Κομισιόν: “Μαύρες” προβλέψεις για πληθωρισμό-Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ταχύτητα ανόδου τιμών

704
Κομισιόν:

Σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό αλλά και αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης φέτος καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει για φέτος ανάπτυξης στο 4%, ποσοστό πιο υψηλό από τη μέση επίδοση ανά την ΕΕ αλλά και σημαντικά μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση και της Επιτροπής (3,5%) και του ΥΠΟΙΚ (3,1%).

Ωστόσο, η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχη για το 2023, στο 2,4%, από 3,1% που είχε καταγράψει στις εαρινές της εκτιμήσεις.

Στο μέτωπο της ακρίβειας προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού φέτος κατά 8,9% στην Ελλάδα, ταχύτερη του μέσου όρου της ΕΕ (έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 6,3% τον Μάιο) και για το 2023 εκτιμά πως ο δείκτης τιμών (εναρμονισμένος) θα αυξηθεί εκ νέου κατά 3,5% έναντι ανόδου κατά 1,9% που ανέμενε πριν.

Αναλυτικά η Κομισιόν αναφέρει ότι: «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά».

Επίσης, σημειώνει ότι οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας» καθώς και λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπερέβη τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος» αναφέρεται. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, αναμένεται και εξασθένιση της δυναμικής στο πεδίο των νέων θέσεων εργασίας, ειδικά σε τομείς που επηρεάζονται από το υψηλό κόστος εισαγωγών.

Τούτο «αναμένεται να λειτουργήσει και ως τροχοπέδη στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα». Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να στηριχθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τον τουρισμό που θα καταγράψει πλήρη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023.

Οι αβεβαιότητες

«Στο μέλλον, η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό ρυθμό πληθωρισμού να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023» εκτιμάται. Επιπλέον, οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού, αναμένεται να επιβραδύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης» επισημαίνεται. Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να επιβραδυνθούν σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαίου, δεδομένου του λιγότερο υποστηρικτικού εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της έκρηξης των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων. Η μετακύλιση στα υπόλοιπα είδη του καλαθιού της κατανάλωσης αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και το 2023.

«Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις έχουν αυξηθεί» αναφέρεται. Όπως αναφέται, δε, ρίσκα αντιμετωπίζει και ο τουριστικός τομέας υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των εισερχόμενων τουριστών και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται και η δυνητικά πιο θετική δυναμική της αγοράς εργασίας που θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, στην ιδιωτική κατανάλωση στο μέλλον.

Ο πόλεμος

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της για τις Καλοκαιρινές Προβλέψεις η Επιτροπή αναφέρει πως «ο πόλεμος της Ρωσίας χειροτερεύει τις προοπτικές» και «συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ΕΕ, θέτοντάς την σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις» του Μαίου. Σε επίπεδο ΕΕ προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,5% το 2023. Σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2022 και πιο ήπια αύξηση κατά 1,4% το 2023.

Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος) εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, με άνοδο κατά 7,6% στην Ευρωζώνη και κατά 8,3% στην ΕΕ. Αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 με άνοδο 4% και 4,6%, αντίστοιχα. Οι κρίσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη και «πολλοί από τους αρνητικούς κινδύνους που περιβάλλουν τις εαρινές προβλέψεις του 2022 έχουν υλοποιηθεί» αναφέρει.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ασκήσει πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών τροφίμων που »τροφοδοτούν τις παγκόσμιαν κλίμακας πληθωριστικές πιέσεις, διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πυροδοτούν μια ταχύτερη απόκριση της νομισματικής πολιτικής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Επίσης, επισημαίνεται πως επιβαρύνει την εικόνα και η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά και η αυστηρή υγειονομική πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα COVID-19. «Η οικονομία της ΕΕ παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης που μειώνει την εξωτερική ζήτηση» επισημαίνεται. Ετσι, η ανάκαμψη του 2021 προσφέρει μεν στήριξη το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά η οικονομική δραστηριότητα για το υπόλοιπο του 2022 θα είναι υποτονική, παρά τον πολλά υποσχόμενο θερινό τουρισμό. Για το 2023, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ αναμένεται να αποκτήσει δυναμική, με προϋποθέσεις μία ανθεκτική αγορά εργασίας, μετριασμό των πληθωριστικών πιέσεων και στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη σώρευση αποταμιεύσεων.

Πηγή: news247 – Γιώργος Αλεξάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας