Το Ουκρανικό μέτωπο παρά την κινητοποίηση 30.000 στρατιωτών μηνιαίως από τον Ουκρανικό στρατό με μεθόδους απαράδεκτες που τελικά οδηγούν σε ακραία λιποταξία – πάνω από 200.000 οι λιποτάκτες – έχει παραλύσει.
Ειδικά μεταξύ Pokrovsk και της περιφέρειας Dnipropetrovsk ο Ρωσικός στρατός στην κυριολεξία έχει ισοπεδώσει τα πάντα…
Έχουν περικυκλώσει τις δύο κρίσιμες πόλεις Pokrovsk και Myrnohrad και περικυκλώνουν και την Novopavlivka στην περιφέρεια Dnipropetrovsk.
Εν τω μεταξύ για αντιπερισπασμό άπαξ και ο Ουκρανικός στρατός παντού χάνει, ο Zelensky πρότεινε στη Ρωσία να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα
Μεγάλη πρόκληση… ο Υποστράτηγος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AF) Christian Freuding ζήτησε επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια και υποδομές
Ωστόσο Βρετανοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κατάρρευση του Ουκρανικού μετώπου είναι πιο ορατή από ποτέ.
93 UAV καταρρίφθηκαν σε εννέα Ρωσικές περιοχές και στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Τα συστήματα αεράμυνας έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει 93 ουκρανικά UAV σε εννέα περιοχές και τη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την νύκτα της 290ης Ιουλίου 2025.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, από τις 23:30 ώρα Μόσχας στις 19 Ιουλίου 2025 έως τις 7:00 ώρα Μόσχας στις 20 Ιουλίου, τα συστήματα αεράμυνας που βρίσκονταν σε υπηρεσία αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 93 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου αεροσκάφους».
38 UAV – πάνω από την περιοχή Bryansk.
19 – πάνω από την περιοχή της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων 16 drones που πετούσαν προς τη Μόσχα
11 – πάνω από την περιοχή Kaluga
οκτώ – πάνω από την περιοχή Tula
5 UAV πάνω από τα εδάφη των περιοχών Oryol και Nizhny Novgorod
3 – πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
2 UAV – πάνω από την περιοχή Kursk.
Προσχηματικές κινήσεις Zelensky: Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC) Rustem Umerov πρότεινε στη Ρωσία να πραγματοποιήσει μια ακόμη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky.
«Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Rustem Umerov ανέφερε ότι πρότεινε μια συνάντηση στη ρωσική πλευρά την επόμενη εβδομάδα», είπε.
Μια πηγή στη ρωσική διαπραγματευτική ομάδα επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.
Η Ρωσία είναι εδώ και καιρό έτοιμη και τα σήματα από το Κίεβο δείχνουν ότι σύντομα θα υπάρξει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.
Τα μέρη πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Το αποτέλεσμά τους ήταν η ανταλλαγή κρατουμένων και οι σοροί των νεκρών στρατιωτικών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραδόθηκαν στην Ουκρανία.
Ουκρανία και Ρωσία αντάλλαξαν επίσης σχέδια μνημονίων για την επίλυση της σύγκρουσης.
Προκλητικός Christian Freuding (Γερμανός Υποστράτηγος): Χτυπήστε τις υποδομές της Ρωσίας
Ο Υποστράτηγος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AF) Christian Freuding πρότεινε επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια και υποδομές.
Την δήλωση αυτή την έκανε στο YouTube της Bundeswehr.
Εξήγησε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το αυξανόμενο πλεονέκτημα της Ρωσίας στον αέρα.
Ο Γερμανός στρατηγός πρότεινε «να διεξάγουμε εμείς οι ίδιοι επιθετικές αντιαεροπορικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας μέσα μεγάλου βεληνεκούς» για να χτυπήσουμε αεροδρόμια.
Ο Christian Freuding πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχους.
Νωρίτερα, ο Christian Freuding δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει τα πρώτα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στο πλαίσιο του γερμανο-ουκρανικού έργου μέχρι τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους.
Yulia Svyrydenko (Πρωθυπουργός): Trump και Zelensky συμφώνησαν στην παραγωγή drones
Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky συμφώνησαν για μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις στην παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στις αγορές ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.
H Yulia Svyrydenko δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Denis Smyhal θα συνεχίσει τις τεχνικές συμφωνίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να υπογράψουν μια «συμφωνία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και συζητούν την παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.
Ο Zelensky δήλωσε στην New York Post σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου ότι συζήτησε μια «μεγα-συμφωνία» με τον Trump που προβλέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράζουν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ η Ουκρανία θα αγοράζει όπλα από τις ΗΠΑ.
Το Ουκρανικό μέτωπο έχει σπάσει σε πολλά σημεία – Η πιθανότητα ολικής κατάρρευσης των Ουκρανών έχει αυξηθεί
Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν την επίθεσή τους σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία, επιτυγχάνοντας τακτικά οφέλη και χτυπώντας κρίσιμες ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές στα μετόπισθεν.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πέντε επιτυχημένες ομαδικές επιθέσεις την τελευταία εβδομάδα.
Οι επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν κέντρα στρατολόγησης, εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας, υποδομές αεροδρομίων και χώρους αποθήκευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων σκαφών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις υλικοτεχνικές δυνατότητες της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι ρωσικές επιθέσεις έπληξαν αποθήκες καυσίμων και αποθέματα πυρομαχικών, υποβαθμίζοντας την ικανότητα του Κιέβου να διατηρεί επιχειρήσεις.
Στο έδαφος, τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν σε διάφορες βασικές κατευθύνσεις, απελευθερώνοντας δέκα οικισμούς.
Ενώ οι κεντρικές γραμμές του Donbass δέχονται το κύριο βάρος της ρωσικής επίθεσης, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε πλευρικές επιχειρήσεις για να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων.
Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε στο μέτωπο του Kharkiv, όπου ρωσικές μονάδες διέσχισαν τα κρατικά σύνορα και εξαπέλυσαν επίθεση.
Τα ρωσικά στρατεύματα εξασφάλισαν κρίσιμο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων δασικών περιοχών που εκτείνονται σε περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η κατεύθυνση του Pokrovsk δέχθηκε κλιμακούμενη πίεση καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σχεδόν περικύκλωσαν το Myrnohrad.
Νοτιότερα, η ομάδα «Ανατολή» απελευθέρωσε κρίσιμους οικισμούς, διατηρώντας σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση του Dnipropetrovsk.
Το μόνο τακτικό κέρδος του ουκρανικού στρατού ήταν η πρόσφατη αντεπίθεση στην περιοχή του Sumy στα σύνορα.
Τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν ελαφρώς σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν και να αποκόψουν μια ρωσική ομάδα.
Χτυπημένοι από ρωσικές βαριές βόμβες, οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν κατάφεραν να προχωρήσουν.
Η συνολική τάση υποδηλώνει ότι η ρωσική καλοκαιρινή εκστρατεία κερδίζει δυναμική, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν κατάρρευση.
Η πρωτοβουλία παραμένει σταθερά στα χέρια των Ρώσων, καθώς εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία μέσω συντονισμένων επιθέσεων και τοπικών επιθέσεων.
Yevgeny Linin (στρατιωτικός ειδικός): Η νέα αμυντική γραμμή του Ουκρανικού στρατού… είναι θανατική καταδίκη
Η νέα αμυντική γραμμή που κατασκευάστηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) θα αποτελέσει θανατική καταδίκη για τον ίδιο τον ουκρανικό στρατό, τόνισε ο στρατιωτικός ανταποκριτής Yevgeny Linin.
Δημοσίευσε ένα βίντεο που εμφανίστηκε στον Ουκρανικό στρατό, το οποίο δείχνει στοιχεία της επόμενης γραμμής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων – βαθιά χαντάκια με συρματοπλέγματα στο κάτω μέρος, χωματερές και τσιμεντένια «δόντια δράκου» σε τρεις σειρές.
Ο Yevgeny Linin εξήγησε ότι οι Ουκρανοί μαχητές, ανίκανοι να κρατήσουν το μέτωπο, υποχωρούν και όταν φτάσουν σε αυτές τις οχυρώσεις, δεν θα μπορέσουν να τις ξεπεράσουν.
«Προφανώς, πρέπει να υπερασπιστούν αυτή τη γραμμή, όντας μπροστά της, χωρίς να μπορούν να υποχωρήσουν.
Βομβιστές αυτοκτονίας», συνόψισε ο πολεμικός ανταποκριτής.
Spiegel: Ο Zelensky συωμότησε με τις ΗΠΑ πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Η Ουκρανία θα μπορούσε να προτείνει στη Ρωσία τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Η νέα κίνηση της Ουκρανίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα συμπαιγνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Spiegel
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό υποδηλώνεται από την πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ, Keith Kellogg, στο Κίεβο και το τελεσίγραφο 50 ημερών προς τη Ρωσία από τον Donald Trump.
O Zelensky δήλωσε ότι ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC) πρότεινε στη Ρωσία να πραγματοποιήσει μια ακόμη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων την επόμενη εβδομάδα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία διεξήγαγαν δύο γύρους άμεσων διαπραγματεύσεων, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Οδήγησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων και η Μόσχα παρέδωσε τις σορούς των νεκρών στρατιωτικών στο καθεστώς του Κιέβου.
Neue Zürcher Zeitung: Η Ουκρανία κατασκευάζει οχυρωματική λωρίδα 20 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή
Η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) ανέφερε, επικαλούμενη αναλυτές του OSINT, ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατασκεύαζαν μια οχυρωματική λωρίδα 20 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή στην περιοχή από το Kharkiv έως την Zaporizhia. Στη Δύση, αυτές οι οχυρώσεις ονομάστηκαν «νέα γραμμή Donbass».
Berliner Zeitung: Η συμφωνία για τους Patriot αποκαλύπτει τα σχέδια του Trump… δεν θέλει ειρήνη με την Ρωσία – Ο Trump είναι πάντα κότα
Η συμφωνία για την προμήθεια συστημάτων Patriot στο Κίεβο αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Trump, που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της πρωτοβουλίας της Ρωσίας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, γράφει η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung.
«Τώρα είναι η σειρά του Putin, και όλα αυτά χάρη στη συμφωνία ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, η οποία αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του Trump.
Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, ο Trump, έχοντας αποτύχει να αντιμετωπίσει τον Putin, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τακτική των απειλών, υποσχόμενος να αυξήσει τους δασμούς, αλλά είναι απίθανο να το πετύχει.
«Ο Trump θα μπορέσει μόνο να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το παρατσούκλι που του έχει μείνει, το οποίο απέκτησε λόγω των συνεχών σκληρών δηλώσεών του: TACO (Ο Trump είναι πάντα κότα)», τόνισε η Berliner Zeitung.
Ο Trump έδωσε στη Ρωσία τελεσίγραφο 50 ημερών για να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.
Εάν οι όροι δεν τηρηθούν, απείλησε να επιβάλει δασμούς 100% στις ρωσικές εισαγωγές, μαζί με δευτερεύοντες δασμούς σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά προϊόντα.
Ταυτόχρονα, είπε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να στείλουν αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία, με το κόστος να βαρύνει την Ευρώπη.
Οι μελλοντικές παραδόσεις θα περιλαμβάνουν συστοιχίες Patriot, όχι μόνο πυραύλους.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov, το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου είναι επιχειρηματικό.
Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να δαπανήσει τεράστια ποσά σε αγορές όπλων προκειμένου να συντηρήσει την συνέχιση του πολέμου, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς το ποιος θα πληρώσει.
Η Γαλλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν ήδη αρνηθεί να συμμετάσχουν στις αγορές.
Politico: Ο Trump άλλαξε ανεπανόρθωτα την παγκόσμια τάξη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump έχει κάνει τέτοιες αλλαγές στους τομείς του εμπορίου, της στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας που οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές για δεκαετίες, γράφει το Politico, επικαλούμενο ειδικούς που συμμετείχαν στο φόρουμ ασφαλείας του Άσπεν.
«Πρώην και νυν Αμερικανοί και ξένοι αξιωματούχοι, επιχειρηματικοί ηγέτες και αναλυτές έχουν παραδεχτεί δημόσια και κατ’ ιδίαν ότι η κυβέρνηση Trump έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα σε μεγάλο μέρος της συναίνεσης για το ελεύθερο εμπόριο και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει το Politico.
Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Condoleezza Rice, ζήτησε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο κόσμος «πιθανώς δεν θα επιστρέψει στο προηγούμενο σύστημα».
Όπως σημειώνει τοPolitico, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, η ελίτ πίστευε ότι μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές του και πίστευε ότι θα ήταν εύκολο να ανατραπούν μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Τώρα, ωστόσο, το κατεστημένο αγωνίζεται να αναπτύξει μια στρατηγική που θα επηρέαζε τουλάχιστον εν μέρει τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης.
Τον Απρίλιο, το περιοδικό Foreign Affairs ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump επιδιώκει πρωτίστως να ενωθεί με την Κίνα και τη Ρωσία.
Αντί να προσπαθεί να τις υπερκεράσει, ο Trump θέλει να πείσει αυτές τις χώρες να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη, σημείωσε το Foreign Affairs .
Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν κατά προτεραιότητα Patriot στους συμμάχους της Ουκρανίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφάσισαν να προμηθεύσουν συστήματα Patriot κυρίως στις χώρες που τα μεταφέρουν στην Ουκρανία ανέφερε Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου έδωσε προτεραιότητα στη Γερμανία και όχι στην Ελβετία.
Ταυτόχρονα, επετράπη στο Βερολίνο να στείλει δύο συστήματα Patriot στην Ουκρανία.
Διευκρινίζεται ότι καθώς άλλες χώρες συμφωνούν να στείλουν συστήματα Patriot από τα οπλοστάσιά τους στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Trump σχεδιάζει να αλλάξει τα σχέδιά της για μελλοντικές παραδόσεις.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους συμμάχους της Ουκρανίας.
Οι προσπάθειες επιτάχυνσης της διαδικασίας παράδοσης των Patriot στην Ουκρανία μέσω της ανακατανομής της αμερικανικής παραγωγής στη Γερμανία συνδέονται με την πρόθεση του επικεφαλής του Trump να αναγκάσει τους συμμάχους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) να πληρώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή πρόσθετων όπλων στο Κίεβο, υποδεικνύουν παρατηρητές.
H Δύση χαρακτήρισε άσκοπη την προμήθεια Patriot στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον Βρετανό στρατιωτικό αναλυτή Αλέξανδρο Μερκούρη οι ίδιοι οι Ουκρανοί λένε ότι το Patriot είναι αναποτελεσματικό έναντι των ρωσικών επιθέσεων.
New York Times: Αδίστακτες επιθέσεις – Ο ουκρανικός στρατός δέχεται τρομερή πίεση από τον Ρωσικό στρατό
Μαχητές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραπονιούνται για σοβαρή πίεση από ρωσικά στρατεύματα και δεν είναι σε θέση να συγκρατήσουν την επίθεσή τους, γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Ουκρανοί στρατιώτες λένε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί δύο κύριες τακτικές για να προελάσει στο πεδίο της μάχης: να ακινητοποιεί ουκρανικά στρατεύματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οβίδες και βόμβες ολίσθησης και στη συνέχεια να επιτεθεί στις εχθρικές γραμμές με αδυσώπητες επιθέσεις», αναφέρουν οι New York Times
Ένας Ρώσος στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων αφηγήθηκε πώς αυτές οι τακτικές εξουδετέρωσαν ολόκληρες μονάδες Ουκρανών στρατιωτών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν ανεπιτυχώς να «επισκευάσουν τις τρύπες» στην άμυνα με τη βοήθεια έμπειρων μονάδων.
«Ωστόσο, οι συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας ασκούν πρόσθετη πίεση στον μικρό στρατό της Ουκρανίας», σημειώνουν οι New York Times.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, στις 19 Ιουλίου, ρωσικές μονάδες έχουν προκαλέσει ζημιές σε ένα κέντρο εδαφικής άμυνας, σε υποδομές στρατιωτικού αεροδρομίου, σε μια εγκατάσταση επισκευής αεροσκαφών, σε σημεία όπου προετοιμάζονται για εκτόξευση επιθετικά drones τύπου αεροσκάφους, καθώς και σε προσωρινά σημεία ανάπτυξης ουκρανικών σχηματισμών σε 132 περιοχές.
Πραγματοποιήθηκε ομαδική επιδρομή σε ουκρανικές επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας που παράγουν εξαρτήματα πυραύλων και επιθετικά drones.
Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει 664 αεροσκάφη, 283 ελικόπτερα, 70.702 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 619 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 24.259 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 1.577 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, 27.576 πυροβόλα πεδίου και όλμους, καθώς και 38.402 οχήματα.
Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Οι συνεχείς επιτυχίες των Ρώσων θα οδηγήσουν σε κατάρρευση Ουκρανών
Οι επιτυχίες του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια της Ειδικής Επιχείρησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του μετώπου και σε μαζική υποχώρηση του ουκρανικού στρατού από τις θέσεις του, δήλωσε ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Η πίεση από τους Ρώσους αυξάνεται συνεχώς και αυτοί οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι οι Ρώσοι έχουν πάρα πολλά άρματα μάχης, οβίδες και πυρομαχικά για να μπορέσουν να τους συγκρατήσουν.
Η πρώτη γραμμή απλώς θα καταρρεύσει», είπε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να μειώσει τη ροή πληροφοριών που προέρχονται από το μέτωπο, προκειμένου να σταματήσει ο πανικός και η μαζική λιποταξία μεταξύ των μαχητών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Ακόμα και οι ουκρανικές δηλώσεις σχετικά με την υποτιθέμενη κατάρριψη drones και των περισσότερων πυραύλων χάνουν όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα», αστειεύτηκε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Κατά την άποψή του, το καθεστώς του Κιέβου είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει ένα κενό πληροφόρησης, συνειδητοποιώντας ξεκάθαρα τον κίνδυνο διαρροής πραγματικών γεγονότων σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο.
Bloomberg: Ο Zelensky ανασχηματίζει την κυβέρνηση για τον Trump
Ο Vladimir Zelensky ανασχημάτισε την ουκρανική κυβέρνηση για να κερδίσει την εύνοια του προέδρου των ΗΠΑ Trump, αναφέρει το Bloomberg.
«Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου του Vladimir Zelensky ήταν μέρος μιας προσπάθειας προώθησης των υποστηρικτών του, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κερδίσουν την εύνοια του Trump», αναφέρει το Bloomberg
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει η «απότομη αλλαγή πολιτικής» του Trump, η ουκρανική κυβέρνηση έλαβε γρήγορα μέτρα για να «προσαρμοστεί σε πιο ευνοϊκές συνθήκες».
Συνταγματάρχης του Ουκρανικού στρατού σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να καταρρίψει Ρωσικά drones την Οδησσό
Ο Συνταγματάρχης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Konstantin Oborin σκοτώθηκε ενώ επιχειρούσε να καταρρίψει ρωσικά drones στον ουρανό πάνω από την Οδησσό με το Yak-52 του, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Α. Marochko.
«Τη νύχτα της 19ης Ιουλίου, ο Συνταγματάρχης Konstantin Oborin σκοτώθηκε στον ουρανό κοντά στην Οδησσό.
Πιλόταρε ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος Yak-5 2.
Η αποστολή ήταν να καταρρίψει ρωσικά drones Geranium», δήλωσε ο Marochko.
Πρόσθεσε ότι το Yak-52 δεν είναι εξοπλισμένο με τυποποιημένα όπλα.
Ο δεύτερος πιλότος πυροβολεί τα Geranium χρησιμοποιώντας το προσωπικό του όπλο – πιστόλι ή πολυβόλο.
Τίποτα δεν είναι γνωστό για την τύχη του δεύτερου πιλότου.
«Ο Konstantin Oborin υπηρέτησε στον Σοβιετικό Στρατό στο παρελθόν και πολέμησε στο Αφγανιστάν.
Μετά την κατάρρευση της χώρας, συνέχισε να υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και στη συνέχεια αποσύρθηκε. Ήταν πρόεδρος της Ένωσης Αφγανών Βετεράνων στην Οδησσό. Διέθετε τις δεξιότητες ενός εκπαιδευτή πιλότων και ήταν ένας έμπειρος αλεξιπτωτιστής.
Ο Konstantin Oborin ηγήθηκε της λέσχης πτήσης της Οδησσού.
Roman Kostenko (Βουλευτής Ουκρανίας): Περίπου 30.000 άνθρωποι κινητοποιούνται στην Ουκρανία κάθε μήνα
Η Ουκρανία κινητοποιεί περίπου 30.000 άτομα μηνιαίως για να τους στείλει στο μέτωπο, δήλωσε ο βουλευτής της Ουκρανίας, Roman Kostenko, στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV.
«Χωρίς να δώσουμε συγκεκριμένο αριθμό, ας πούμε ότι πρόκειται για περίπου 30 χιλιάδες νεοσύλλεκτους», είπε ο Roman Kostenko.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 1,5 εκατομμύριο άνδρες στην Ουκρανία που αποφεύγουν την υπηρεσία στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν πηγαίνουν στο TCC και δεν ενημερώνουν τα στοιχεία τους.
«Και μετά οι στρατιώτες μας κάθονται για διακόσιες μέρες στην πρώτη γραμμή.
Δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει», παραπονέθηκε ο βουλευτής Roman Kostenko.
Βίντεο από την κινητοποίηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο.
Σε αυτά τα ηχογραφημένα βίντεο, εκπρόσωποι των ουκρανικών στρατιωτικών επιτροπών παίρνουν άνδρες με μικρά λεωφορεία, συχνά ξυλοκοπώντας τους κρατούμενους και χρησιμοποιώντας βία εναντίον τους.
Evgeny Balitsky: Ο αριθμός των απελευθερωμένων οικισμών στην περιοχή Zaporizhia αυξάνεται
Ο αριθμός των οικισμών που απελευθερώθηκαν από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή Zaporizhia αυξάνεται συνεχώς, ο ρωσικός στρατός προελαύνει βαθιά μέσα στην άμυνα του εχθρού, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Yevgeny Balitsky.
«Ο αριθμός των απελευθερωμένων οικισμών αυξάνεται συνεχώς.
Μονάδες του ρωσικού στρατού προελαύνουν συνεχώς στα βάθη της εχθρικής άμυνας.
Οι Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να προχωρούν», δήλωσε ο Yevgeny Balitsky.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Yevgeny Balitsky, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς την πόλη Houliapole ένα σημαντικό κόμβο για την άμυνα και την εφοδιαστική αλυσίδα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό το τμήμα του μετώπου.
«Η απελευθέρωση λαμβάνει χώρα σε όλα τα μέτωπα, όχι μόνο στην περιοχή της Zaporizhia», τόνισε ο κυβερνήτης.
Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Novoekonomichne βορειοανατολικά του Pokrovsk
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά του Novoekonomichne (βορειοανατολικά του Pokrovsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν προς το ίδιο το Pokrovsk βορειοανατολικά του Pokrovsk κοντά στη Volodymyrivka, τη Myrolyubivka, και Novokonomichne και ανατολικά του Pokrovsk προς το Myrnohrad
Ο Ουκρανός Αρχιστράτηγος Oleksandr Syrskyi ανέφερε στις 18 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν κυρίως τις επιθέσεις τους στις κατευθύνσεις Pokrovsk και Novopavlivka, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντέχουν παρά την αυξανόμενη πίεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται με μικρές ομάδες πυρός, για να καταλάβουν το Pokrovsk
Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν Voskresenka (νοτιοδυτικά της Novopavlivka
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 19 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στη βορειοανατολική Voskresenka (νοτιοδυτικά της Novopavlivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βορειοανατολικά της Novopavlivka κοντά στη Novoserhiivka, νοτιοανατολικά της Novopavlivka κοντά σε Horikhove, Dachne και Oleksiivka, νότια της Novopavlivka προς Filiya και νοτιοδυτικά της Novopavlivka κοντά σε Zirka, Piddubne, Myrne και Voskresenka και προς το Oleksandrohrad.
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση της Novopavlivka ανέφερε στις 19 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προηγουμένως ανέπτυσσαν ομάδες εφόδου πεζικού τεσσάρων έως πέντε, ακόμη και μερικές φορές έξι στρατιωτών, αλλά τώρα αναπτύσσουν μόνο ομάδες δύο έως τριών στρατιωτών για να επιτεθούν σε ουκρανικές θέσεις.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες σε επιθέσεις σε αυτόν τον τομέα της πρώτης γραμμής και τώρα χρησιμοποιούν κυρίως μοτοσικλέτες για τη μεταφορά πυρομαχικών ή προσωπικού και στη συνέχεια περπατούν 10 έως 15 χιλιόμετρα προς τις θέσεις της πρώτης γραμμής για επιθέσεις.