά των ΗΠΑ να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων φασματικού πολέμου, επειδή η χώρα βλέπει επί του παρόντος την πιθανότητα εμπλοκής σε άμεσες συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον.
«Το οπλοστάσιο φάσματος ατρόφησε τα χρόνια που ακολούθησαν τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά οι αξιωματούχοι δίνουν εκ νέου προτεραιότητα στην προετοιμασία για μια μάχη με τη Ρωσία στην Ευρώπη ή την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρει χαρακτηριστικά το Defense News.
Αυτή η δήλωση βοηθά στην απάντηση μιας σειράς ερωτήσεων σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποδαυλίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ακόμη και με το Κίεβο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Εκτός από την προσπάθεια να «φθείρει» τους Ρώσους και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον, η Ουάσιγκτον παρατηρεί επίσης τον εχθρό, προσπαθώντας να συγκεντρώσει δεδομένα για τις προηγμένες πολεμικές τεχνολογίες της για να βοηθήσει να ξεπεράσει τις δικές της στρατιωτικές αδυναμίες, γράφει ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο μετατρέπει την Ουκρανία σε «πεδίο δοκιμών» για τη βελτίωση των δικών του αμυντικών δυνάμεων.
Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό είναι επειδή Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έναρξη μιας νέας σύγκρουσης ως επικείμενη.
Επί του παρόντος, λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να εμπλακεί σε ανοιχτό πόλεμο κατά της Μόσχας, δεδομένων των καταστροφικών επιπτώσεων που θα συνεπαγόταν αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας