Αρκεί να μας λέτε ότι το πληρώσατε σε ευρώ ή δολάρια
Προς εξεφτελισμό οδεύει η ΕΕ, αλλά που ίσως σώσει τις κοινωνίες από τον οικονομικό “στραγγαλισμό” που επιβλήθηκε λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία (άραγε ποιους έχουν λήξει;), καθώς θα κάνει έμμεσα αποδεκτό το ρωσικό διάταγμα για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αρκεί να μην το… ξέρουν!
Έτσι η Κομισιόν προσανατολίζεται στο ότι δεν θα υπάρχει παράβαση των “κυρώσεων” αν οι εταιρείες δηλώνουν ότι κατέθεσαν τις πληρωμές για φυσικό αέριο σε ευρώ ή δολάρια. Τώρα αν μετατρέπονται σε ρούβλια θα είναι αδιάφορο.
Τελικά η άνευ προηγούμενου ακρίβεια και πληθωρισμός που πλήττουν τους πολίτες τρόμαξε τους Ευρωπαίους και έτσι προσπαθεί να βρει τρόπο να μην διαλυθούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες των κρατών-μελών καθώς όπως έδειξε η διακοπή ροής του φυσικού αερίου σε Βουλγαρία, Πολωνία η Μόσχα δεν κάνει πίσω από το διάταγμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δώσει λύση στους εισαγωγείς φυσικού αερίου για το ζήτημα της ενδεχόμενης παραβίασης των κυρώσεων στη Ρωσία, μετά το διάταγμα Πούτιν που απαιτεί οι πληρωμές να μετατρέπονται σε ρούβλια, αναφέρει δημοσίευμα του Βloomberg.
Ειδικότερα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σε νέα οδηγία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στις εταιρείες ότι πρέπει να κάνουν μία σαφή δήλωση πως θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι τρέχουσες συμβάσεις.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του πρακτορείου, η Κομισιόν ενημέρωσε τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών ότι η εν λόγω οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.
Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.
Αρχικά η ΕΕ είχε εκτιμήσει ότι ο μηχανισμός πληρωμών που ζήτησε ο Πούτιν παραβίαζε τα υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά κυρίως παρέκαμπτε τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Μόσχα.
Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή η Κομισιόν είπε στα κράτη- μέλη πως η επικαιροποιημένη οδηγία της θα διευκρινίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank, όπως είχε ζητήσει το Κρεμλίνο.
Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν προσδιόρισε και το εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια – όπως προβλέπει το ρωσικό διάταγμα – είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Προηγουμένως, αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ανεπίσημα ότι το άνοιγμα ενός τέτοιου λογαριασμού θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Όπως είπαν δε οι πηγές του πρακτορείου, η επικαιροποιημένη οδηγία, με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα κράτη – μέλη, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο σημείο.
Ένα άλλο βασικό σημείο στην οδηγία είναι ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής βρήκε τις κυβερνήσεις διαιρεμένες, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ενώ η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία ενέκριναν σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Κομισιόν, η Πολωνία είπε αποτυγχάνει να προσφέρει νομική σαφήνεια και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στους πρεσβευτές της ΕΕ. Άλλα κράτη είχαν μπερδευτεί από την απουσία συγκεκριμένης οδηγίας για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια.
Η Γερμανία ανέφερε στη συνάντηση ότι συμβουλεύτηκε τις εταιρείες της για την πρόταση και έλαβε θετικά σχόλια, πρόσθεσε η πηγή. Το Βερολίνο διευκρίνισε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.