Συμβούλιο Ισραήλ-Σ.Αραβίας, ΗΠΑ κτλ στην Αίγυπτο
Γεωπολιτικό σεισμό προκαλούν οι πληροφορίες πως υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για δημιουργία “ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής” με κοινό σύστημα αεράμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης.
Όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε πολεμικό συμβούλιο στο Σαρμ ελ Σέιχ στην χερσόνησο του Σινά με την συμμετοχή των ΑΓΕΕΘΑ Ισραήλ-Σ.Αραβίας και ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων από Αίγυπτο-Κατάρ, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ιορδανία και ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει πως μόλις το κοινό σύστημα ολοκληρωθεί, δείτε παρακάτω τι σχεδιάζουν, οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε Κιουρετσίκ και Ιντσιρλίκ της Τουρκίας θα κλείσουν. Σκοπός των βάσεων αυτών ήταν ο έλεγχος της Μέσης Ανατολής, η καταγραφή των ιρανικών κινήσεων και η έγκαιρη προειδοποίηση προς το Ισραήλ.
Αυτό σε λίγο παύει να ισχύει και η γεωπολιτική χρησιμότητα και οι εκβιασμοί της Άγκυρας θα πέσουν στο κενό. Γι αυτό και η Άγκυρα δεν συμμετείχε καν στην Σύνοδο Κορυφής.
Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν άμεσα τα ελληνοτουρκικά.
Μόνο τυχαία δεν ήταν τα όσα είπε πρόσφατα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας καθώς συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής.
Δείτε βίντεο
“Αραβικό ΝΑΤΟ”: Συνάντηση ανώτατων στρατιωτικών Αξιωματούχων
Οι ΗΠΑ συγκάλεσαν μυστική συνάντηση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων από το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες για να διερευνήσουν πώς θα συντονιστούν ενάντια στις αυξανόμενες πυραυλικές δυνατότητες και τα πολυάριθμα drone του Ιράν.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ στην χερσόνησο του Σινά κάποια στιγμή τον Μάρτιο.
Η συνάντηση συγκέντρωσε κορυφαίους ανώτατους στρατιωτικούς από το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και την Ιορδανία.
Ήταν η πρώτη φορά που τόσο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες συναντήθηκαν υπό την αιγίδα του αμερικανικού στρατού.
Εκπρόσωπος των ΗΠΑ ήταν ο στρατηγός Frank McKenzie, ο τότε αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Στην συνάντηση του Sharm El Sheikh παρευρέθηκε ο υποστράτηγος Aviv Kochavi, ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών Ενόπλων δυνάμεων και ο στρατηγός Fayyadh bin Hamed Al Ruwaili, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας.
Συμμετείχε επίσης ο υποστράτηγος Salem Bin Hamad Al-Nabit, ο οποίος ηγείται των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ, όπως και ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές από την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Το Μπαχρέιν, του οποίου ο στρατιωτικός αρχηγός σπάνια ταξιδεύει, και τα ΗΑΕ, έστειλαν κατώτερης βαθμίδας αξιωματικούς. Το Κουβέιτ και το Ομάν δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Προκαταρκτική συμφωνία
Ο διοικητής των ισραηλινών IDF Aviv Kohavi συμφώνησε μαζί με άλλους αξιωματούχους ασφαλείας της Μέσης Ανατολής για τη δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής σχετικά με τις μεθόδους ταχείας προειδοποίησης εναέριων απειλών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις θα διαβιβάζονται μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή και όχι μέσω ενός αμερικανικού τύπου στρατιωτικού συστήματος κοινής χρήσης δεδομένων.
Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις δυνάμεις της χώρας που θα απαντούσαν σε οποιοδήποτε περιστατικό.
Άρα μιλάμε και για δημιουργία μιας μεικτής “Task Force”.
Οι συμφωνίες δεν είναι δεσμευτικές, αλλά είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των περιφερειακών ηγετών με σκοπό την οριστικοποίηση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και για τη διεύρυνση της συνεργασίας.
Οι συνομιλίες του Σαρμ Ελ Σέιχ διοργανώθηκαν μετά από μαραθώνιες μυστικές συζητήσεις μιας ομάδας εργασίας (χαμηλότερου επιπέδου) που αποτελούνταν από εκπροσώπους των χωρών της Μέσης Ανατολής. Η ομάδα αυτή είχε προετοιμάσει το έδαφος και είχε συζητήσει υποθετικά σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν για τον εντοπισμό και την άμυνα έναντι ιρανικών αεροπορικών απειλών.
Η ομάδα εργασίας περιελάμβανε τον τότε αρχηγό σχεδιασμού της Κεντρικής Διοίκησης, Υποστράτηγο Scott Benedict.
Ολοκληρωμένη ασπίδα αεράμυνας
Οι ΗΠΑ θέλουν να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη ασπίδα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, μια ασπίδα που θα συνδέει ραντάρ, δορυφόρους και άλλους αισθητήρες μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Συνεπώς το ΝΑΤΟϊκό ραντάρ στην Τουρκία όπως και οι βάσεις σε Κιουρετσίκ-Ιντσιρλίκ δεν έχουν χρησιμότητα!
Ωστόσο, τα σχέδια έχουν καθυστερήσει λόγω ανησυχιών από κάθε χώρα σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις αδυναμίες της κάθε χώρας και τον φόβο ότι η Σαουδική Αραβία θα κυριαρχούσε στη συνεργασία.
Το τρέχον σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή εδρεύει στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ. Σε αυτό συμμετέχουν αξιωματικοί σύνδεσμοι από αραβικές συμμαχικές χώρες.
Πολλά από τα δομικά στοιχεία για ένα πιθανό περιφερειακό σύστημα αεράμυνας είναι σε ισχύ. Η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει έως και 22 συστοιχίες Patriot, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, και βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης Terminal High Altitude Area Defense, ενός άλλου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος γνωστό ως THAAD.
Τα Η.Α.Ε. έχουν ήδη ένα σύστημα THAAD, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε στο Άμπου Ντάμπι τον Ιανουάριο από αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Το Ισραήλ διαθέτει το σύστημα Iron Dome και άλλα προηγμένα συστήματα αεράμυνας για τον εντοπισμό και την κατάρριψη ρουκετών, πυραύλων και άλλων απειλών, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύονται από Παλαιστίνιους μαχητές από τη Γάζα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από το Ιράν και άλλες χώρες.
«Το δύκολο είναι πραγματικά πώς να τα συνδυάσεις, ώστε να δημιουργήσεις περισσότερα από το απλό άθροισμα των συστατικών μερών», είπε ο στρατηγός McKenzie σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου τον Μάρτιο. «Έτσι όλοι βλέπουν το ίδιο πράγμα, όλοι λαμβάνουν έγκαιρη προειδοποίηση, όλοι μπορούν να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν πολύ γρήγορα σε μια πιθανή ιρανική επίθεση».
“Τα δευτερόλεπτα έχουν σημασία” – Στόχος το Ιράν
«Χρόνια συνεχών επιθέσεων με ρουκέτες και UAV από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, στην εποχή μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ, βοήθησαν να έρθουν κοντά τόσο το Ισραήλ όσο και αρκετοί γείτονές του», δήλωσε ο Tom Karako, διευθυντής του Missile Defense Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.
«Σε αυτό το παιχνίδι, τα δευτερόλεπτα και οι ίντσες έχουν σημασία. Η έγκαιρη ανίχνευση και προειδοποίηση, και στη συνέχεια η δημιουργία μιας σταθερής τροχιάς, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμa για την ικανότητα ενός αμυνόμενου να εμπλέκεται, να αναγνωρίζει και να αναχαιτίζει μια εισερχόμενη απειλή», πρόσθεσε ο κ. Karako.
Παράγοντες που επέτρεψαν τη διεξαγωγή των συνομιλιών του Σαρμ ελ Σέιχ ήταν οι κοινές ανησυχίες των συμμετεχόντων εθνών για το Ιράν, οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών κρατών που προέκυψαν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Aβραάμ υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η ένταξη του Ισραήλ στην αρένα επιχειρήσεων της CENTCOM.
Επιπλέον, η αυξανόμενη απειλή από τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν έχει αυξήσει την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει και για χρήση drones από σουνιτικές δυνάμεις.
Επίσης, η μετατόπιση των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή προς την Κίνα και τη Ρωσία έχει τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον σε ορισμένες αραβικές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στην ισραηλινή τεχνολογία αεράμυνας και όπλα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ιορδανία και η Αίγυπτος, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ προηγήθηκαν εδώ και πολύ καιρό των Συμφωνιών του Αβραάμ, συνεργάζονται ήδη στον τομέα της αεράμυνας με το Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, είναι απίθανο να ενστερνιστεί δημοσίως μια στρατιωτική συμμαχία αεράμυνας που περιλαμβάνει το Ισραήλ έως ότου οι δύο χώρες επισημοποιήσουν τις σχέσεις τους, δήλωσαν αξιωματούχοι από δύο αραβικές χώρες.
Άρα θα έχουμε σύντομα εξελίξεις και εδώ.
Ιράν: Εκτόξευσε πύραυλο στο διάστημα
Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο-φορέα, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim την Κυριακή απόδειξη ότι “τρέχει” το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου, που ονομάζεται Zoljanakh, πραγματοποιήθηκε για επιστημονικούς σκοπούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες δυτικές χώρες φοβούνται ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει το διαστημικό πρόγραμμα για να αναπτύξει τεχνολογίες που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς: για τη δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων.