Κρίσιμες ώρες περνούν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το μεσημέρι της Τετάρτης ολόκληρη την πόλη, με επίκεντρο ανοιχτά του Σιλβρί στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Τα 6,2 Ρίχτερ δεν προκάλεσαν θύματα ή σοβαρές ζημιές, αλλά ξύπνησαν μνήμες από τον σεισμό του 1999, όπου χιλιάδες είχαν χάσει τη ζωή τους.
Το βράδυ ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, με χιλιάδες πολίτες στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές να κοιμούνται στους δρόμους, σε αυτοκίνητα, σε πάρκα και τζαμιά.
Η AFAD (τουρκική πολιτική προστασία) ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 184 μετασεισμοί, εκ των οποίων 7 ήταν άνω των 4 Ρίχτερ.
Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και – όπως τονίζουν – θα συνεχιστούν για μέρες, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν πως το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει και πολύ μεγαλύτερο σεισμό, καθώς έσπασε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του.
Υπενθυμίζεται, πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό έως και 7,8 Ρίχτερ.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα 6,2 Ρίχτερ.
Η Hurriyet συγκέντρωσε τις μερικές από τις δηλώσεις των σεισμολόγων και καθηγητών σεισμολογίας σχετικά με τα 6,2 Ρίχτερ.
Prof. Ziyadin Çakır (ΙΤU): «Αυτός ο σεισμός δεν ήταν ο αναμενόμενος. Τον έφερε πιο κοντά χρονικά. Περιμένουμε σεισμό 7 και Ρίχτερ στη Μαρμαρά. Η ενέργεια άδειασε κατά 10%, αλλά ο χρόνος για να πάρουμε μέτρα τελειώνει. Οι παλιοί κτιριακοί νόμοι (πριν το 2000) πρέπει να γίνουν παρελθόν. Όποιος μένει σε τέτοια κτίρια πρέπει να τα εγκαταλείψει».
Prof. Cengiz Yıldırım (ΙΤU): «Δεν ξέρουμε πόσα χλμ έσπασε το ρήγμα, το οποίο φτάνει τα 120 χλμ.. Αν απέμειναν 80-100 χλμ, μιλάμε για 7 και Ρίχτερ σίγουρα. Ο σεισμός αυτός πιθανόν φόρτωσε κι άλλο τα γειτονικά ρήγματα… Αυτό είναι το ανησυχητικό!»
Prof. Dr. Naci Görür: «Σεισμοί στη Μαρμαρά γίνονται συνέχεια, αλλά αυτός δείχνει ότι το ρήγμα “φορτώνει”. Το μεγάλο χτύπημα θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ. Δεν τελειώσαμε…»
Υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν πως ίσως ήταν και ο μεγάλος σεισμός, που περίμεναν εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.
Prof. Süleyman Pampal: «Ίσως… ίσως αυτός ο σεισμός ήταν το μεγάλο χτύπημα που περιμέναμε. Τα μετασεισμικά φαινόμενα μάς ανακουφίζουν…»
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: «Ηρεμήστε, δεν θα γίνει άλλος σεισμός στη Μαρμαρά. Τελείωσε.»