Η επιχείρηση «σκιά από τον ουρανό», όπως τη χαρακτηρίζουν Ινδοί αναλυτές, φέρεται να εκτελέστηκε τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου, με σμήνη από Harop να πλήττουν κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Lahore, το Karachi, το Rawalpindi και άλλες πόλεις-κλειδιά του Πακιστάν.
Πακιστανικές πηγές επιβεβαιώνουν τον θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών, ενώ το Ισλαμαμπάντ απάντησε άμεσα καταρρίπτοντας τουλάχιστον 25 από τα επιτιθέμενα drones.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια των Harop – drones καμικάζι που παράγονται από την Israel Aerospace Industries και φέρουν εκρηκτικές κεφαλές 16 κιλών – εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, ο υποστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry δήλωσε ότι 12 από αυτά καταρρίφθηκαν πάνω από πόλεις όπως η Lahore, η Bahawalpur, η Ghotki και η Gujranwala, αφήνοντας πίσω τους κρατήρες, ερείπια και τρόμο.
Τα Harop, σχεδιασμένα να αιωρούνται για ώρες και να εντοπίζουν στόχους με ηλεκτροοπτικά και παθητικά ραντάρ, επιτρέπουν ακρίβεια, ταχύτητα και αιφνιδιασμό.
Η χρήση τους από την Ινδία αποτελεί σημείο καμπής: ποτέ ξανά το Νέο Δελχί δεν είχε επιστρατεύσει αυτό το είδος τεχνολογίας κατά του Πακιστάν.
Σε μια δήλωση που ψυχραίνει το αίμα και κλείνει κάθε παράθυρο διπλωματίας, ο Πακιστανός Υπουργός Άμυνας προειδοποίησε:
«Δεν υπάρχει χώρος για αποκλιμάκωση»
Η δήλωση αυτή σφραγίζει ένα νέο, σκοτεινό κεφάλαιο στην αντιπαράθεση των δύο πυρηνικών δυνάμεων, με την πιθανότητα ευρείας σύρραξης να μετατρέπεται πλέον από σενάριο σε εφιαλτικό ενδεχόμενο.
Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη ανάσα.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι ποιος ξεκίνησε.
Είναι ποιος – και αν – μπορεί να σταματήσει….
Τα πλάνα από τις επιθέσεις με ισραηλινά πυρομαχικά κατά του Πακιστάν που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Ανείπωτος όλεθρος για το Πακιστάν – Η Ινδία εξαπολύει σιδερένια… λαβή θανάτου με ρωσικούς S-400
Εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης με το Ισλαμαμπάντ, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ενεργοποίησαν τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 το βράδυ της 7ης Μαΐου, για να αποκρούσουν πακιστανική αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.
Οι εν λόγω αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Πακιστάν επιχείρησε να πλήξει πολλαπλούς στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια και δυτική Ινδία, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Στόχοι αποτέλεσαν βάσεις στις πόλεις Awantipora, Srinagar, Jammu, Pathankot, Amritsar, Ludhiana και Bhuj.
Όπως διευκρινίστηκε, όλα τα εκτοξευθέντα πυρομαχικά αναχαιτίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από τα συστήματα S-400, τα οποία φέρουν τοπικά την ονομασία “Sudarshan Chakra”.
Η χρήση των S-400 επιβεβαιώθηκε και μέσα από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες απεικονίζονται τα υπολείμματα πυραύλων 9M96E2 εντός ινδικού εδάφους.
Τα S-400 αποτελούν τη βασική συνιστώσα του εκτεταμένου αμυντικού δικτύου της Ινδίας.
Η χώρα προμηθεύτηκε τέσσερις μοίρες του συστήματος από τη Ρωσία.
Κάθε μοίρα αποτελείται από δύο πυροβολαρχίες.
Κάθε πυροβολαρχία, ή μονάδα βολής, περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές, ένα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου με 128 πυραύλους.
Συνολικά, κάθε μοίρα διαθέτει 16 οχήματα.
Στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 5,43 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε το 2018, η Ινδία προμηθεύτηκε 60 εκτοξευτές με περίπου 6.000 πυραύλους, μεταξύ των οποίων οι 9M96E2 με εμβέλεια 120 χιλιομέτρων, οι 48N6E2 με 200 χιλιόμετρα, οι 48N6E3 με 240 χιλιόμετρα και οι 40N6E με δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε απόσταση έως 380 χιλιομέτρων.
Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ότι η απάντηση της χώρας στην πακιστανική αεροπορική επίθεση περιλάμβανε πλήγματα σε ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή της πόλης Lahore.
Τόνισαν μάλιστα ότι η αντίδραση ήταν «στον ίδιο τομέα και με την ίδια ένταση» με την πακιστανική επίθεση.
Από την πλευρά του, το πακιστανικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι αντιαεροπορικές του δυνάμεις αναχαίτισαν 25 ισραηλινής κατασκευής περιπλανώμενα πυρομαχικά τύπου Harop, τα οποία είχαν εκτοξευθεί από την Ινδία κατά διαφόρων περιοχών της χώρας στη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Lahore, πιθανότατα σε αεροπορική βάση, ενώ ένας άμαχος σκοτώθηκε στην πόλη Ghotki.
Shehbaz Sharif – Πρωθυπουργός Πακιστάν: Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας με κάθε κόστος
Ο πρωθυπουργός Shehbaz Sharif ξεκαθάρισε ότι το Πακιστάν θα υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα «με κάθε κόστος» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio.
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη να συνεργαστούν στενά η Ινδία και το Πακιστάν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ανέφερε η πακιστανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι δεσμεύεται να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Vikram Misri – ΥΠΕΞ Ινδίας: Οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση του Πακιστάν θα θεωρηθεί κλιμάκωση και θα απαντηθεί ως τέτοια
Όσον αφορά την επίσημη θέση του Νέου Δελχί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vikram Misri επεσήμανε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δράση από το Πακιστάν θα θεωρηθεί «κλιμάκωση», προσθέτοντας ότι το Ισλαμαμπάντ θα θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση σε ινδικές υποδομές.
Νωρίτερα, η Ινδία δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε επιχειρήσει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ο ινδικός στρατός είχε αποτρέψει τις επιθέσεις
Σοκαριστική δήλωση του Πακιστανού ΥΠΑΜ: «Κανένας χώρος για αποκλιμάκωση»
Με τη σειρά του, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Khawaja Asif απάντησε στον επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας, μέσω Reuters, ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου περιθώριο για αποκλιμάκωση», καθώς η σύγκρουση «εισέρχεται σε αδιέξοδο».
Ο Asif ξεκαθάρισε μεν ότι οι ΗΠΑ ηγούνται των προσπαθειών αποκλιμάκωσης, ωστόσο οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ινδίας καθιστούν την απάντηση του Πακιστάν «όλο και πιο σίγουρη».
Ο υπουργός δήλωσε ότι το Πακιστάν θα στοχεύσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας σε αντίποινα.
CNN: Γεγονός η μεγαλύτερη σύγχρονη αερομαχία
Η μεγαλύτερη σύγχρονη «αερομαχία» φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 7ης Μαΐου κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης της Ινδίας κατά 9 στόχων στο Πακιστάν αλλά και στο πακιστανικό Κασμίρ.
Όπως μεταδίδει το CNN μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες και πιο παρατεταμένες αερομαχίες στη σύγχρονη αεροπορική ιστορία, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν ταυτόχρονα τουλάχιστον 125 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έδωσαν μάχες διάρκειας περίπου μιας ώρας σε μια ακτίνα περίπου 160 χιλιομέτρων.
Πάντως, η αερομαχία αυτή ωστόσο… δεν παραπέμπει σε εικόνες με τα μαχητικά να είναι σε στενή επαφή, να κάνουν ελιγμούς και να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα – έστω και εικονικά – πυρά του αντιπάλου.
Βάσει των πληροφοριών, καμία από τις δύο πλευρές δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της άλλης.
Αυτό που περιγράφουν οι πακιστανικές πηγές ως μια από τις μεγαλύτερες αερομαχίες στην Ιστορία, ήταν περισσότερο μια μάχη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν τόσο επίγειους όσο και εναέριους στόχους από απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς ποτέ να έχουν οπτική επαφή με αυτούς τους στόχους.
Τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία είναι εξοπλισμένες με εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στο έδαφος του άλλου για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση.