Κοινές διπλωματικές διαπιστώσεις για τον πόλεμο της Ουκρανίας

1383

Σε πολύ πρόσφατο άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό “Spectator” ο παλαίμαχος της ρεαλιστικής διπλωματίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger υπενθυμίζει τις καταστροφές που υπέστη η Ευρώπη «υπνοβατώντας» προς τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, την ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διπλωματία, η οποία απαιτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, και στη χωρίς φραγμούς χρήση της νέας πολεμικής τεχνολογίας νομίζοντας ότι έτσι θα φτάσουμε στην πλήρη νίκη χωρίς δικές μας απώλειες και χωρίς να μας βασανίζουν «ηθικά διλήμματα».

Όπως ακριβώς οι τρεις Έλληνες πρέσβεις είχαμε υπογραμμίσει στις σχετικές δηλώσεις μας από 31.3.22 και 5.8.22, ο πεπειραμένος φιλόσοφος της πολιτικής και της διπλωματίας καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, αλλά τίθεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός για να αποφευχθεί προσφυγή στα πυρηνικά όπλα και υποστηρίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων τόσο με στόχο τη διατύπωση νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας με συμμετοχή της Ρωσίας, όσο και για τη διευθέτηση των εδαφικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καθώς και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Συμμεριζόμαστε την αντίθεσή του στην καταστροφή της Ρωσίας. Η Ρωσία, στη μακρά ιστορία της, ήταν πάντοτε ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής εξίσωσης ισχύος και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Τυχόν διάλυσή της μπορεί να οδηγήσει σε ατέρμονη βία και πολέμους στο έδαφός της που περιλαμβάνει πλήθος λαών μέσα σε 11 διαφορετικές χρονικές και κλιματικές ζώνες.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα θύματα, αλλά και ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης που καθίσταται πλέον ορατός, επιβάλλουν σωφροσύνη των πολιτικών ηγεσιών και ένα νέο όραμα που δεν προσανατολίζεται στη «νίκη» των όπλων, αλλά στο θρίαμβο της ειρήνης.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιμή

Νικόλαος Κανέλλος, πρώην Πρέσβης

Αλέξανδρος Κ. Κατράνης, πρώην Πρέσβης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας