Κονιορτοποίηση Ουκρανίας:Ιράν στέλνει Ρωσία Fateh-110-Zolfaghar-Arash-2 2.000χλμ– Τελεσίγραφο μη εμπλοκής στο Ισραήλ

3116

Βαθαίνει επικίνδυνα η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς στο πλαίσιο της νέας γενικευμένης επίθεσης που ετοιμάζει ο Ρώσος Στρατηγός Σ.Σουροβίκιν, ετοιμάζεται να στείλει βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110, Zolfaghar καθώς και τα πιο σύγχρονα drones καμικάζι Arash-2.

Και τα τρία ιρανικά όπλα θα πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες κρούσης του ρωσικού Στρατού. Είναι πλέον φανερό πως ο νέος Διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Στρατηγός Σ.Σουροβίκιν, θέλει να κονιορτοποιήσει τις ουκρανικές Ένοπλες δυνάμεις και τις υποδομές της Ουκρανίας ώστε να μειωθεί το ρίσκο για τις χερσαίες δυνάμεις.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τι θα απομείνει από αυτή την Ουκρανία που δεν διαθέτει αξιόλογη αντιαεροπορική άμυνα. Με διαδοχικά μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων, ρωσικών και ιρανικών, όπως Iskander, Fateh-110 και Zolfaghar σε συνδυασμό με τους πυραύλους κρουζ και τα Σμήνη drones καμικάζι Arash-2, Shahed-136, τα ρωσικά Lancet αλλάζει όλη η πορεία του πολέμου.

Το κακό για την Ουκρανία είναι ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν όπως οι Fateh-110 και Zolfaghar έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε Συρία και Ιράκ και έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους. Έχουν εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια με εμβέλεια έως και 700 χλμ, 200 παραπάνω από τους ρωσικούς Iskander!

Όμως η προσπάθεια ισοπέδωσης της Ουκρανίας από Ρωσία και Ιράν στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Δύση και το Ισραήλ και εδώ δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για το Εβραϊκό κράτος.

Αν το Ιράν διαθέτει τόσο μεγάλο οπλοστάσιο που του δίνει την δυνατότητα να παρέχει τεράστιες ποσότητες στην Ρωσία, κάποιες πηγές μιλούν για 2-3.000 drones, τότε το Ισραήλ θα πρέπει να αναθεωρήσει το μέγεθος του οπλοστασίου της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ!

Εκτός από αυτό, οι νέες παραδόσεις όπλων του Ιράν προς την Ρωσία θα αυξήσουν την πίεση των ΗΠΑ, και της Δύσης προς το Ισραήλ ώστε να εμπλακεί πλέον στρατιωτικά στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο θα φέρει εμπλοκή και κλιμάκωση και στην Συρία και την Μέση Ανατολή.

Και αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τα ανταλλάγματα που θα πάρει το Ιράν όπως Su-35 η και Su-57….

Αναμφίβολα, η σύγκρουση στην Ουκρανία παγκοσμιοποιείται σε επικίνδυνο βαθμό. Tα Arash-2 δημιουργήθηκαν ειδικά για να κτυπηθούν στόχοι στο Ισραήλ. Συνεπώς η χρησιμοποίηση τους στην Ουκρανία είναι πρόβα για την Μέση Ανατολή.

Ιρανός αναλυτής μιλώντας για την συνεργασία Ιράν-Ρωσίας, τόνισε πως «Σύντομα ο Ζελένσκι θα πρέπει να μιλάει Φαρσί!»

«Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας δεν συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απλώς εισήλθε σε μια νέα φάση εδώ και πολύ καιρό.

Τα όπλα που αγόρασε η Ρωσία από το Ιράν δεν περιορίζονται σε drones και περιλαμβάνουν και άλλα όπλα.

Άλλωστε αυτός ο δρόμος δεν είναι μονόδρομος!».

Το Ιράν στέλνει Fateh-110 και Zolfaghar στη Ρωσία

Το Ιράν ενισχύει τη δέσμευσή του να προμηθεύει με όπλα την Ρωσία σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ και δυτικών συμμάχων, συμφωνώντας να στείλει όχι μόνο επιθετικά drones αλλά και αυτό που ορισμένοι περιέγραψαν ως τους πρώτους ιρανικής κατασκευής πυραύλους εδάφους-εδάφους που προορίζονται για χρήση εναντίον θέσεων στρατευμάτων.

Σε μια προφανή ένδειξη του διευρυμένου ρόλου του Ιράν ως στρατιωτικού προμηθευτή της Μόσχας, η Τεχεράνη έστειλε αξιωματούχους στη Ρωσία στις 18 Σεπτεμβρίου για να οριστικοποιήσει τους όρους για πρόσθετες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων δύο τύπων ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, σύμφωνα με αξιωματούχους από τις Η.Π.Α.

Μια εκτίμηση πληροφοριών που κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους υποστηρίζει ότι η αμυντική βιομηχανία του Ιράν προετοιμάζει μια πρώτη αποστολή πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar, δύο γνωστών ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις 300 και 700 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στη Μέση Ανατολή. Oι νεότερες εκδόσεις των Fateh-110 και του Zolfaghar θεωρούνται από τους ειδικούς ότι είναι και ισχυρές και αρκετά ακριβείς. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ηλεκτροοπτικά συστήματα καθοδήγησης που επιτρέπουν στους χειριστές πυραύλων να τους καθοδηγούν στην τελική τους προσέγγιση στον στόχο.

Το Ιράν παρείχε προηγουμένως τους ίδιους πυραύλους σε σιιτικές ομάδες στη Μέση Ανατολή, κυρίως στους μαχητές Χούτι στην Υεμένη. Οι δυνάμεις των Χούτι τους χρησιμοποίησαν σε επιθέσεις εναντίον διυλιστηρίων πετρελαίου και άλλων πολιτικών στόχων σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Και νέα παρτίδα drones – Τα φονικά Arash-2 στέλνει το Ιράν

Τον Αύγουστο, εντοπίστηκαν ιρανικά drones, τα Shahed και Mohajer-6, που η Τεχεράνη έστειλε στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την προγραμματισμένη αποστολή πυραύλων είπαν ότι το Ιράν προετοιμάζει επίσης νέες παραδόσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων «δεκάδων» επιπλέον Mohajer-6 και μεγαλύτερου αριθμού Shahed-136.

Ιρανοί τεχνικοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για να δώσουν οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

“Η συνεργασία με το Ιράν έχει θετική επίδραση στην πορεία του ειδικής επιχείρησης. Τα Geran-2, όντας στην πραγματικότητα, ιρανικά UAV Shahed-136, την περασμένη εβδομάδα έπληξαν ουσιαστικά μια σειρά εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον μια παρτίδα μεγαλύτερων drones καμικάζι, τα Arash-2, να είναι στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας” σχολιάζουν ρωσικές πηγές.

Το Arash-2 μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερη εκρηκτική κεφαλή από τα Shahed-136. Το δηλωμένο εύρος πτήσης των 2000 χλμ επιτρέπει χτυπήματα εναντίον οποιουδήποτε στόχου στο έδαφος της Ουκρανίας. Όσον αφορά τις δυνατότητές του, αυτό το drone πρακτικά δεν είναι κατώτερο από τους πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας, αλλά ταυτόχρονα κοστίζει σημαντικά λιγότερο.

Το Arash-2 είναι εξοπλισμένο με δύο συστήματα αυτόματης στόχευσης – αδρανειακή και δορυφορική. Εάν το σήμα του δορυφόρου είναι μπλοκαρισμένο, το UAV θα εξακολουθεί να πετά προς τον στόχο.

Έχοντας χαμηλό κόστος παραγωγής, το Arash-2 θα μπορεί να υπερφορτώσει την αεράμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Tα αποκαλυπτήρια του drone καμικάζι Arash έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, με την Ισλαμική Δημοκρατία να κάνει  παγκόσμιο ρεκόρ στον τομέα των ειδικών και σύγχρονων drones. Το drone Arash, έχει το μεγαλύτερο βεληνεκές για drone καμικάζι στον κόσμο και χρησιμοποιείται και για την καταστολή αεράμυνας.

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση drone τον Ιανουάριο του 2019, το drone Arash εκτοξεύτηκε από την ακτή του Makran και αφού διένυσε απόσταση περίπου 1400 χλμ, χτύπησε τον στόχο του στην επαρχία Semnan.

Σε αυτή την άσκηση, το drone αυτοκτονίας Arash εκτοξεύτηκε από ένα φορητό κοντέινερ σε επαγγελματικά οχήματα!

Μετά από αυτή την επιτυχημένη δοκιμή, ο αντιναύαρχος Mahmoud Mousavi, Αναπληρωτής Αρχηγός του Στρατού, δήλωσε: «Με τις προσπάθειες των εμπειρογνωμόνων του Στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η εμβέλεια των drones του στρατού αυξήθηκε έως και 2000 χιλιόμετρα. Κατέχουμε πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ».

Δεν αποκλείεται η «ρωσοποίηση» των ιρανικών drones Arash-2 όπως έγινε με τα «Geran-2».

Τελεσίγραφο Ρωσίας στο Ισραήλ: “Θα καταστρέψετε τις σχέσεις μας”

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ να μην παραδώσει όπλα στην Ουκρανία λέγοντας πως κάτι τέτοιο “θα κατέστρεφε” τη σχέση με τη Ρωσία.

«Το Ισραήλ μοιάζει έτοιμο να παραδώσει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Είναι ένα πολύ απερίσκεπτο μέτρο. Θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

«Θα καταστρέψει όλες τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε σε μήνυμά του. «Δεν μιλάω για το ότι τα καθάρματα του Μπαντέρα ήταν ναζί και παρέμειναν έτσι. Αρκεί να δούμε τους συμβολισμούς των σύγχρονων μπράβων τους. Αν εφοδιαστούν με όπλα, τότε το Ισραήλ θα ανακηρύξει ήρωές του τον Μπαντέρα και τον Σούκεβιτς…» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Ουκρανό εθνικιστή Στεπάν Μπαντέρα και τον επικεφαλής του ουκρανικού επαναστατικού στρατού Ρόμαν Σούκεβιτς.

Απαντώντας σε ερώτηση του AFP για τις δηλώσεις αυτές, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε από την πλευρά του πως το γραφείο του δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ.

Η Ουκρανία έχει καλέσει στο παρελθόν το Ισραήλ να την υποστηρίξει απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι ισραηλινές και οι ρωσικές αρχές διατηρούν στενές σχέσεις.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν μέχρι τώρα περιορίσει τη συνεργασία τους με την Ουκρανία στην ανθρωπιστική βοήθεια και στις παραδόσεις μη-φονικού υλικού προκειμένου να διαφυλάξουν τη σχέση τους με τη Μόσχα.

Ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ, Ναχμάν Σάι προειδοποίησε χθες στο Twitter για τη φερόμενη αποστολή φορτίου πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το Ισραήλ πρέπει να εμπλακεί σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση», είπε. Και πρότεινε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία «όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας