Κλέφτες-Εγκληματίες-Δολοφόνοι: Έτοιμη η κυβέρνηση για επανεκκίνηση του “Ηρακλή”!!!

1091

Μόνο το ΔΗ.Κ.Ε.Α και ο Λαφαζάνης θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μεγάλη αρπαγή σπιτιών και ακινήτων.

Επαναφορά του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”, προκειμένου να τιτλοποιηθούν με ευνοϊκούς όρους τα κόκκινα δάνεια των μη συστημικών τραπεζών, αλλά και όσα δεν πρόλαβαν να εντάξουν οι συστημικές τράπεζες, εξετάζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Υπέρ του “Ηρακλή ΙΙΙ” συνηγορεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου “να ενταχθούν όσες από τις μη συστημικές τράπεζες θέλουν”, αλλά και οι τιτλοποιήσεις “Frontier II” της Εθνικής και “Sunrise III” της Πειραιώς οι οποίες δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στην προηγούμενη φάση του προγράμματος.

Στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας που εξέδωσε πρόσφατα η ΤτΕ, αναφέρεται ρητά ότι “η λήξη του προγράμματος “Ηρακλής” προβλεπόταν για τον Οκτώβριο του 2022 και εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου παράτασής του”.

Ο “Ηρακλής” έχει λήξει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και για να επανεργοποιηθεί απαιτείται εισήγηση από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Ο λόγος είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έναρξη του προγράμματος που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

Στην εισήγηση του νέου ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνονται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προτάσεις βελτιώσεων του υφιστάμενου πλαισίου οι οποίες θα εξεταστούν από το νέο επιτελείο. Ενδεχόμενη βελτίωση είναι ο ορισμός πιο ρεαλιστικών στόχων δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι servicers να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους των προηγούμενων προγραμμάτων υπό τη δαμόκλεια σπάθη της κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων.

Νέο “Ηρακλή” ζητούν οι μη συστημικές τράπεζες

Προς την κατεύθυνση αυτή ασκούν έντονες πιέσεις η Attica Bank και η Παγκρήτια, όπως έχουν δηλώσει στο Capital.gr η CEO Ελένη Βρεττού και ο εκπρόσωπος του πλειοψηφικού μετόχου Thrivest, Αλέξανδρος Εξάρχου, αντίστοιχα. Ο λόγος είναι ότι και τα δύο μη συστημικά ιδρύματα παρουσιάζουν σήμερα δείκτη NPE άνω 65% -ένα φορτίο που καλούνται να μειώσουν δραστικά προκειμένου να λάβουν το “πράσινο φως” για τη συγχώνευσή τους εντός του 2024.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, “το υψηλό ποσοστό σχετίζεται με τη δυσκολία των μικρότερων τραπεζών να ανταποκριθούν στις πρόνοιες του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής” και συνεπώς της αδυναμίας ένταξής τους σε αυτό”.

Επιπλέον, θυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες τιτλοποιήσεις, αξίας 1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ της Εθνικής και της Πειραιώς αντίστοιχα, έμειναν εκτός εξαιτίας του ζητήματος που άνοιξε η Eurostat για ενδεχόμενη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους κατά το ποσό των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται μέσω του Ηρακλή. Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, η τιτλοποίηση “Solar” ύψους 304 εκατ. ευρώ η οποία περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.

Ο ρόλος του “Ηρακλή” στην εξυγίανση των τραπεζών

Σημειώνεται ότι μέσω του “Ηρακλή Ι” και του “Ηρακλή ΙΙ” έχουν τιτλοποιηθεί μέχρι σήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 48 δισ. ευρώ με εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 18,7 δισ. ευρώ οι οποίες παρέχονται επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) διασφαλίζοντας έτσι την επιτυχία των τιτλοποιήσεων.

Εξάλλου, τα δύο προγράμματα ήταν αυτά που οδήγησαν τα κόκκινα δάνεια στα χέρια των funds συμβάλλοντας στη δραστική εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου εντός της προηγούμενης τριετίας. Θυμίζεται ότι από ποσοστό κοντά στο 60% το 2018, ο δείκτης NPE σήμερα έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 8,7% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας