Κόλαφος Le Monde-Δριμύ κατηγορώ κατά ελλ.κυβέρνησης-Δικαιοσύνης για «θάψιμο» του σκανδάλου των υποκλοπών

267

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα «καταδίκασαν την απόφαση του Αρείου Πάγου να αθωώσει την υπηρεσία πληροφοριών, η οποία τελεί υπό την αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» και κατήγγειλαν μια μορφή ασυλίας

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για ένα τεράστιο σύστημα παρακολούθησης που στόχευε πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες που συντάραξε την ελληνική πολιτική σκηνή, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο, μια απόφαση που επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση και «μαρτυρά» την κυβερνητική προσπάθεια να το «θάψει», εγείροντας σφοδρές αντιδράσεις, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα της γαλλικής η Le Monde.

Το «Ελληνικό Watergate» – 4 ιδιώτες κατηγορούνται!

Η ανταποκρίτρια της Le Monde στην Αθήνα, Marina Rafenberg, εστιάζει στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουλίου, να απαλλάξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από τις κατηγορίες για τις υποκλοπές και να αναγνωρίσει ευθύνες για το «Ελληνικό Watergate» αποκλειστικά σε ιδιώτες, που αναζωπύρωσε την πολιτική αντιπαράθεση.
«

Μόνο τέσσερις εκπρόσωποι της εταιρείας που εμπορεύτηκε το λογισμικό κατασκοπίας Predator θα διωχθούν τελικά για «παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Η Le Monde τονίζει πως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα «καταδίκασαν την απόφαση του Αρείου Πάγου να αθωώσει την υπηρεσία πληροφοριών, η οποία τελεί υπό την αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» και κατήγγειλαν μια μορφή ασυλίας.

Οι πολιτικές αντιδράσεις.

«Ο ηγέτης  του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη έχει κλονιστεί».
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, που ο ίδιος ήταν θύμα υποκλοπής του τηλεφώνου του από το λογισμικό Predator, κατηγόρησε «την κυβέρνηση ότι πρώτα μόλυνε τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα το δικαστικό σύστημα»», σημειώνεται στην ανταπόκριση.
Μάλιστα, σημειώνεται, το σκάνδαλο ξέσπασε το 2022, ακριβώς μετά την αποκάλυψη του κ. Ανδρουλάκη ότι στοχοποιήθηκε από το λογισμικό κατασκοπίας Predator, ένα σύστημα που επιτρέπει, μόλις το τηλέφωνο μολυνθεί, να καταγράφονται τα μηνύματα και οι κλήσεις του θύματος – ακόμη και εκείνες που γίνονται μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών –, και να έχει ο χειριστής του λογισμικού πρόσβαση σε κωδικούς ή και στο ιστορικό περιήγησης της συσκευής του θύματος στο διαδίκτυο.
Η Le Monde αναφέρει πως λίγο μετά την εκλογή του, το 2019, ο συντηρητικός Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθέτησε τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας άμεσα υπό την αιγίδα του.
Έκτοτε, οι περιπτώσεις κατασκοπίας, είτε με παραδοσιακά μέσα (ηχογράφηση τηλεφωνικών συνομιλιών) είτε μέσω του λογισμικού κατασκοπίας, εκτοξεύθηκαν: πάνω από 15.000 τηλέφωνα φέρεται να παρακολουθούνταν από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τον Τύπο.

Οι αποκαλύψεις

«Πολλά ερευνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Reporters United ή το Inside Story, αποκάλυψαν τους δεσμούς της κυβέρνησης με την εταιρεία Intellexa.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, – ο οποίος είναι και ανιψιός του – υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη δημοσίευση μιας έρευνας καταπέλτη που έδειχνε ότι γνώριζε καλά τον Φέλιξ Μπίτζιο, αναπληρωτή διευθυντή της Intellexa», γράφει η Le Monde.
Η ανταπόκριση αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή της αποκάλυψης του σκανδάλου, ισχυρίσθηκε ότι δε γνώριζε για την παρακολούθηση του σοσιαλιστή ηγέτη και διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό κράτος «δεν αγόρασε ή χρησιμοποίησε ποτέ» το Predator.
Ωστόσο, το δημοσίευμα προσθέτει πως με την πάροδο των μηνών, οι αποκαλύψεις συσσωρεύονταν με την Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 87 άτομα στοχοποιήθηκαν από το Predator, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, υπουργών της συντηρητικής παράταξης, συνεργατών του ίδιου του πρωθυπουργού, ηγετών των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

Εξαγωγή του Predator

«Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με το Inside Story, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να έδωσε άδεια για εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπίας στο Σουδάν και στη Μαδαγασκάρη», τονίζει η Le Monde.
Στο σημείο αυτό η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας σημειώνει πως στην αναφορά 300 σελίδων που συνέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παραδέχεται ότι 116 τηλέφωνα έχουν στοχοποιηθεί από το Predator, αλλά και πως 28 από αυτά παρακολουθήθηκαν ταυτόχρονα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδος.
«Καταλήγει ότι πρόκειται για «σύμπτωση» και ότι αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι δύο παρακολουθήσεις προέρχονται από την ίδια πηγή», αναφέρει η Le Monde για το εισαγγελικό πόρισμα.
Εν συνεχεία, η ανταπόκριση τονίζει πως οι δικηγόροι των θυμάτων και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αναδεικνύουν εδώ και πολλές ημέρες τις ελλείψεις της έρευνας που διεξήγαγε η ελληνική δικαιοσύνη. Μόνο δύο αναγνωρισμένα θύματα του Predator έχουν καταθέσει: ο οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και μια πρώην υπάλληλος της Meta, η Ελληνοαμερικανίδα Άρτεμις Σίφορντ.
«Η ερευνητική εργασία είναι ελλιπής.
Γιατί όλα τα θύματα που στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό δεν έχουν ακουστεί;
Γιατί δεν προσπάθησαν να βρουν αν άλλα τηλέφωνα έχουν μολυνθεί;
Τουλάχιστον δύο άλλα άτομα, ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μια υπάλληλος των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν στοχοποιηθεί και δεν έχουν καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα», εξηγεί ο Ζαχαρίας Κέσσες, ο δικηγόρος του κ. Κουκάκη.
Η Le Monde αναφέρει πως «ο εισαγγελέας δε ζήτησε ούτε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας που εμπορεύτηκε το λογισμικό ούτε ανέκρινε τους Έλληνες υπαλλήλους, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2021 μετέφεραν βιαστικά τους διακομιστές και όλο τον εξοπλισμό που υπήρχε στα γραφεία τους στα προάστια της Αθήνας, όπως είχε ανακαλύψει το Inside Story».
Μεταφέρει δε τη θέση του Άρειου Πάγου πως πάνω από 40 μάρτυρες εξετάσθηκαν και πως ζητήθηκε ακόμη και η συνδρομή των αμερικανικών και ελβετικών αρχών για την έρευνα.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως «δε σκοπεύει να σταματήσει εδώ».

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κάτι που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα κάνουν πιθανότατα και άλλα θύματα.
«Θα παρουσιάσουμε νέα στοιχεία στη ελληνική δικαιοσύνη για να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την έρευνα», δήλωσε στη Le Monde ο δικηγόρος κ. Κέσσες και προσέθεσε: «Και πάντα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να θαφτεί».
Capture_212.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας