«Κόλαφος» για τα νοικοκυριά-Οι τραπεζίτες προεξοφλούν υψηλό πληθωρισμό μέχρι το 2025

608

Υψηλό πληθωρισμό τουλάχιστον μέχρι το 2025 προεξοφλούν 41 τραπεζικοί κολοσσοί, που συμμετείχαν σε τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και των μακροοικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του euro2day, το ποσοστό του 2% στον πληθωρισμό της ευρωζώνης (το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ) είναι «άπιαστο όνειρο» σύμφωνα με τους τραπεζίτες για το 2023, οι οποίοι συμφωνούν σε ποσοστό 100% ότι θα είναι μεγαλύτερος. Για το 2024, το 70% των τραπεζιτών εκτιμά ότι θα είναι πάνω από 2%, ενώ ακόμη και για το 2025 το 50% των τραπεζιτών θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τα ανώτερα επίπεδα που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε ανεκτά για την ΕΚΤ επίπεδα, μόλις το 2026. Κι αυτή η εκτίμηση των τραπεζιτών ισχύει με βάση τα τωρινά δεδομένα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στην οικονομία.

Κόλαφος για τα νοικοκυριά

Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο πληθωρισμός δεν «χτυπάει» όλους το ίδιο. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά βουλιάζουν κάτω από το βάρος του, ενώ την ίδια ώρα οι μεγαλοβιομήχανοι και οι εισηγμένες κερδίζουν από αυτόν.

Συγκεκριμένα, ο υψηλός πληθωρισμός είχε ως συνέπεια τη μείωση των πραγματικών μισθών και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του (Taxing Wages). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Εδώ, φαίνεται και το πλαστό αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης του πληθωρισμού. Κι αυτό, γιατί τα νοικοκυριά πλήττονται κυρίως από τις δραματικές αυξήσεις των τροφίμων. Έτσι, η μείωση του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως αυτή παρουσιάζεται από τα επίσημα στοιχεία, δεν «αγγίζει» τα νοικοκυριά. Ενδεικτικά είναι πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται αύξηση 14,9% στον δείκτη τιμών παραγωγού της βιομηχανίας τροφίμων τον Φεβρουάριο.

Πώς κερδίζουν οι μεγαλοβιομήχανοι από τον πληθωρισμό

Όπως ήδη αναφέραμε, ο πληθωρισμός δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα για όλους. Οι μεγάλες βιομηχανίες και οι εισηγμένες, μάλιστα, όχι μόνο φαίνεται να κερδίζουν,, αλλά επιπρόσθετα, συντηρούν επίτηδες τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, καθώς μέσα από αυτόν αυξάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα τα κέρδη τους. Πρόκειται για τον λεγόμενο «πληθωρισμό της απληστίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον έχουν τα εξής στοιχεία:

– Το μικτό περιθώριο κέρδους EBITDΑ επί των εσόδων κατασκευαστικού ομίλου αυξήθηκε κοντά στις 4 μονάδες και το περιθώριο μικτού κέρδους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

– Εισηγμένη βιομηχανία τροφίμων αποδίδει την περσινή αύξηση του λειτουργικού κέρδους στο αποδοτικότερο μίγμα πωλήσεων σε συνδυασμό με τον… εξορθολογισμό των τιμών.

– Σχεδόν τριπλάσιο είναι το μικτό περιθώριο κέρδους που εμφάνισε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενεργειακή εταιρεία ενώ στη διαφοροποίηση του μίγματος πωλήσεων στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας αποδίδει εισηγμένος προμηθευτικός όμιλος την αύξηση των περιθωρίων κέρδους του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας